Κολπική ξηρότητα: που οφείλεται και πως θα διατηρήσεις την περιοχή ενυδατωμένη

Κολπική ξηρότητα: που οφείλεται και πως θα διατηρήσεις την περιοχή ενυδατωμένη

Η κολπική ξηρότητα δεν κάνει μόνο την επαφή άβολη και στερεί την απόλαυση, μπορεί να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα

Μυρτώ Μήτσιου

Νιώθεις φαγούρα ή πόνο στην ευαίσθητη περιοχή; Νιώθεις πως η σεξουαλική σου ζωή έχει αρχίσει να επηρεάζεται λόγω του πόνου ή της δυσφορίας εκεί κάτω;

Μπορεί ακόμη και να αισθάνεσαι ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχεις κολπική ξηρότητα που μπορεί να επηρεάσουν οποιαδήποτε γυναίκα ανεξάρτητα από την ηλικία της.

Η κολπική ξηρότητα είναι μια κατάσταση όπου οι κολπικοί ιστοί δεν παράγουν αρκετή υγρασία και αυτό προκαλεί ξηρότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, κνησμό και ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ. Που οφείλεται όμως;

Οι λόγοι που οδηγούν σε κολπική ξηρότητα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την ξηρότητα του κόλπου και ο καθένας έχει μια μοναδική επίδραση στη φυσική λίπανση του σώματος. Συγκεκριμένα:

1. Εμμηνόπαυση

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση είναι μία από τις κύριες αιτίες. Η ευκαμψία και το πάχος των ιστών του κόλπου διατηρούνται από τα οιστρογόνα. Η κολπική επένδυση μπορεί να γίνει πιο λεπτή και να παράγει λιγότερη υγρασία όταν πέφτουν τα επίπεδα.

2. Θηλασμός

Ο θηλασμός συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις. Μια από αυτές είναι η ξηρότητα του κόλπου, καθώς και πάλι τα επίπεδα οιστρογόνων είναι χαμηλά.

3. Φαρμακευτικές αγωγές

Ως παρενέργεια, διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των αντιισταμινικών και ορισμένων φαρμάκων κατά των αλλεργιων μπορεί να μειώσουν τη λίπανση του κόλπου.

4. Στρες και άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει και την κολπική υγρασία καθώς παρεμποδίζει τη φυσιολογική ορμονική ισορροπία του σώματος.

6. Επιθετικά σαπούνια

Τα σκληρά σαπούνια και το κολπικό πλύσιμο, μαζί με άλλα προϊόντα υγιεινής, μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH του κόλπου και να οδηγήσουν σε ξηρότητα.

Πως θα ενυδατώσεις την περιοχή
1. Χρησιμοποίησε λιπαντικά με βάση το νερό

Κατά τη διάρκεια του σεξ, τα λιπαντικά με βάση το νερό μπορούν να προσφέρουν υγρασία και να μειώσουν την τριβή. Τα προφυλακτικά και τα σεξουαλικά παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι με τα συγκεκριμένα λιπαντικά, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος.

2. Να ενυδατώνεσαι

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο συνολικά. ΚΙ αυτό περιλαμβάνει και τους ιστούς στον κόλπο σου. Η επαρκής ενυδάτωσης διεγείρει την υγρασία στην κολπική περιοχή και προάγει τον φυσικό μηχανισμό λίπανσης του σώματος. Προσπάθησε λοιπόν να καταναλώνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα.

3. Χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής

Ισχυρά σαπούνια με άρωμα μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του pH του κόλπου, προκαλώντας ξηρότητα και δυσφορία. Επίλεξε προϊόντα απαλά χωρίς άρωμα, φτιαγμένα ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή. Αυτά τα σαπούνια είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα και είναι πιο ήπια.

Τα ιδανικά προϊόντα για την ξηρότητα του κόλπου

1. Φόρμουλες με βάση το νερό

Τα προϊόντα με βάση το νερό είναι πιο ασφαλή για χρήση με προφυλακτικά από λατέξ και σεξουαλικά παιχνίδια και είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα. Οι ενυδατικές κρέμες με βάση το νερό είναι συχνά καλά ανεκτές και μιμούνται τη φυσική λίπανση του σώματος.

2. Μη αλλεργιογόνα και χωρίς άρωμα

Επιλέξτε προϊόντα χωρίς χρώματα, αρώματα και άλλα δυνητικά συστατικά που προκαλούν ερεθισμούς.

3. Με ισορροπημένο pH

Αναζήτησε προϊόντα που είναι ειδικά φτιαγμένα για να εξισορροπούν το όξινο (περίπου 3,5 έως 4,5) pH στον κόλπο.

www.thenotebook.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο λιβάνι. Το τέλειο αντιρυτιδικό!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr