Σπλαχνικό λίπος: γιατί αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία σου και πως θα το μειώσεις

Σπλαχνικό λίπος: γιατί αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία σου και πως θα το μειώσεις

Τυλίγεται γύρω από το συκώτι σου, είναι καλά κρυμμένο στην κοιλιά σου και μπορεί να σου κάνει κακό. Μάθε πως θα μειώσεις το σπλαχνικό λίπος εδώ.

Μυρτώ Μήτσιου

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους και παχυσαρκίας. Εκτός από αισθητικό θέμα, το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση και την κοιλιά είναι η κύρια αιτία πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η κακή υγεία της καρδιάς η υψηλή χοληστερίνη, διαβήτη τύπου 2, Αλτσχάιμερ και τα προβλήματα ύπνου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από αυτό.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζεις: το λίπος όταν αποθηκεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματός μας δημιουργεί σπλαχνικό λίπος, το οποίο είναι πιο επικίνδυνο από το φυσιολογικό λίπος που βρίσκεται στο σώμα μας.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;
Το σπλαχνικό λίπος είναι μια συσσώρευση λίπους στο έντερο. Αυτό το λίπος αρχίζει να συσσωρεύεται στο κέντρο του σώματος με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα γύρω από τα όργανα του σώματος όπως το συκώτι, τα έντερα, η καρδιά και οι πνεύμονες. Δεδομένου ότι δεν φαίνεται από έξω, είναι επίσης γνωστό ως κρυφό λίπος. Το σπλαχνικό λίπος υπάρχει στο σώμα όλων. Ακόμα κι αν έχετε λεπτό σώμα ή επίπεδους κοιλιακούς, το σώμα σας μπορεί να περιέχει κρυμμένο λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τι προκαλεί το σπλαχνικό λίπος;
Πολλοί παράγοντες οδηγούν στην ανάπτυξή του. Μια ανθυγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ο καθιστικός τρόπος ζωής χωρίς τακτική άσκηση μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Η γενετική μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη του, ενώ μπορεί να επιδεινωθεί με το στρες, την έλλειψη ύπνου και τις ορμονικές αλλαγές, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Το σπλαχνικό λίπος τέλος αποθηκεύεται πιο γρήγορα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Πώς θα απαλλαγείς από το σπλαχνικό λίπος;

Μείνε ενεργή
Η έλλειψη άσκησης είναι η κύρια αιτία του σπλαχνικού λίπους. Ακόμη κι αν προσέχεις πολύ τη διατροφή σου αλλά δεν διατηρείς τον εαυτό σου ενεργό, δεν θα κάψεις εντελώς το πρόσθετο σπλαχνικό λίπος. Άρα, όλοι πρέπει να είναι δραστήριοι, ειδικά όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι τακτική άσκηση όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, ακόμη και η γιόγκα, είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να παραμείνεις δραστήρια.

Προσοχή στη διατροφή σου
Πρέπει να προσέχεις πολύ τη διατροφή σου εάν θέλεις να κάψεις το σπλαχνικό λίπος. Φρόντισε να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και να περιορίσεις την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και τρανς λιπαρών. Τα τηγανιτά, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα συσκευασμένα όπως και τα τρόφιμα που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα έλαια και σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ προκαλεί συσσώρευση λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, εξαιτίας της οποίας μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας. Το αλκοόλ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, επηρεάζει το μεταβολισμό και ενθαρρύνει την αποθήκευση λίπους. Μπορεί επίσης, να αυξήσει την όρεξη και να οδηγήσει σε κακές διατροφικές επιλογές.

Περιόρισε την πρόσληψη ζάχαρης
Εάν θέλεις να αποτρέψεις τη συσσώρευση επιπλέον λίπους στο σώμα, απόφυγε τη ζάχαρη, τόσο αυτή που προσθέτεις η ίδια, όσο και αυτή που είναι κρυφή στα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ, καθώς αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και αποθήκευση λίπους γύρω από τα κοιλιακά όργανα. Προτίμησε τα φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι.

Κοιμήσου καλά
Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τον έλεγχο του σπλαχνικού λίπους. Η έλλειψη ύπνου μεταβάλλει τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα, ενισχύοντας την επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα και προκαλώντας αύξηση βάρους, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης σπλαχνικού λίπους. Ο σταθερός καλός ύπνος βελτιώνει τον μεταβολισμό, την ισορροπία των ορμονών και τη γενική υγεία, κάτι που βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται το βάρος τους και να χάνουν το σπλαχνικό λίπος. Για καλύτερη σύσταση σώματος κατά συνέπεια και για να μειώσεις τον κίνδυνο συνδεδεμένων διαταραχών υγείας, στόχευσε σε 7-9 ώρες καλού ύπνου κάθε βράδυ.

www.thenotebook.gr

unsplash.com

Ποιο είναι το σούπερ βότανο που συστήνουν οι γαστρεντερολόγοι

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr