Επαναστατική οδοντιατρική θεραπεία θα καταργήσει απονευρώσεις και σφραγίσματα

Επαναστατική οδοντιατρική θεραπεία θα καταργήσει απονευρώσεις και σφραγίσματα

Τέλος η ταλαιπωρία και το άγχος που σχετίζονται με τις παραδοσιακές επισκέψεις στον οδοντίατρο

Παρελθόν οι απονευρώσεις και τα σφραγίσματα – Ερευνάται νέα καινοτόμα οδοντιατρική θεραπεία
Φωτ.: Unsplash

Νέα έρευνα ρίχνει φως σε μια πιθανή επαναστατική αλλαγή στον τομέα της οδοντιατρικής, με μία θεραπεία που αν εφαρμοστεί αναμένεται να αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental Research, βρίσκεται στα «σκαριά» μία καινοτομία που θα μπορούσε να απαλλάξει αμέτρητους ασθενείς από τους αγχωτικούς ήχους των οδοντιατρικών εργαλείων αλλά και την ταλαιπωρία των θεραπειών απονεύρωσης. Οι επιστήμονες συγκεκριμένα διερευνούν μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση της προχωρημένης τερηδόνας, αφήνοντας στην άκρη τα οδοντιατρικά…τρυπάνια.

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος περιλαμβάνει την εφαρμογή ρεσολβίνων, μορίων που έχουν τη δυνατότητα της επούλωσης και την ικανότητα να αναγεννούν τον κατεστραμμένο οδοντικό πολφό. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για ένα μέλλον όπου οι χρονοβόρες και συχνά επίφοβες επεμβάσεις απονεύρωσης μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν. Επικεφαλής αυτής της πρωτοποριακής έρευνας είναι ο Thomas Van Dyke, συν-συγγραφέας της μελέτης και αντιπρόεδρος του Κέντρου Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας της ADA Forsyth.

Μιλώντας για την έρευνα, τόνισε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης, ιδίως για την αντιμετώπιση ενός κοινού προβλήματος στοματικής υγείας, γνωστού ως πολφίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του δοντικού πολφού ή αλλιώς του ιστού στο κέντρο ενός δοντιού.

«Η πολφίτιδα είναι μια πολύ συχνή ασθένεια της στοματικής υγείας που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση υγείας εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτή η κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή εντός του οδοντικού πολφού, αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία και την άνεση των ασθενών.

Η πολφίτιδα προκύπτει συχνά λόγω κοιλοτήτων, ρωγμών στο δόντι ή άλλων τραυματισμών, με πιθανές μολύνσεις ικανές να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωτικότητα του οδοντικού πολφού και να προκαλέσουν αφόρητο πόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπορεί η ουλίτιδα να προκαλέσει κι άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας;

Μπορεί η ουλίτιδα να προκαλέσει κι άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας;
«Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια μέθοδο για την αναγέννηση του οδοντικού πολφού»

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται θεραπείες απονεύρωσης για την καταπολέμηση των λοιμώξεων εντός του οδοντικού πολφού, διαδικασίες που περιλαμβάνουν την αφαίρεση του μολυσμένου ιστού, ακολουθούμενη από την πλήρωση του προκύπτοντος κενού με ένα βιοσυμβατό υλικό. Αν και αποτελεσματική, η ριζική θεραπεία έχει τους περιορισμούς της, όπως εξήγησε ο Van Dyke.

«Η ριζική θεραπεία (RCT) είναι αποτελεσματική, αλλά έχει κάποια προβλήματα, καθώς αφαιρούνται σημαντικά τμήματα της οδοντίνης και το δόντι ξηραίνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος στην πορεία. Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια μέθοδο για την αναγέννηση του πολφού, αντί να γεμίσουμε τον ριζικό σωλήνα με αδρανές υλικό», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Στο επίκεντρο αυτής της καινοτόμου θεραπείας, βρίσκεται μια ομάδα μορίων που ονομάζονται ρεσολβίνες, με ιδιαίτερη έμφαση στη ρεσολβίνη Ε1 (RvE1). Οι ρεσολβίνες ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία που είναι γνωστή ως εξειδικευμένοι προ-διαλυτικοί μεσολαβητές (SPMs), οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της υπερβολικής φλεγμονής που προκύπτει από λοιμώξεις και ασθένειες.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι όταν το RvE1 εφαρμόζεται απευθείας σε μολυσμένο ή κατεστραμμένο οδοντικό πολφό, παρουσιάζει αξιοσημείωτες αναγεννητικές ιδιότητες, ιδίως όταν ο πολφός είναι ακόμη βιώσιμος.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου ο οδοντικός πολφός έχει μολυνθεί σοβαρά ή έχει αποβιώσει, το RvE1 μπορεί να μην προκαλεί αναγέννηση, αλλά εμφανίζει αποτελεσματικότητα στην επιβράδυνση του ρυθμού μόλυνσης και στη μείωση της φλεγμονής.

«Σε μολυσμένους πολφούς που εκτέθηκαν στο στοματικό περιβάλλον για 24 ώρες, το RvE1 κατέστειλε τη φλεγμονώδη διήθηση, μείωσε τη βακτηριακή διείσδυση στους ριζικούς σωλήνες και απέτρεψε την ανάπτυξη ακρορριζικής περιοδοντίτιδας, ενώ η αναγεννητική του επίδραση ήταν περιορισμένη», αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας ποντίκια ως υποκείμενα και όχι ανθρώπους ως ασθενείς. Για αυτό το λόγο θα απαιτηθούν περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν το RvE1 έχει παρόμοια αναγεννητικά αποτελέσματα στους ανθρώπους και αν είναι ασφαλές για χρήση σε οδοντιατρικές διαδικασίες.

Ωστόσο, αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη έχει προκαλέσει σημαντικό ενθουσιασμό μεταξύ των επιστημόνων και των επαγγελματιών της οδοντιατρικής, οι οποίοι βλέπουν τη δυνατότητα μετασχηματιστικών αλλαγών στον τομέα της οδοντιατρικής και όχι μόνο. «Η εφαρμογή του RvE1 στον οδοντικό πολφό προάγει τον σχηματισμό του τύπου των βλαστικών κυττάρων που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οδοντίνη (δόντι), οστό, χόνδρο ή λίπος. Αυτή η τεχνολογία έχει τεράστιες δυνατότητες για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής πέρα από τους ιστούς των δοντιών», σημείωσε ο Van Dyke.

Πράγματι, οι επιπτώσεις εκτείνονται πολύ πέρα από την οδοντιατρική, καθώς αυτή η αναγεννητική προσέγγιση θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των οστών σε διάφορα μέρη του σώματος. Αν και πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά προτού αυτή η καινοτόμος θεραπεία γίνει μια ευρέως διαδεδομένη πραγματικότητα, η υπόσχεση ότι θα φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη και την αναγεννητική ιατρική είναι αναμφισβήτητη. Για όσους έχουν υπομείνει την ταλαιπωρία και το άγχος που σχετίζονται με τις παραδοσιακές διαδικασίες απονεύρωσης, η προοπτική μιας λιγότερο επεμβατικής και πιο αποτελεσματικής εναλλακτικής λύσης αποτελεί φάρο ελπίδας.

Με πληροφορίες από Brighter Side of News

www.lifo.gr

unsplash.com

Δενδρολίβανο: Πώς ενισχύει την υγεία των μαλλιών;

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr