Λαχτάρα για αλάτι. Mήπως κάτι σας κρύβει ο οργανισμός σας;

Λαχτάρα για αλάτι. Mήπως κάτι σας κρύβει ο οργανισμός σας;

 

Η λαχτάρα για αλάτι μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων ιατρικών παθήσεων: Δείτε τι λέει ένας ειδικός

Το αλάτι είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής μας. Όχι μόνο προσθέτει γεύση στα φαγητά μας, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας νερού και μετάλλων στο σώμα μας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο αλάτι από αυτό που πραγματικά απαιτείται.

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), οι ενήλικες δεν χρειάζονται περισσότερο από 1.500–2.300 mg αλατιού ή νατρίου την ημέρα. Η υπέρβαση αυτού του ορίου μπορεί να γίνει μπούμερανγκ και να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στην υγεία.

Η λαχτάρα για αλάτι μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων ιατρικών παθήσεων: 
Είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να λαχταρούν αλμυρά τρόφιμα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη πάθηση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα της λαχτάρας για αλάτι, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.

Μιλώντας με την ομάδα OnlyMyHealth, ο Preeti Nagar, Διαιτολόγος στο Noida International Institute of Medical Sciences and Hospital, Noida International University, έριξε φως στην υπόθεση.

Νόσος του Addison

Η νόσος του Addison, ή η επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα επινεφρίδια αποτυγχάνουν να παράγουν αρκετές από τις ορμόνες κορτιζόλη και αλδοστερόνη. Καθώς αυτές οι ορμόνες αρχίζουν να μειώνονται, το σώμα σας αρχίζει επίσης να χάνει νάτριο. Τα νεφρά σας αρχίζουν να διαρρέουν νάτριο, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως σοβαρή αδυναμία, κοιλιακό άλγος, χαμηλή αρτηριακή πίεση και λαχτάρα για αλάτι.

Σύνδρομο Bartter
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Σπάνιων Παθήσεων (NORD) το σύνδρομο Bartter είναι μια γενετική πάθηση που βλάπτει τη λειτουργία των νεφρών και επηρεάζει την ικανότητά τους να επαναπορροφούν το αλάτι και άλλους ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το χλώριο. Ως εκ τούτου, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει μια έντονη επιθυμία για κατανάλωση αλμυρών τροφών.

Πώς η αφυδάτωση οδηγεί σε λαχτάρα για αλάτι

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονη λαχτάρα για αλάτι, είπε ο Nagar.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας χάνει τόσο υγρά όσο και ηλεκτρολύτες, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ισορροπία, το σώμα σας πυροδοτεί τη λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα, εξήγησε.

Δυστυχώς, το να μπερδεύετε τη δίψα για πείνα είναι μια πιθανότητα, και ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να αναζητήσετε αλμυρά σνακ αντί για νερό.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο όπου λαχταράτε περισσότερο αλάτι επειδή είστε ακόμα αφυδατωμένοι, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο να σπάσετε τον κύκλο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να δίνετε προτεραιότητα στο νερό για την ενυδάτωση και την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών και να απολαμβάνετε αλμυρά τρόφιμα με μέτρο.

Άλλες κοινές αιτίες της λαχτάρας για αλάτι

Ακολουθούν άλλοι παράγοντες ή αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε λαχτάρα για αλάτι:

Το άγχος και η πλήξη
Η έλλειψη ύπνου
Υπερβολικός ιδρώτας
Κυστική ίνωση
Ημικρανία
Ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τα επινεφρίδια σας

Η λαχτάρα για αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη αλατιού.

Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλατιού από την απαιτούμενη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης ή υπέρτασης, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ασθένεια και εγκεφαλικό, σύμφωνα με τον Nagar.

Επιπλέον, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, η οποία θα μπορούσε να διευρύνει το οίδημα και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά.

Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλατιού μπορεί να βλάψει τα νεφρά, να προκαλέσει οστεοπόρωση αφαιρώντας το ασβέστιο από τα οστά και ίσως να επηρεάσει την ψυχική ευεξία, πρόσθεσε ο ειδικός.

Σχετικά με τη διαχείριση της λαχτάρας για αλάτι
Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιθασεύσετε τη λαχτάρα σας για αλάτι.

Μπορείτε να ξεκινήσετε αντικαθιστώντας το αλάτι με άλλα συστατικά, όπως βότανα, μπαχαρικά και εσπεριδοειδή, για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας.

Δεδομένου ότι η δίψα συχνά συγχέεται με την επιθυμία για αλάτι, φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα στο νερό έναντι των αλμυρών τροφών.

Η επιλογή φρέσκων, ολόκληρων τροφίμων είναι προτιμότερη από τα επεξεργασμένα γιατί συνήθως έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως γλυκοπατάτες, σπανάκι και μπανάνες, καθώς βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων αλατιού του σώματος.

Τέλος, προσπαθήστε να μαγειρεύετε περισσότερα γεύματα στο σπίτι και να γνωρίζετε πιθανές κρυμμένες πηγές αλατιού στα γεύματα εστιατορίων και σε συσκευασμένα προϊόντα.

www.onlymyhealth.com

unsplash.com

Influencer αποκαλύπτει το τέλειο τρικ για να κάνεις έντονο το βλέμμα σου, με μια κίνηση

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr