Έλλειψη Σιδήρου. Πως θα Μειώσεις την Ανεπάρκεια

Έλλειψη Σιδήρου. Πως θα Μειώσεις την Ανεπάρκεια

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν  υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου λόγω ποικίλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συνηθειών , των πολιτισμικών πρακτικών και της εμμηνορροϊκής υγείας .

Η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών και η εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για την καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ευημερίας των γυναικών. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλές νέες γυναίκες για παράδειγμα υποφέρουν από έλλειψη σιδήρου είναι η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη, η μόλυνση από παράσιτα και η διατροφική πρόσληψη.

Πολλές νεαρές γυναίκες μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετό κρέας, πουλερικά, ψάρια ή φυτικές πηγές σιδήρου όπως φακές, φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επιπλέον, οι διατροφικές συνήθειες που επηρεάζονται από πολιτιστικούς κανόνες, όπως η χορτοφαγία ή τα περιοριστικά διατροφικά πρότυπα, μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου.

Επιπλέον, η υγεία της εμμήνου ρύσεως παίζει σημαντικό ρόλο στην έλλειψη σιδήρου . Η έμμηνος ρύση οδηγεί σε απώλεια αίματος, και κατά συνέπεια, σιδήρου, κάθε μήνα.

Οι συζητήσεις σχετικά με την υγεία της περιόδου και τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να είναι περιορισμένες ή στιγματισμένες γι αυτό χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση. Αυτή η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ανοιχτού διαλόγου έχει συχνά ως αποτέλεσμα οι νεαρές γυναίκες να παραμελούν τις ανάγκες τους σε σίδηρο κατά την έμμηνο ρύση, οδηγώντας σε χρόνια ανεπάρκεια σιδήρου με την πάροδο του χρόνου.

Οι τακτικοί έλεγχοι για τα επίπεδα σιδήρου και αιμοσφαιρίνης κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση ελλείψεων, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία.

Οι ειδικοί θα πρέπει επίσης να προσφέρουν εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές και συμπληρώματα σιδήρου,  προσαρμοσμένα στις μοναδικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής κάθε γυναίκας.

Στόχος πρέπει να είναι να φτάσουμε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης των 12gm μέχρι την ηλικία των 12 ετών στην εφηβική ηλικιακή ομάδα. Η καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής περιλαμβάνει την ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο στα καθημερινά γεύματα, όπως άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, φασόλια, φακές, τόφου, σπανάκι και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και οι πιπεριές μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Επιπλέον, είναι προτιμότερη η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης τσαγιού και καφέ κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Για γυναίκες με έντονη έμμηνο ρύση, τα συμπληρώματα σιδήρου που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε σίδηρο.

Επιπλέον, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η άσκηση συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες, μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική ευημερία και να μετριάσει τον κίνδυνο έλλειψης σιδήρου.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr