Καταρρίπτουμε όλους τους μύθους για το γάλα βρώμης

Καταρρίπτουμε όλους τους μύθους για το γάλα βρώμης

Είναι το γάλα βρώμης απλώς ένα ρόφημα με άμυλο;
Το γάλα βρώμης έχει κερδίσει δημοτικότητα ως φυτική εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά για πολλά άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή για όσουςακολουθούνμια vegan διατροφή.

Ωστόσο, παράλληλα με τη φήμη του, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για το αν είναι απλώς ένα ρόφημα πλούσιο σε άμυλο. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους μύθους γύρω από το γάλα βρώμης.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Γάλα βρώμης vs παραδοσιακού γάλακτος: Διατροφική σύγκριση

Καταρχάς γιατί καταναλώνουμε γάλα βρώμης; Επειδή είναι μια φυτική εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά ή ακολουθούν μια vegan διατροφή. Επομένως, θα υπάρχουν φυσικές διαφορές μεταξύ γάλακτος βρώμης και παραδοσιακού γάλακτος.

Πώς η φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου – και εύκολοι τρόποι για να την ξεκινήσεις

Παραδοσιακό γάλα: 153,6 kcal, 7,92 γρ. πρωτεΐνη, 9,36 γρ. λίπος, 11,04 γρ. υδατάνθρακες, 0 γρ. φυτικές ίνες

Γάλα βρώμης: 84 kcal, 2,4 γρ. πρωτεΐνη, 1,68 γρ. λίπος, 15,6 γρ. υδατάνθρακες, 1,92 γρ. φυτικές ίνες

Αν και είναι προφανές ότι το παραδοσιακό γάλα έχει περισσότερη πρωτεΐνη και είναι μια θρεπτική επιλογή για όσους μπορούν να ανεχθούν τα γαλακτοκομικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το γάλα βρώμης δεν έχει καμία αξία.

Όχι μόνο άμυλο
Μία από τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με το γάλα βρώμης είναι ότι αποτελείται μόνο από άμυλο και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Ενώ η βρώμη περιέχει άμυλο, η διαδικασία παρασκευής γάλακτος βρώμης περιλαμβάνει το μούλιασμα και την ανάμειξη βρώμης, που ακολουθείται από στράγγισμα για την εξαγωγή του υγρού. Αυτή η διαδικασία μειώνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε άμυλο. Επίσης, το γάλα βρώμης περιλαμβάνει φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα βρώμης είναι φυσικά χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς σας.

Επίσης το γάλα βρώμης είναι συχνά εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο. Αυτές οι προσθήκες ενισχύουν τη θρεπτική του αξία και το καθιστούν κατάλληλο υποκατάστατο του παραδοσιακού γάλακτος.

Γάλα βρώμης και οι επιπτώσεις του στην υγεία
Μελέτες υποδεικνύουν ότι το γάλα βρώμης μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε βήτα-γλυκάνη, μια υδατοδιαλυτή διαιτητική ίνα που είναι άφθονη στη βρώμη. Η βήτα-γλυκάνη έχει συσχετιστεί με τη μείωση της χοληστερόλης και των λιπιδίων του αίματος.

Επίσης οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στη βρώμη μπορεί να συμβάλλουν σε σταθερά επίπεδα ενέργειας, χωρίς να προκαλούν αιχμές σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη βρώμη και σε κάποιο βαθμό στο γάλα βρώμης μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία πέψης. Γι’ αυτό η βρώμη ολικής αλέσεως και τα προϊόντα βρώμης μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας

Εν κατακλείδι το γάλα βρώμης δεν είναι απλώς ένα ρόφημα γεμάτο άμυλο. Όταν είναι εμπλουτισμένο, μπορεί να είναι μια θρεπτική εναλλακτική λύση, η οποία προσφέρει οφέλη για την υγεία.

Η κατανόηση του διατροφικού προφίλ του γάλακτος βρώμης μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις διατροφικές σας προτιμήσεις και τους στόχους υγείας.

www.jenny.gr

unsplash.com

Γιατί η κρέμα ξυρίσματος είναι ιδανική για τον καθαρισμό του πλυντηρίου σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr