Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψεις το γάλα, σύμφωνα με το Harvard

Σε ποια ηλικία πρέπει να κόψεις το γάλα, σύμφωνα με το Harvard

Oι ειδικοί του Harvard έχουν κάτι να πουν για τους ενήλικες που πίνουν συστηματικά γάλα.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 

Ηδιαμάχη γύρω από την κατανάλωση γάλακτος στην ενήλικη ζωή έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ενώ το γάλα θεωρείται παραδοσιακά ως απαραίτητη πηγή ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, ορισμένες μελέτες και ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε ωφέλιμη για τους περισσότερους ενήλικες και μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβής σε υπερβολική ποσότητα.

Γάλα για τους ενήλικες: Ωφέλιμο ή επιβλαβές;
Η συζήτηση εντείνεται με έρευνες, όπως αυτή που διεξήχθη από τους David Ludwig και Walter Willett του Harvard, οι οποίοι αμφισβητούν τις γενικές συστάσεις για τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Υποστηρίζουν ότι από την ηλικία των δύο έως τριών ετών, όταν γίνεται ο απογαλακτισμός και δεν καταναλώνεται πλέον μητρικό γάλα, η ανάγκη για πρόσληψη γάλακτος μειώνεται σημαντικά με εκθετικό βαθμό.

Ένα από τα κύρια σημεία κατά της υπερβολικής κατανάλωσης γάλακτος στους ενήλικες είναι ότι είναι δύσκολο να χωνευτεί, λόγω ορισμένων πρωτεϊνών που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και του αυξημένου κινδύνου καταγμάτων ισχίου σε χώρες με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αντί να βασίζεσαι αποκλειστικά στο γάλα ως πηγή ασβεστίου, οι ειδικοί συνιστούν να εξερευνήσεις άλλες επιλογές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τόφου και τον εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού. Επισημαίνουν επίσης ότι ορισμένα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα προστιθέμενης ζάχαρης, οπότε είναι σημαντικό να διαβάζεις τις ετικέτες και να επιλέγεις με προσοχή εκείνα που δεν έχουν.

Παρόλο που το γάλα θεωρείται εδώ και πολύ καιρό βασικός πυλώνας της διατροφής, ιδίως για τα παιδιά, ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωσή του στην ενήλικη ζωή μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητη ή ωφέλιμη όσο πιστεύαμε παλαιότερα. Είναι σημαντικό να διατηρείς μια ισορροπημένη και διαφοροποιημένη διατροφή και να συμβουλεύεσαι έναν επαγγελματία υγείας για τον προσδιορισμό των ατομικών αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.

Esquire

unsplash.com

Φούσκωμα στην κοιλιά: Αυτή η τροφή το μειώνει, λέει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr