Δείτε πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τα ροζ μάτια

Δείτε πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τα ροζ μάτια

Οι οφθαλμικές σταγόνες και τα ξεβγάλματα με κρύο νερό μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επούλωσης για ιογενή επιπεφυκίτιδα και σχετιζόμενη με αλλεργιογόνα, αλλά μια βακτηριακή λοίμωξη θα χρειαστεί αντιβιοτικά

Έχουμε πάει όλοι εκεί. Ένα βράδυ, πέφτεις για ύπνο και τα μάτια σου φαίνονται και νιώθουν καλά. Το επόμενο πρωί, ξυπνάτε και έχετε το ένα μάτι κλειστό και το άλλο είναι φλεγμονώδες, κόκκινο και επώδυνο. Οι πιθανότητες είναι να έχετε επιπεφυκίτιδα , αλλιώς γνωστή ως ροζ μάτι. Αλλά δεν μπορείς απλώς να βάλεις τη ζωή σε αναμονή μέχρι να περάσει αυτό. Πρέπει να φροντίσεις αυτό το γρήγορο.

Η νοσοκόμα Shaneeka Rice, CNP , εξηγεί ποιες θεραπείες βοηθούν στην ταχύτερη διαδικασία επούλωσης, ποιες πρέπει να παραλείψετε και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη διάδοσή της.

Μπορείτε να θεραπεύσετε το ροζ μάτι μόνοι σας στο σπίτι;
Το ροζ μάτι συνήθως υποχωρεί από μόνο του όταν του δοθεί χρόνος για να επουλωθεί, αλλά οι σπιτικές θεραπείες μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση ορισμένων από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Διαφορετικά είδη ροζ ματιών μπορεί επίσης να ανταποκρίνονται σε διαφορετικά είδη θεραπείας, επομένως θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μάθετε τι είδους έχετε.

Το ροζ μάτι μπορεί να προκληθεί από αλλεργιογόνα όπως η γύρη και ο σανός. Ή μπορεί να προκληθεί από ιό ή βακτήρια.

«Το ροζ μάτι του ιού προέρχεται συνήθως από συμπτώματα κρυολογήματος, όπως συμφόρηση του ανώτερου αναπνευστικού ή ρινική καταρροή», εξηγεί η Ράις. «Έχετε βακτηριακό ροζ μάτι όταν κάποιος τύπος βρωμιάς ή υπολειμμάτων μπει στο μάτι σας. Ίσως τα χέρια σου είναι βρώμικα και τρίβεις το μάτι σου ή έρχεσαι σε επαφή με κάποιον που το έχει ήδη και μετά αγγίζεις το πρόσωπό σου».

Εάν έχετε ένα ροζ μάτι που σχετίζεται με αλλεργιογόνα, θα τείνει να υποχωρήσει μόλις δεν είστε πλέον εκτεθειμένοι σε αυτό το αλλεργιογόνο που προκαλεί τα συμπτώματά σας. Αλλά εάν έχετε μια ιογενή εκδοχή της πάθησης, όπως και άλλοι ιοί, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το ανοσοποιητικό σας σύστημα να είναι σε θέση να την καταπολεμήσει και να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης. Και οι βακτηριακές λοιμώξεις θα μπορούσαν να επιλυθούν ταχύτερα με την πρόσθετη βοήθεια αντιβιοτικών — αλλά μόνο εάν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το ροζ μάτι μόνο με βακτήρια ή υποθέτουν ότι όταν έχουν ροζ μάτια είναι από βακτηριακή λοίμωξη», σημειώνει η Rice. «Ωστόσο, το πιο κοινό είδος ροζ ματιού που βλέπουμε είναι το viral».

Οι σπιτικές θεραπείες για τα ροζ μάτια περιλαμβάνουν:

Ενυδατικές οφθαλμικές σταγόνες όπως τεχνητά δάκρυα.
Κρύες κομπρέσες.
Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά.
Και μπορείτε επίσης να σταματήσετε την εξάπλωση του ροζ ματιού με:

Να αλλάζετε και να πλένετε τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια σας καθημερινά.
Αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπο και τα μάτια σας .
Πλένετε συχνά τα χέρια σας , ειδικά αφού αγγίξετε το πρόσωπο και τα μάτια σας.
Καθαρισμός ή απόρριψη πετσετών χεριών μεταξύ των χρήσεων.
Πετάξτε τους μαλακούς φακούς επαφής που φορούσατε τη στιγμή της μόλυνσης και αποφύγετε να φοράτε φακούς επαφής μέχρι να επουλωθείτε πλήρως.
Πετάξτε ή/και καθαρίστε τα πινέλα μάσκαρα και τα πινέλα μακιγιάζ με σαπούνι και νερό για την αποφυγή επαναμόλυνσης.
“Εάν υπάρχουν ποτέ οποιεσδήποτε ανησυχίες, παρακαλούμε να επισκέπτεστε πάντα έναν γιατρό για συμβουλές”, δηλώνει η Rice. “Το να κάνετε μια αξιολόγηση για να προσδιορίσετε ποιο ροζ μάτι μπορεί να έχετε είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της πιθανής εξάπλωσης και αυτό είναι εξίσου σημαντικό με τη θεραπεία.”

Σπιτικές θεραπείες για τα ροζ μάτια
Σε γενικές γραμμές, θέλετε να εστιάσετε στη θεραπεία των συμπτωμάτων ή των παρενεργειών του ροζ ματιού μέχρι να τελειώσει η ασθένεια. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι πιο χρήσιμες για την παροχή ανακούφισης ανεξάρτητα από το είδος του ροζ ματιού που έχετε.

Κρύες κομπρέσες
Το ροζ μάτι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό γύρω από το μάτι που έχει μολυνθεί. Μια κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει να μειώσει μέρος αυτής της φλεγμονής και να καταπραΰνει ορισμένα από τα σχετικά συμπτώματα.

Μπορείτε να κάνετε μια κρύα κομπρέσα βυθίζοντας μια μικρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα σε κρύο νερό, στύβοντάς την και στη συνέχεια διπλώνοντάς την πάνω από το προσβεβλημένο μάτι. Εάν έχει μολυνθεί μόνο ένα από τα μάτια σας, βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε μόνο το μολυσμένο μάτι και ότι χρησιμοποιείτε την ψυχρή κομπρέσα μόνο μία φορά. Δεν θέλετε να μεταφέρετε κατά λάθος τη μόλυνση στο μη μολυσμένο μάτι σας και να διατρέχετε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης. Εάν και τα δύο μάτια σας έχουν μολυνθεί, χρησιμοποιήστε μία κρύα κομπρέσα σε κάθε μάτι.

Σταγόνες για τα μάτια
Η ενυδάτωση των ματιών σας με τεχνητά δάκρυα ή σταγόνες φυσιολογικού ορού χωρίς συνταγή γιατρού (OTC) είναι μια καλή λύση. «Ο ερεθισμός που προέρχεται από το μάτι μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει στεγνώσει », λέει η Ράις. «Ή μπορεί να οφείλεται στο περιβάλλον σας, όπως εάν έχετε σκόνη από συστήματα θέρμανσης/ψύξης στο σπίτι σας. Αν ενυδατώνεις το μάτι σου, αυτό συνήθως βοηθά να το καταπραΰνει».

Εάν το ροζ μάτι σας είναι από αλλεργίες, οι αντιισταμινικές σταγόνες OTC μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ξεβγάζει με κρύο νερό
Τα ξεβγάλματα με κρύο ή χλιαρό ζεστό νερό μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τα μάτια σας και να καθαρίσετε τα υπολείμματα ή τα υπολείμματα που φράζουν την όρασή σας ή δυσκολεύουν το άνοιγμα των ματιών σας.

«Αν έχετε φαγούρα στα μάτια, αποφύγετε τη ζέστη», συμβουλεύει η Ράις. «Η ζέστη χειροτερεύει τη φαγούρα. Θέλετε να παραμείνετε σε μια δροσερή, χλιαρή θερμοκρασία για ξέβγαλμα όταν έχετε φαγούρα.»

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
Εάν το μάτι σας έχει φλεγμονή, η ακεταμινοφαίνη (όπως το Tylenol®) ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι αποτελεσματικές εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία. Για τις αλλεργίες, φάρμακα όπως το Zyrtec® μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ροζ ματιών που πρέπει να αποφύγετε
Θέλοντας να απαλλαγείτε από το ροζ μάτι, πιθανότατα είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε τα πάντα . Αλλά προτού αρχίσετε να πανικοβάλλεστε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες πηγές στο διαδίκτυο που διαφημίζουν ορισμένες οικιακές θεραπείες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβείς. Επιπλέον, δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στην απαλλαγή από την επιπεφυκίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσατε ακόμη και να αναπτύξετε μια επιδείνωση της λοίμωξης.

Συνολικά, η Rice λέει να αποφύγετε να βάλετε κάτι στα μάτια σας, εκτός εάν έχετε συμβουλευτεί πρώτα έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό ισχύει για τα ροζ μάτια, καθώς και για άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τα μάτια.

Οι διαφημιζόμενες θεραπείες προς αποφυγή περιλαμβάνουν:

Μητρικό γάλα
Μπορεί να έχετε ακούσει ανθρώπους να λένε ότι το να βάζετε μητρικό γάλα στο μάτι σας είναι ωφέλιμο επειδή έχει αντισώματα. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε επίσης ότι μια σταγόνα μητρικού γάλακτος θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για μωρά που θηλάζουν (που θηλάζουν) κάτω των 6 μηνών με οφθαλμικές εκκρίσεις.

Αλλά άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι αναποτελεσματικό ενάντια στις περισσότερες κοινές αιτίες του ροζ ματιού. Και η Rice λέει ότι δεν υπάρχει «καμία στατιστική έρευνα» που να λέει ότι το μητρικό γάλα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το ροζ μάτι στους ενήλικες.

«Θα μπορούσε πραγματικά να επιδεινώσει τα συμπτώματα των ματιών», προειδοποιεί επειδή θα μπορούσε να εισαγάγει νέα βακτήρια στο μάτι σας και να προκαλέσει μια πιο σοβαρή μόλυνση.

Πλύσεις ούρων
Είτε με βάση ένα πολιτισμικό υπόβαθρο είτε λόγω κάτι που διαβάζεται ή εμφανίζεται στο διαδίκτυο, μερικοί άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει πλύσεις ματιών με ούρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως το ροζ μάτι. Επειδή δεν είναι αποστειρωμένο, τα βακτήρια είναι πάντα παρόντα στα ούρα, επομένως μπορεί να προκαλέσουν διάφορες άλλες λοιμώξεις εάν το κολλήσετε μέσα στα μάτια σας. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τον ερεθισμό που ήδη αντιμετωπίζετε. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ένα πλύσιμο ματιών, το κρύο, καθαρό νερό είναι η καλύτερη πηγή για να ξεπλύνετε τα μάτια σας.

Visine και άλλες οφθαλμικές σταγόνες που μειώνουν το κόκκινο
Θυμηθείτε, οι οφθαλμικές σταγόνες που επισημαίνονται ως «τεχνητά δάκρυα» είναι καλές εάν έχετε ροζ μάτια, αλλά θέλετε να μείνετε μακριά από οφθαλμικές σταγόνες που μειώνουν την ερυθρότητα, όπως το Visine®. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σταγόνες ερυθρότητας των ματιών θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα του ροζ ματιού και θα κάνουν τα μάτια σας να καούν περισσότερο από το κανονικό.

Βότανα και άλλες τροφές
Αυτά δεν είναι αποστειρωμένα ή ιατρικά εγκεκριμένα ως θεραπεία για το ροζ μάτι. Αν δεν έχετε λάβει πρώτα έγκριση από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, αποφύγετε να βάζετε βότανα και προϊόντα διατροφής στα μάτια σας ακόμη και σε μικρές ποσότητες, καθώς μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο να κόψετε το μάτι σας ή να προκαλέσετε περισσότερο ερεθισμό.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να φύγει το ροζ μάτι;
Εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις σπιτικές θεραπείες για τα ροζ μάτια για να καταπραΰνετε τα συμπτώματά σας, πιθανότατα ελπίζετε ότι θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Εάν έχετε ροζ μάτια από αλλεργιογόνα, μπορεί να φύγει γρήγορα, αν υποθέσουμε ότι το αντιμετωπίζετε με αντιισταμινικά και άλλη κατάλληλη φροντίδα. Αλλά οι βακτηριακές και ιογενείς μορφές του ροζ ματιού δεν θα εξαφανιστούν τόσο σύντομα.

«Το βακτηριακό ροζ μάτι χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου εάν δεν πάρετε αντιβιοτικό», διευκρινίζει η Ράις. «Με το viral pink eye, εξαρτάται από το πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα του κρυολογήματος».

Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα κρυολόγημα με συμφόρηση , η μεταρρινική ενστάλαξη μπορεί να ρέει στο πίσω μέρος του λαιμού σας ή από τα αυτιά ή τα μάτια σας.

«Αν η συμφόρησή σας είναι πραγματικά συσσωρευμένη στα ιγμόρεια, θα πάρετε εκκρίσεις από τα μάτια σας γιατί δεν έχει πού να πάει», εξηγεί η Ράις. «Αυτό θα πάρει μέρες ».

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος γενικά διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες, αν και το ιογενές ροζ μάτι συνήθως υποχωρεί σε πέντε έως επτά ημέρες. Και όσο παίρνετε αντιβιοτικά, το βακτηριακό ροζ μάτι διαρκεί επίσης περίπου πέντε έως επτά ημέρες.

Πότε να δείτε έναν γιατρό για το ροζ μάτι σας
Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να θεραπεύσετε το ιογενές ροζ μάτι εκτός από το να περιμένετε. Αλλά υπάρχουν φορές που η επίσκεψη σε γιατρό είναι δικαιολογημένη. Και πάλι, τα συμπτώματα του βακτηριακού ροζ ματιού χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου χωρίς αντιβιοτικό.

«Τυπικά, θα έχετε ένα κόκκινο και φλεγμονώδες μάτι και μπορεί να έχετε κάποιο πρήξιμο στα βλέφαρα», λέει η Rice. «Θα έχετε επίσης μια παχιά, κιτρινωπή ή πρασινωπή έκκριση και κρούστα που δεν βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών».

Το ροζ μάτι του ιού μπορεί επίσης να γίνει βακτηριακό ροζ μάτι με την πάροδο του χρόνου σε οποιοδήποτε σημείο όταν είστε άρρωστοι.

«Εάν εισάγετε οποιοδήποτε είδος υπολειμμάτων ή βρωμιάς στα μάτια σας, μπορεί να αναπτύξετε βακτηριακό ροζ μάτι», προσθέτει.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα για περισσότερο από μια εβδομάδα ή αναπτύξετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, μπορεί να θέλετε να αξιολογηθείτε από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δείτε τι συμβαίνει:

Πράσινη ή κίτρινη έκκριση από το μάτι σας.
Πόνος στο μάτι.
Αλλαγές όρασης όπως θολούρα, διπλή όραση ή απώλεια όρασης.
Ευαισθησία στο φως.
Πυρετός .
Κρυάδα.
Πόνοι σώματος.
Εξανθήματα.

Οι αλλαγές στην όραση, συγκεκριμένα, είναι ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφτείτε αμέσως έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα κάτι σοβαρού, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκος στον εγκέφαλο, ή άλλη ανησυχία για την υγεία.

«Θα μπορούσατε να έχετε μια τριβή ή μια γρατσουνιά στο μάτι σας », συνεχίζει ο Ράις. «Μπορεί επίσης να πάθεις κάτι που ονομάζεται υποεπιπεφυκότα αιμορραγία, όπου η φλέβα σπάει στο μάτι. Συνήθως δεν κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό.”

Μερικές φορές, το ροζ μάτι στα παιδιά μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ιλαράς , οπότε αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν πάροχο αν το παιδί σας δεν έχει εμβολιαστεί, έχει άλλα συμπτώματα ή εάν γνωρίζετε τοπικό ξέσπασμα.

Στο τέλος της ημέρας, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και ανησυχείτε για την αιτία τους ή αναρωτιέστε πώς να τα φροντίσετε καλύτερα, κλείστε ένα ραντεβού με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να δείτε πώς να χειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

«Η διασφάλιση της σωστής αντιμετώπισης οποιασδήποτε ανησυχίας για την υγεία είναι απαραίτητη», τονίζει η Ράις. «Εάν υπάρχουν ποτέ ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία των ματιών σας, επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ιατρό για αξιολόγηση, συμβουλές και θεραπεία. Να παίρνετε πάντα στα σοβαρά την υγεία των ματιών σας και μην βασίζεστε απλώς σε οικιακές θεραπείες. Ζητήστε τη συμβουλή από επαγγελματίες υγείας όποτε υπάρχει ανησυχία.”

Cleveland Clinic 

unsplash.com

Οι τροφές που δυναμώνουν τις αρθρώσεις και τα οστά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr