Η ανδρική εμμηνόπαυση, ή η αντρόπαυση, είναι πραγματική – και μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς

Η ανδρική εμμηνόπαυση, ή η αντρόπαυση, είναι πραγματική – και μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς

 

25 εκατομμύρια άνδρες μεταξύ 40 και 55 ετών βιώνουν ανδρόπαυση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αριθμός περίπου ισοδύναμος με τον αριθμό των διαβητικών στη χώρα. Παρά τον σημαντικό αριθμό ανδρών σε ανδροπαυτική περίοδο, υπάρχει πραγματική έλλειψη έρευνας και δημοσιευμένου υλικού σχετικά με αυτό το στάδιο της ζωής. Υπάρχουν επίσης λίγες κλινικές δοκιμές. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να κατανοήσουμε αυτό το πέρασμα της ζωής ενός άνδρα, ειδικά καθώς επηρεάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία (καρδιαγγειακό) σύστημα. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η ανδρόπαυση αναφέρεται σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες με σημεία και συμπτώματα μείωσης των ανδρικών ορμονών. Μπορεί να ακούσετε αυτό το στάδιο να αναφέρεται ως “κρίση μέσης ηλικίας” ενός άνδρα. Η πτώση συχνά συνδέεται με κατάθλιψη, μείωση της λίμπιντο (σεξουαλική ορμή), σεξουαλική δυσλειτουργία, απώλεια μυϊκής μάζας και τόνου και αυξημένο κοιλιακό λίπος. Αυτές οι πολύπλοκες αλλαγές δεν είναι μόνο ορμονικές. Είναι επίσης συμπτώματα ψυχολογικά, διαπροσωπικά, κοινωνικά, σεξουαλικά και πνευματικά.

Η απώλεια τεστοστερόνης ενός άνδρα μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 35 ετών. Είναι μια σταδιακή διαδικασία, με απώλεια 1 έως 1,5 τοις εκατό της συνολικής τεστοστερόνης ετησίως. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναπτύξει ένας άνδρας συμπτώματα, σε αντίθεση με την ξαφνική πτώση των οιστρογόνων που παρατηρείται κατά την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα είναι όπως αυτά που βιώνουν οι γυναίκες, αλλά οι άνδρες διατηρούν τη γονιμότητα, σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Ταυτόχρονα, η ορμόνη του θυρεοειδούς, η αυξητική ορμόνη και η DHEA (άλλη ορμόνη) μειώνονται στους άνδρες ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας των 20. Τα σημεία και τα συμπτώματα ξεκινούν στη δεκαετία του 30 με 40. Μέχρι την ηλικία των 80 ετών, τα περισσότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών μειώνονται στα προ-εφηβικά επίπεδα.

Τα σημάδια της πτώσης είναι ασαφή, αλλά περιλαμβάνουν:

Μια υποκειμενική αίσθηση χαμηλής ενέργειας
Αύξηση ευερεθιστότητας
Πτώση της διάθεσης
Πτώση στη γνωστική απόδοση
Απώλεια στύσης νωρίς το πρωί
Μειωμένη γονιμότητα
Αυξημένο σωματικό λίπος
Μειωμένη μυϊκή μάζα
Γυναικομαστία
Αλλαγή στο μέγεθος ή τη σφριγηλότητα των όρχεων
Σημάδια οστεοπόρωσης

Η σύνδεση της Andropause με την καρδιαγγειακή νόσο
Το αν η μείωση των ανδρικών ορμονών είναι η άμεση αιτία καρδιακών παθήσεων ή απλώς μια συσχέτιση είναι αμφιλεγόμενο. Δεν είναι σαφές εάν η γήρανση των καρδιακών κυττάρων είναι η αιτία της νόσου. Εάν οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία και ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους. Η υψηλή αυτοαξιολόγηση της ευημερίας των ηλικιωμένων σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα. Επίσης, οι άνθρωποι που είναι αντικειμενικά υγιείς μπορεί να βαθμολογήσουν καλύτερα την υγεία τους.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η ανδρόπαυση οδηγεί σε αδυναμία, μειωμένη εφεδρεία και ικανότητα προσαρμογής από τη σωρευτική παρακμή και την αυξημένη ευπάθεια πολλαπλών συστημάτων του σώματος. Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με την ηλικία και την αντρόπαυση, αλλά δεν έχει αποδειχθεί. Πολλές διεργασίες συμβάλλουν στην καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ανδρόπαυση οδηγεί άμεσα σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Το αν η μείωση των ανδρικών ορμονών είναι η άμεση αιτία καρδιακών παθήσεων ή απλώς μια συσχέτιση είναι αμφιλεγόμενο. Δεν είναι σαφές εάν η γήρανση των καρδιακών κυττάρων είναι η αιτία της νόσου.

Υπάρχει πιθανώς μια αιτιώδης σχέση μεταξύ της γήρανσης και των χαμηλών επιπέδων ανδρογόνων. Υπάρχει επίσης συσχέτιση με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, την εμφάνιση πόνου στο στήθος και την εξέλιξη της συμπτωματικής νόσου. Η αναγκαιότητα της υποκατάστασης της τεστοστερόνης ή των σαφώς ευεργετικών επιδράσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα κατά την ανδρόπαυση δεν έχει τεκμηριωθεί, εν μέρει λόγω της έλλειψης πειστικών επιστημονικών δεδομένων σε ελεγχόμενες μελέτες.

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης ενδείκνυται σε άνδρες με κλινική ανεπάρκεια ή απουσία τεστοστερόνης. Η υποκατάσταση τεστοστερόνης μπορεί να είναι ευεργετική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων για άνδρες με μειωμένη λίμπιντο, απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης και άλλα συμπτώματα ανδρόπαυσης.

Οι σκέψεις ενός γιατρού για την Ανδρόπαυση

Δρ Φέιθ Κόλμαν:
Άνδρες, επισκέπτεστε τον κύριο γιατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή όπως σας συνιστά ο γιατρός σας. Κάθε άνδρας έχει τη δική του μοναδική εμπειρία με την ανδρόπαυση και τη γήρανση και η διαχείριση πρέπει να εξατομικεύεται.

Οι κίνδυνοι και τα οφέλη των συμπληρωμάτων χωρίς ιατρική συνταγή , που διατίθενται στο εμπόριο ως προϊόντα που περιέχουν ή αντικαθιστούν την τεστοστερόνη για την αποκατάσταση της ανδρικότητας, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Τα σκευάσματα είναι ασυνεπή σε ποιότητα και σύνθεση, ακόμη και εντός της ίδιας μάρκας. Δεν συνιστώνται.

studyfinds.org

unsplash.com

8 Ενεργειακά ενισχυτικά για την αντιμετώπιση της εμμηνοπαυσιακής κόπωσης

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr