Μούχλα και υγρασία στο εξοχικό : Οι τρόποι για να την αποτρέψετε και να την αντιμετωπίσετε μια και καλή

Μούχλα και υγρασία στο εξοχικό : Οι τρόποι για να την αποτρέψετε και να την αντιμετωπίσετε μια και καλή

Η παρουσία μούχλας στο σπίτι, πέρα από μια άσχημη εικόνα στην όψη και στην οσμή, κρύβει και αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας.

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε μέσα στο σπίτι εύκολα αλλά δύσκολα μπορεί να εξαλειφθεί. Δείτε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να την αποτρέψετε αλλά και να την εξαφανίσετε μια και καλή.

Μούχλα και υγρασία στο σπίτι: Οι τρόποι για να την αποτρέψετε και να την αντιμετωπίσετε μια και καλή

Η μούχλα είναι αρκετή για να ανατριχιάσει έναν άνθρωπο. Μπορεί να είναι απαραίτητη για την παρασκευή μπρι και πενικιλίνης, για παράδειγμα, και απαραίτητη για την αποσύνθεση της οργανικής ύλης στη φύση – αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ, πολύ κακή, ειδικά όταν μεγαλώνει απαρατήρητη στο σπίτι σας. Τα σπόρια της μούχλας εξαπλώνονται εύκολα και δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς.

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε: σε χαλιά, ρούχα, τρόφιμα, χαρτιά, ακόμη και σε μέρη που δεν μπορείτε να δείτε, όπως το πίσω μέρος της γυψοσανίδας, περιοχές μέσα στους τοίχους γύρω από σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή ή συμπύκνωση και πάνω από πλακάκια οροφής.

Όχι μόνο είναι δύσκολο και δαπανηρό να διορθωθεί ένα πρόβλημα μούχλας, αλλά η μούχλα μπορεί επίσης να παράγει αλλεργιογόνα και ερεθιστικά (και, σπάνια, τοξίνες) που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε εάν ανησυχείτε για την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας;

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να αποτρέψετε τη μούχλα προτού γίνει πρόβλημα. Το κλειδί για την πρόληψη της μούχλας είναι απλό: έλεγχος υγρασίας. Θα σας παρουσιάσω 10 συμβουλές για να αποτρέψετε την μούχλα στο σπίτι σας!

Εξαλείψτε την ακαταστασία

Ένα από τα βασικά πράγματα αποτροπής της μούχλας αποτελεί η ακαταστασία. Ρίξτε μια κριτική ματιά στην οικιακή ακαταστασία και περιορίστε τα πράγματα που μπουκώνουν το σπίτι σας. Η ακαταστασία εμποδίζει τη ροή του αέρα και εμποδίζει το σύστημα HVAC να κυκλοφορεί αέρα. Τα έπιπλα και οι κουρτίνες που μπλοκάρουν τις γρίλιες τροφοδοσίας προκαλούν συμπύκνωση.

Όλη αυτή η υγρασία δημιουργεί μικροκλίματα στο σπίτι σας που καλωσορίζουν και τροφοδοτούν την ανάπτυξη μούχλας. Πετάξτε λοιπόν πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Σπρώξτε τα έπιπλα μακριά από αεραγωγούς και γρίλιες για να διατηρήσετε την κυκλοφορία του αέρα. Τις υγρές μέρες, βάλτε σε λειτουργία κάποιον ανεμιστήρα για να διατηρήσετε την κίνηση του αέρα.

 

Όταν ανοίγετε παράθυρα και πόρτες, αφήνετε τον κλιματισμό να ξεφύγει, σπαταλάτε χρήματα και προσκαλείτε υγρό αέρα στο πιο δροσερό σπίτι σας. Αυτό προκαλεί συμπύκνωση, που αγαπά η μούχλα. Κρατήστε λοιπόν τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά όταν το AC λειτουργεί. Επίσης, διατηρήστε το σπίτι σας στους 23 βαθμούς περίπου όταν είστε σε διακοπές ή στη δουλειά. Πολύ συχνά, ανεβάζουμε τον θερμοστάτη στους 25 βαθμούς ή απενεργοποιούμε το AC όταν λείπουμε. Αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία και την υγρασία, γεγονός που δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για τη μούχλα.

Ψάξτε για στάσιμο νερό
Μούχλα και υγρασία στο σπίτι: Οι τρόποι για να την αποτρέψετε και να την αντιμετωπίσετε μια και καλή

Εάν το πρόβλημα δεν είναι το κλιματιστικό, αναζητήστε στάσιμο νερό ή χρόνια υγρασία που αυξάνει την εσωτερική υγρασία και παρέχει ένα υπέροχο περιβάλλον για μούχλα. Ελέγξτε για λακκούβες ή υγρασία γύρω από δεξαμενές ζεστού νερού, αντλίες φρεατίων, καταψύκτες, ψυγεία, πόρτες υπογείου και παράθυρα. Επιθεωρήστε τους χώρους ανίχνευσης για υγρασία υπόγειου νερού ή διαρροές θεμελίωσης.

Προσδιορίστε τις προβληματικές περιοχές στο σπίτι σας και διορθώστε τες
Μούχλα και υγρασία στο σπίτι: Οι τρόποι για να την αποτρέψετε και να την αντιμετωπίσετε μια και καλή

Δεν μπορείτε να στεγανοποιήσετε το σπίτι σας, αλλά μπορείτε να το κάνετε ανθεκτικό στη μούχλα. Κάντε έναν έλεγχο στο σπίτι σας: Πού είναι οι προβληματικές περιοχές; Πλημμυρίζει το υπόγειο; Παρατηρείτε συχνή συμπύκνωση σε ένα παράθυρο στον επάνω όροφο; Υπάρχει κηλίδα νερού στην οροφή από επίμονη διαρροή;

Η αποτροπή της ανάπτυξης ή της εξάπλωσης της μούχλας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το σκίσιμο του χαλιού σε ένα υγρό υπόγειο, η εγκατάσταση προϊόντων ανθεκτικών στη μούχλα ή η επισκευή κατεστραμμένων υδρορροών. Ή μπορεί να είναι θέμα μεγάλης εκσκαφής και στεγανοποίησης. Όποια και αν είναι η περίπτωση, αντιμετωπίστε το πρόβλημα τώρα. Μπορεί να κοστίσει κάποια χρήματα εκ των προτέρων, αλλά σίγουρα θα είναι πιο δαπανηρό στην πορεία εάν η μούχλα συνεχίσει να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα.

Αποτρέψτε την υγρασία με σωστό αερισμό

Μπορεί οι συνήθεις οικιακές σας δραστηριότητες να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε ότι μια τόσο απλή δραστηριότητα όπως το μαγείρεμα, το ντους ή το πλύσιμο ρούχων δεν προκαλεί μούχλα παρέχοντας κατάλληλο αερισμό στο μπάνιο, την κουζίνα και οποιονδήποτε άλλο χώρο με υψηλή υγρασία. Αερίστε τις συσκευές που παράγουν υγρασία – στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια -.

Χρησιμοποιήστε μονάδες εναλλασσόμενου ρεύματος και αφυγραντήρες (ειδικά σε υγρά κλίματα), αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν παράγουν υγρασία από μόνα τους, ελέγχοντάς τα περιοδικά και καθαρίζοντάς τα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το ενεργειακά αποδοτικό σπίτι σας μπορεί να συγκρατεί υγρασία στο εσωτερικό του, οπότε ανοίξτε ένα παράθυρο ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης όταν μαγειρεύετε, πλένετε πιάτα ή κάνετε ντους.

Παρακολουθήστε την υγρασία σε εσωτερικούς χώρους

Η EPA συνιστά τη διατήρηση της εσωτερικής υγρασίας μεταξύ 30 και 60% στο σπίτι. Μπορείτε να μετρήσετε την υγρασία με έναν μετρητή υγρασίας που θα αγοράσετε από κάποιο κατάστημα. Θα μπορείτε επίσης να ανιχνεύσετε την υψηλή υγρασία δίνοντας απλώς προσοχή σε πιθανές προβληματικές περιοχές του σπιτιού σας. Ενδεικτικά σημάδια υπερβολικής υγρασίας περιλαμβάνουν συμπύκνωση σε παράθυρα, σωλήνες και τοίχους. Εάν παρατηρήσετε συμπύκνωση, στεγνώστε αμέσως την επιφάνεια και αντιμετωπίστε την πηγή υγρασίας.

Καθαρίστε ή επισκευάστε υδρορροές στέγης

Ένα πρόβλημα μούχλας μπορεί να είναι ένα απλό θέμα στη στέγη που έχει διαρροή λόγω γεμάτων ή κατεστραμμένων υδρορροών. Να καθαρίζετε τακτικά τις υδρορροές της οροφής σας και να επιθεωρείτε για τυχούσες ζημιές. Επισκευάστε τες όπως χρειάζεται και προσέξτε για λεκέδες νερού μετά από καταιγίδες που μπορεί να υποδηλώνουν διαρροή.

Επενδύστε σε προϊόντα που σκοτώνουν τη μούχλα

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα μπάνια με προϊόντα που καταστρέφουν τη μούχλα. Αν ψάχνετε για φυσικούς τρόπους για να σκοτώσετε τη μούχλα στο σπίτι, τότε τα συστατικά που πρέπει να εξετάσετε περιλαμβάνουν ξύδι, έλαιο τεϊόδεντρου, εκχύλισμα σπόρων εσπεριδοειδών, οξυζενέ και μαγειρική σόδα.

Κρατήστε τη μούχλα μακριά από τα οικιακά φυτά

Τα φυτά μέσα στο σπίτι είναι όμορφα και βοηθούν να διατηρείτε τον εσωτερικό σας αέρα καθαρό. Όμως πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι και η μούχλα τα λατρεύει. Το υγρό έδαφος στα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ένα τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για μούχλα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί σε άλλους χώρους του σπιτιού σας.

europost.gr

unsplash.com

Σκουριά στα πλακάκια της βεράντας: Πως θα την εξαλείψετε με φυσικό τρόπο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr