Ζεστό μπάνιο: Όλα τα οφέλη για το σώμα και την ψυχολογία

Ζεστό μπάνιο: Όλα τα οφέλη για το σώμα και την ψυχολογία

Ένα ζεστό μπάνιο δεν είναι απλά χαλαρωτικό, αλλά είναι μια πραγματική θεραπευτική ιεροτελεστία. Για σώμα και μυαλό, όπως μας εξηγεί μια expert.

ΓΙΟΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Ζεστό μπάνιο: Η σωστή διάρκεια και ώρα
Το να επιδοθείτε σε ένα long hot bath και να βυθιστείτε στη μπανιέρα είναι μια ιεροτελεστία που αποτελεί μέρος κάθε ρουτίνας αφιερωμένης στο self-care. Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουμε τη χαλαρωτική του δύναμη. Και όμως τα οφέλη του μπορεί να είναι μεγαλύτερα. «Το μυαλό και το σώμα συνδέονται εγγενώς, ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες και ανταποκρίνονται μεταξύ τους», εξηγεί η Sarah St John, ενεργειακή θεραπεύτρια και ιδρύτρια του κέντρου ευεξίας Grey Wolfe με έδρα το Λονδίνο. «Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το σώμα μας και το σώμα μας επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Το θεραπευτικό τελετουργικό μπάνιο είναι ακριβώς ένας τρόπος να απελευθερώσουμε το σώμα μας από αυτές τις αρνητικές ενέργειες».

Παρακάτω, η ειδικός εξηγεί αναλυτικά γιατί το ζεστό μπάνιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία του σώματος και του νου.

4 καλοί λόγοι για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο

Καταπολεμά το στρες
Οι ακανόνιστες διακυμάνσεις στον κιρκάδιο ρυθμό –οι καθημερινές βιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας και μας λένε πότε να ξυπνήσουμε και πότε να κοιμηθούμε– είναι πιο συχνές σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος. Οι αλλαγές σε αυτούς τους ρυθμούς οδηγούν επίσης σε αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος.

Το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, εκτός από ένα χαλαρωτικό τελετουργικό από μόνο του, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματος και να επανεκκινήσετε τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, επαναφέροντάς το σε μεγαλύτερη κανονικότητα. Αυτό απέδειξε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία, σε 45 άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. «Το να αφεθείτε στην μπανιέρα θα σας δημιουργήσει μια αίσθηση ασφαλείας και άνεσης», σημειώνει η St John.

Εάν αισθάνεστε συνεχώς σε κατάσταση στρες, είναι πιθανό τα επίπεδα κορτιζόλης σας να είναι αυξημένα, γεγονός που, εκτός από το να προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα πάντα, από το δέρμα μέχρι την πέψη και ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία του νευρικού συστήματός σας. «Αν τείνουμε να νιώθουμε καλύτερα μετά από ένα ζεστό μπάνιο, είναι επειδή αυτό το τελετουργικό μειώνει φυσικά τα επίπεδα κορτιζόλης», εξηγεί η St John. «Η κορτιζόλη ονομάζεται και ορμόνη του στρες, επομένως όσο λιγότερο κυκλοφορεί στο αίμα μας, τόσο πιο ήρεμοι νιώθουμε».

Ζεστό μπάνιο: Όλα τα οφέλη για το σώμα και την ψυχολογία

Αυξάνει το αίσθημα χαράς
Εκτός από τη μείωση της κορτιζόλης, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, ενθαρρύνοντας το σώμα να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές – όπως η σεροτονίνη – ουσίες που βοηθούν στη δημιουργία ενός αισθήματος ικανοποίησης και ευεξίας. «Το δέρμα απελευθερώνει ενδορφίνες ως απόκριση στην επαφή του σώματος με το ζεστό νερό», εξηγεί η St John, «όπως ακριβώς κάνει όταν αισθάνεται τον ήλιο το δέρμα». Πιστεύεται επίσης ότι το μπάνιο ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο διεγείρει την ακινησία, τη χαλάρωση, την ξεκούραση και την πέψη. Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, δύο μπάνια την εβδομάδα αρκούν για μια μέτρια αλλά επίμονη βελτίωση της διάθεσης, αποτέλεσμα συγκρίσιμο με αυτό που προκαλείται από τη σωματική άσκηση.

Αποτρέπει τη φλεγμονή των μυών
Μια στιγμή χαλάρωσης για το μυαλό, το μπάνιο είναι επίσης μια θερμική θεραπεία για το σώμα που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων τύπων σωματικών παθήσεων. Ένα ζεστό μπάνιο προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μυς και βοηθώντας τους να χαλαρώσουν, ενώ η θερμότητα του νερού αυξάνει την ευκαμψία των ινών κολλαγόνου, μειώνοντας την ακαμψία που εμφανίζεται συχνά μετά τη σωματική άσκηση και βελτιώνοντας την κινητικότητα. Η αύξηση της ροής του αίματος μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνει το ιξώδες του αίματος, βοηθώντας τη ροή του μέσα στο σώμα.

Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων

Η βελτιωμένη ροή αίματος σημαίνει ότι το οξυγόνο μπορεί να ρέει πιο ελεύθερα μέσω του σώματος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων και βοηθώντας μας να αναπνέουμε καλύτερα. Για το λόγο αυτό, το ζεστό μπάνιο είναι μια τελετουργία ιδιαίτερα κατάλληλη για ασθματικούς ή όσους πάσχουν από χρόνια πνευμονοπάθεια. Μπορεί επίσης να είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο κατά του κρυολογήματος, όπως επιβεβαιώνει η St John: «Ο ατμός που παράγεται από το ζεστό νερό μπορεί να ανακουφίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος», λέει. «Διατηρεί τις ρινικές οδούς καθαρές και βοηθά στην εκκαθάριση του θώρακα και των παραρρινίων κόλπων».

Ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού
Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μπάνιο 20-30 λεπτών είναι αρκετό για την παραγωγή μεγαλύτερου αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων, κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που υπάρχουν στο αίμα, τα οποία έχουν ως αποστολή την άμυνα του οργανισμού από την επίθεση παθογόνων μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων. Η προσθήκη φυσικών αιθέριων ελαίων που καταπολεμούν τα μικρόβια μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του μπάνιου σας: ο ευκάλυπτος, το δεντρολίβανο και η μέντα έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθώς και κάνουν το νερό να μυρίζει υπέροχα.

2 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν κάνετε ένα ζεστό μπάνιο

Πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού

Όταν βυθίζεστε στη μπανιέρα, η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 38 βαθμούς, δηλαδή να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος, που είναι περίπου 36 βαθμούς. Το νερό λοιπόν πρέπει να είναι χλιαρό, όχι πολύ καυτό. Λάβετε υπόψη, από αυτή την άποψη, ότι όσο πιο ζεστό είναι το νερό, τόσο μεγαλύτερο είναι το άγχος που πρέπει να αντιμετωπίσουν η καρδιά και το δέρμα. Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, οι πόροι του δέρματος κλείνουν αντί να διαστέλλονται. Μια θερμοκρασία 38 βαθμών είναι αρκετή για να ανοίξουν οι πόροι και να προκαλέσει εφίδρωση, προάγοντας έτσι την αποβολή των τοξινών.

Παραμονή για αρκετή ώρα
Ένα ζεστό μπάνιο πρέπει να διαρκεί το πολύ 20 λεπτά. Εάν παραμείνετε βυθισμένοι για περισσότερη ώρα, το δέρμα σας θα αρχίσει να χάνει τα φυσικά του έλαια, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο φλεγμονής και ερεθισμού.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για ένα ζεστό μπάνιο;

Η ιδανική ώρα για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο είναι πριν πάτε για ύπνο. Η βύθιση σε ζεστό νερό, μάλιστα, έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα και, κατά συνέπεια, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Η πρακτική του μπάνιου πριν τον ύπνο είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένη αν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια, γιατί τις βραδινές ώρες η όσφρηση είναι πιο ενεργή και, ως εκ τούτου, θα τονιστεί η χαλαρωτική δράση των αρωμάτων όπως η λεβάντα ή το λεμόνι.

vogue.gr

unsplash.com

5 μυστικά για να ξεπεράσετε τον φόβο σας για τα αεροπλάνα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr