Το Μοναδικό Ρόφημα που Έχει την Δύναμη να Αυξήσει την Καλή Χοληστερόλη

Το Μοναδικό Ρόφημα που Έχει την Δύναμη να Αυξήσει την Καλή Χοληστερόλη

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι το 17% των ενηλίκων μεταξύ 40 και 59 ετών, λαμβάνουν στατίνες για να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης τους. Οι στατίνες δίνουν στον οργανισμό μια ώθηση ώστε να απομακρυνθεί η περίσσεια χοληστερόλη από το αίμα.

Όταν φτάσετε σε μια ορισμένη ηλικία, μπορεί να βρεθείτε να παλεύετε με τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Ακόμα κι αν έχετε κάνει το καθήκον σας για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας χωρίς φάρμακα μέσω διατροφής και άσκησης, το σώμα σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της ανθυγιεινής χοληστερόλης από το σώμα σας από ό,τι όταν ήσασταν νεότεροι.

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τη συνολική σας χοληστερόλη είναι να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη σας, γνωστή ως λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης που φράζει τις αρτηρίες από το αίμα σας στέλνοντάς την στο ήπαρ για να απομακρυνθεί από το σώμα. Η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, η επιλογή υγιών για την καρδιά ακόρεστων λιπαρών, η απώλεια βάρους και η ενεργή ζωή είναι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την HDL σας.

Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την HDL αντικαθιστώντας τα ζαχαρούχα ροφήματα ή τον καφέ (που προκαλούν νευρικότητα) με τσάι Rooibos. 

Το τσάι Rooibos αυξάνει την HDL σας

Εάν η HDL σας χρειάζεται ενίσχυση, θα πρέπει να πίνετε πολύ τσάι rooibos. Ένα άρθρο του 2011 στο Journal of Ethnopharmacology ζήτησε από 40 άτομα να πίνουν έξι φλιτζάνια τσάι rooibos που έχει υποστεί ζύμωση (αυτό είναι το κόκκινο τσάι που θα βρείτε συνήθως) κάθε μέρα για έξι εβδομάδες. Η κατανάλωση τσαγιού rooibos βελτίωσε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης . Κατά μέσο όρο, η LDL χοληστερόλη μειώθηκε σχεδόν κατά 27 μονάδες και η HDL βελτιώθηκε κατά σχεδόν 12 μονάδες. Τα επίπεδα HDL βελτιώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 33,3%.

Το τσάι Rooibos αυξάνει επίσης μια ουσία που ονομάζεται γλουταθειόνη, η οποία είναι σημαντική για την προστασία των κυττάρων από βλάβες. Αυτό υποδηλώνει ότι το τσάι rooibos μπορεί να έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων. Η κατανάλωση τσαγιού rooibos μειώνει επίσης τους δείκτες βλάβης στο σώμα. Το τσάι Rooibos αυξάνει τα επίπεδα των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται συνήθως σε φρούτα, λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές.

Άλλα οφέλη του τσαγιού rooibos

Αυτές οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι rooibos θα μπορούσαν επίσης να έχουν άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2015 στο Journal of Traditional and Complementary Medicine, το τσάι rooibos μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) τα οποία συμβάλλουν στον καρκίνο και τον διαβήτη. Αν και αυτή η μελέτη διεξήχθη σε κύτταρα σε εργαστήριο, το εκχύλισμα τσαγιού rooibos μείωσε τα επίπεδα ROS σε μοντέλα ασθενειών καρκίνου και διαβήτη. Το Rooibos ενισχύει επίσης δύο ένζυμα που επίσης προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Το τσάι Rooibos μπορεί επίσης να είναι καλό για την απώλεια βάρους.

Ένα άρθρο του 2014 στο Phytomedicine εξέτασε με ποιο τρόπο το εκχύλισμα τσαγιού rooibos αλληλεπιδρά με τα λιποκύτταρα που αναπτύσσονται σε εργαστήριο. Το εκχύλισμα rooibos μείωσε το αποθηκευμένο λίπος κατά 22% και άλλαξε τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που συνδέονται με την αποθήκευση λίπους και τον μεταβολισμό.

Αν θέλετε να αυξήσετε την HDL χοληστερόλη σας, το να πίνετε έξι φλιτζάνια τσάι rooibos μπορεί να ακούγεται πολύ. Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τις νευρώσεις, επειδή το rooibos δεν περιέχει καφεΐνη. Το κόκκινο κρασί και άλλα είδη τσαγιού έχουν τανίνες που μπορούν να περιορίσουν πόσο σίδηρο μπορεί να απορροφήσει το σώμα σας. Το τσάι Rooibos είναι πολύ χαμηλότερο σε τανίνες σε σύγκριση με άλλα.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr