Άσθμα: Ανακαλύφθηκε νέα αιτία πρόκλησης που δίνει ελπίδες για θεραπεία

Άσθμα: Ανακαλύφθηκε νέα αιτία πρόκλησης που δίνει ελπίδες για θεραπεία

Το απειλητικό για τη ζωή χαρακτηριστικό της πάθησης είναι η συστολή των αεραγωγών, η οποία καθιστά δύσκολη την αναπνοή

Μία νέα αιτία πρόκλησης αλλά και έναν πιθανό τρόπο αποτροπής των κρίσεων άσθματος, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Kings College του Λονδίνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα έρευνα θα προσφέρει ελπίδες για μια θεραπεία που θα μπορούσε να προλάβει την επικίνδυνη αυτή πάθηση.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των σημερινών θεραπειών για το άσθμα προέρχεται από την ιδέα ότι πρόκειται για φλεγμονώδη νόσο, ενώ το απειλητικό χαρακτηριστικό της πάθησης για την υγεία των ασθενών είναι η συστολή των αεραγωγών, η οποία καθιστά δύσκολη την αναπνοή.

Η μηχανική συστολή
Μια νέα μελέτη σε ποντίκια -όπως τονίζει η Independent- δείχνει για πρώτη φορά ότι πολλά χαρακτηριστικά της κρίσης άσθματος, όπως είναι η φλεγμονή, η έκκριση βλέννας και βλάβη του φραγμού των αεραγωγών που εμποδίζει τις λοιμώξεις, προκύπτουν από αυτή τη μηχανική συστολή (mechanical constriction).

 

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βλάβη, η φλεγμονή και η βλέννα που προκύπτουν από μια κρίση άσθματος θα μπορούσαν να προληφθούν με την παρεμπόδιση μιας διαδικασίας που κανονικά προκαλεί το θάνατο των επιθηλιακών κυττάρων – τα οποία καλύπτουν τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του σώματος.

«Η ανακάλυψή μας είναι το αποκορύφωμα δεκαετούς έρευνας» δήλωσε η καθηγήτρια Τζόντι Ρόζενμπλατ από το King’s College του Λονδίνου.

«Ως κυτταρικοί βιολόγοι μπορέσαμε να δούμε ότι η φυσική συστολή κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος προκαλεί εκτεταμένη καταστροφή του φραγμού των αεραγωγών. Χωρίς αυτό το φράγμα, οι πάσχοντες από άσθμα είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνια φλεγμονή, πληγές και λοιμώξεις που οδηγούν σε περισσότερες κρίσεις. Με την κατανόηση αυτού του θεμελιώδους μηχανισμού, είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση να προλάβουμε όλα αυτά τα γεγονότα» πρόσθεσε.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και δείγματα ανθρώπινου πνευμονικού ιστού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι αεραγωγοί συστέλλονται- μια διαδικασία γνωστή ως βρογχοσυστολή– τα επιθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τους αεραγωγούς συμπιέζονται και αργότερα καταστρέφονται. Επειδή η βρογχοσυστολή απελευθερώνει τόσα πολλά κύτταρα, καταστρέφει τον φραγμό των αεραγωγών, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή και την παραγωγή βλέννας.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η χημική ένωση γαδολίνιο μπορεί να εμποδίσει την εξώθηση των κυττάρων. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γαδολίνιο απέτρεψε την υπερβολική εξώθηση που προκαλεί βλάβη και φλεγμονή μετά από κρίση άσθματος. Ωστόσο, η ένωση δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους και δεν έχει κριθεί ότι είναι ασφαλής ή αποτελεσματική.

«Αυτή η συστολή και η καταστροφή των αεραγωγών προκαλεί τη φλεγμονή μετά την κρίση και την υπερβολική έκκριση βλέννας που δυσκολεύει την αναπνοή των ατόμων με άσθμα. Οι τρέχουσες θεραπείες δεν προλαμβάνουν αυτή την καταστροφή. Η συσκευή εισπνοής ανοίγει τους αεραγωγούς, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπνοή, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν προλαμβάνει τη βλάβη και τα συμπτώματα που ακολουθούν μετά από μια κρίση. Ευτυχώς, διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φθηνή ένωση, το γαδολίνιο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία, για να σταματήσουμε τη βλάβη των αεραγωγών σε μοντέλα ποντικών, καθώς και την επακόλουθη φλεγμονή και την έκκριση βλέννας. Η πρόληψη αυτής της βλάβης θα μπορούσε στη συνέχεια να αποτρέψει τη συσσώρευση μυών που προκαλούν μελλοντικές κρίσεις» εξήγησε η ερευνήτρια.

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη διερεύνηση πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών που δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στη φλεγμονή.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science».

www.ethnos.gr

 

www.pexels.com

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Λάδι με φλούδες λεμονιού και φύλλα ευκάλυπτου για τις πονεμένες μας αρθρώσεις

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr