Πώς το Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου επηρεάζει το βάρος σου

Πώς το Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου επηρεάζει το βάρος σου

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτά τα κιλά που απλά δεν φαίνεται να ξεκολλάνε, ό,τι κι αν κάνετε; Είναι ένα συνηθισμένο ερώτημα και δεν είστε οι μόνοι που παλεύετε με τη διαχείριση τόσο του IBS όσο και του βάρους σας.
Τα σώματά μας είναι πολύπλοκα και ανταποκρίνονται σε μια ποικιλία επιρροών, κάποιες αλληλένδετες, άλλες αρκετά εκπληκτικές.

Ελάτε μαζί μου σήμερα καθώς εμβαθύνουμε στη σύνθετη σχέση μεταξύ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και του βάρους, αποκαλύπτοντας την επιστήμη, εξετάζοντας παρανοήσεις και εξερευνώντας στρατηγικές για την ενίσχυση ενός υγιέστερου, πιο ευτυχισμένου εντέρου και την υποστήριξη του μεταβολισμού χωρίς να προσηλωνόμαστε στους αριθμούς της ζυγαριάς.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Αν και οι αλλαγές του σωματικού βάρους μπορεί να σας δώσουν κάποιες ενδείξεις για το τι συμβαίνει στο σώμα σας, παρόλα αυτά το βάρος δεν είναι και ο πιο έγκυρος δείκτης της κατάστασης της υγείας σας και γι’ αυτό σας ενθαρρύνω να εστιάσετε στο να είστε η πιο υγιής εκδοχή του εαυτού σας, χωρίς να εστιάσετε στον αριθμό της ζυγαριάς.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους το IBS μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο βάρος σας, οπότε ας κατανοήσουμε την επιστήμη πίσω από αυτό.

Τι επηρεάζει το σωματικό μας βάρος

Το σωματικό βάρος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους είναι εκτός ελέγχου και αλληλένδετοι. Το βάρος μας δεν επηρεάζεται απλώς από το φαγητό που τρώμε και τη δραστηριότητα που κάνουμε (σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση).

Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος μας περιλαμβάνουν…

Γενετική – Μελέτες έχουν δείξει ότι η γενετική και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να επηρεάσουν το πώς και πού αποθηκεύεται το λίπος
Ψυχική υγεία – Έρευνα δείχνει ότι το 20%-60% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με παχυσαρκία ή ακραία παχυσαρκία έχουν επίσης διαγνωστεί με ψυχιατρική ασθένεια

Φυσική δραστηριότητα – Συνιστώνται 2,5 ώρες δραστηριότητας την εβδομάδα για ενήλικες μεταξύ 18-64 ετών
Ορισμένα φάρμακα – Τα κορτικοστεροειδή (γνωστά και ως στεροειδή), ινσουλίνη, βήτα-αναστολείς, αντιισταμινικά κ.λπ. που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ιατρικών παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή οι αλλεργίες, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ότι πεινάτε περισσότερο ή να επηρεάσουν την ενεργειακή σας ισορροπία, συμβάλλοντας τελικά στην αύξηση βάρους
Ασφάλεια τροφίμων – Προσβασιμότητα και διαθεσιμότητα τροφίμων κατάλληλων για τις ατομικές σας ανάγκες/τρόπο ζωής. Πράγματα όπως το είδος της εργασίας που κάνετε υπαγορεύουν πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε για πράγματα όπως η σωματική δραστηριότητα, το μαγείρεμα, τα ψώνια.. Εάν το περιβάλλον σας δεν υποστηρίζει τη γενική σας υγεία, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Ύπνος – Η έλλειψη ή οι κακές συνήθειες ύπνου συχνά συνδέονται με την αύξηση βάρους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, οι ενήλικες από 18 έως 64 ετών είναι καλό να κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες

Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Όσοι εμφανίζουν μη ελεγχόμενη διάρροια μπορεί να παρουσιάσουν μείωση του βάρους τους, καθώς το φαγητό ταξιδεύει γρηγορότερα από το κανονικό μέσω του εντέρου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και θερμίδων.

Αντίθετα, όσοι έχουν χαμηλή παραγωγή κοπράνων και χρόνια δυσκοιλιότητα, μπορεί να δουν αυξομειώσεις στο βάρος τους λόγω του ότι είναι κυριολεκτικά γεμάτοι με κόπρανα.

Άσκηση
Τα άτομα με μη ελεγχόμενο IBS συχνά παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο αποφυγής της άσκησης λόγω της εντερικής δυσφορίας και της αυξανόμενης αίσθησης φουσκώματος και διάτασης κατά τη διάρκεια των προπονήσεων όπως η άρση βαρών και το τρέξιμο. Επιπλέον, η διαλειμματική προπόνηση, όπως το HIIT ή το σπριντ, μπορεί να προκαλέσει έξαρση του IBS λόγω βραχυπρόθεσμης αύξησης της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνη του «στρες».

Επιλογές τροφίμων
Συχνά όσοι έχουν IBS ακολουθούν πολύ περιορισμένες δίαιτες με έλλειψη φυτικών ινών. Όμως τα τρόφιμα με φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, καθώς μας κρατούν χορτάτους και υποστηρίζουν επίσης τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να υποστηρίξουν τον μεταβολισμό μας.

Ανισορροπίες εντερικού μικροβιώματος και αύξηση βάρους
Το μικροβιώμα ου εντέρου είναι οι διάφοροι μικροοργανισμοί που ζουν στη γαστρεντερική μας οδό. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι υπεύθυνοι για διαδικασίας όπως η πέψη, ο μεταβολισμός, η παραγωγή ορισμένων θρεπτικών συστατικών κ.λπ.

Αν και δεν υπάρχει καθορισμένος ορισμός για το πώς μοιάζει ένα «υγιές» μικροβίωμα του εντέρου, πιστεύεται ότι η ύπαρξη μεγαλύτερης ποικιλίας και ποικιλομορφίας βακτηρίων στο έντερο είναι το καλύτερο. (Υπάρχουν 300 φορές περισσότερα βακτήρια στο έντερό σας από όσα αστέρια στον γαλαξία του Γαλαξία!) Ωστόσο, όπως τα περισσότερα θέματα, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί περαιτέρω αυτή η σύνδεση.

Έχετε λοιπόν IBS και θέλετε να διαχειριστείτε το βάρος σας, τι μπορείτε να κάνετε;
Το IBS είναι μια περίπλοκη κατάσταση και όπως καταλαβαίνετε τώρα, μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της υγείας και της συμπεριφοράς σας. Όταν δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα για την υγεία, όπως η δυσκολία να διαχειριστείτε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα, η συνεργασία με έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά, να βρείτε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που να λειτουργεί για εσάς, να ρυθμίσετε τις συνήθειες του εντέρου σας και να εξισορροπείσετε το μικροβίωμα για να υποστηρίξετε τον μεταβολισμό σας.

Θυμηθείτε, ο αριθμός στη ζυγαριά δεν καθορίζει το ταξίδι σας προς την ολιστική υγεία. Αντίθετα, δώστε προτεραιότητα στην κατανόηση των ενδείξεων του σώματός σας, στον εντοπισμό όλων όσων πυροδοτών το IBS, στη διατροφή σας για μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, την άσκηση και την αυτοφροντίδα σας. Ας αφήσουμε την εμμονή με τους αριθμούς και ας επικεντρωθούμε στο να νιώθουμε φανταστικά μέσα και έξω.

jenny.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Φοράς γυαλιά; Αυτά είναι τα μυστικά των make up artists που θα σε σώσουν

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr