Τα 5 καλύτερα σνακ για την υγεία του εντέρου σου

Τα 5 καλύτερα σνακ για την υγεία του εντέρου σου

Αυτά τα σνακ είναι και νόστιμα και κάνουν καλό στο έντερό σου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

Ένα υγιές έντερο σημαίνει υγιή πέψη, αλλά συνδέεται με το ανοσοποιητικό σου σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς, ακόμη και την ψυχική σου ευεξία. Ένας από τους καλύτερους και πιο βασικούς τρόπους για να φροντίσεις αυτό το τμήμα του σώματός σου, είναι να εντάξεις στη διατροφή σου περισσότερα σνακ και τροφές που κάνουν καλό στο έντερό σου.

Τα τρόφιμα που καταναλώνεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κατάσταση του εντέρου σου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά και προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν το μικροβίωμα του εντέρου σου, δηλαδή το οικοσύστημα των βακτηρίων που ζουν μέσα στο έντερό σας. Αντίθετα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά, μπορούν να βλάψουν την υγεία του εντέρου.

Όταν πρόκειται για τις θρεπτικές τροφές στη διατροφή σου, το να ξεκινήσεις με κάποια σνακ είναι ένα εύκολο και γρήγορο κομμάτι για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη που χρειάζεται το έντερό σου.

5 υγιεινά και θρεπτικά σνακ για το έντερό σου

Γιαούρτι με μούρα
Χούμους και καρότα
Αμύγδαλα
Smoothie από Κεφίρ
Ποπ-κορν

1. Γιαούρτι με μούρα

“Το γιαούρτι είναι διάσημο ως ένα φιλικό προς το έντερο σνακ λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά, τα οποία εισάγουν ευεργετικά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα”, λέει η Δήμητρα Αντωνίου, διαιτολόγος – διατροφολόγος. “Αυτά τα προβιοτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου, βοηθούν στην πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα”.

Μπορείς να φας το γιαούρτι σου ως έχει ή να προσθέσετε μερικά μούρα για ακόμα περισσότερα οφέλη για την υγεία του εντέρου. Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να επηρεάσουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

2. Χούμους και καρότα

Το χούμους σε συνδυασμό με φέτες καρότου αναδεικνύεται ως ένα ακόμη καλό σνακ για την υγεία του εντέρου, αξιοποιώντας τα οφέλη που προκύπτουν από την πλούσια σε φυτικές ίνες σύνθεσή του και την παρουσία οσπρίων που ενισχύουν την υγεία”, λέει η διαιτολόγος.

“Το χούμους, που παρασκευάζεται κυρίως από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο και σκόρδο, δεν είναι μόνο ένα νόστιμο και κρεμώδες άλειμμα, αλλά είναι επίσης μια θρεπτική δύναμη”, λέει η ειδικός. “Τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος προωθώντας την κανονικότητα του εντέρου και ενισχύοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα ρεβίθια λειτουργούν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα καλά βακτήρια στο έντερο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός ισορροπημένου πεπτικού συστήματος”.

Σημειώνει επίσης ότι τα καρότα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μια φυτική χρωστική ουσία που ονομάζεται β-καροτένιο, “συμπληρώνουν το χούμους παρέχοντας μια επιπλέον ώθηση σε φυτικές ίνες και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα”. Και τα δύο μαζί είναι ένας γευστικός και υγιεινός συνδυασμός!

3. Αμύγδαλα
Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείς να τσιμπήσεις. Είτε τα τρως μόνα τους, είτε τα βάζεις στο γιαούρτι σου, αυτός ο ξηρός καρπός μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματός σου, να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και ναι, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σου.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Developments in Nutrition, τα αμύγδαλα περιέχουν καλές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών, φυτικών ινών και πολυφαινολών (ένα είδος φυτικής ένωσης που δρα ως αντιοξειδωτικό), οι οποίες συμβάλλουν στο να είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ενός λιπαρού οξέος που ονομάζεται βουτυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της επένδυσης του παχέος εντέρου σου και να βελτιώσει άμεσα την υγεία του εντέρου.

4) Smoothie με κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, με υφή μεταξύ γάλακτος και γιαουρτιού, και έχει μεγάλη ποσότητα σε προβιοτικά. “Αυτό το ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση παρασκευάζεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο γάλα, με αποτέλεσμα ένα πλούσιο παρασκεύασμα από ευεργετικά βακτήρια και μαγιά”, λέει η ειδκός.

“Η διαδικασία ζύμωσης όχι μόνο αυξάνει την περιεκτικότητα σε προβιοτικά, αλλά καθιστά το κεφίρ και πλούσια πηγή λακτάσης, ενός ενζύμου που διασπά τη λακτόζη, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη σε άτομα”.

Και προσθέτει: “Τα προβιοτικά στο κεφίρ βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου, βοηθώντας αποτελεσματικά στην πέψη και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα”. Με όλα αυτά τα οφέλη για το έντερο, είναι μια πολύ καλή ιδέα να ενσωματώσεις το κεφίρ στα σνακ σου. Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να φτιάξεις ένα smoothie με κεφίρ αντί για γάλα.

5. Ποπ-κόρν

Οι λάτρεις του ποπ κορν μπορούν να χαρούν που αυτό το αλμυρό σνακ μπορεί να έχει πολύ ισχυρά οφέλη για την υγεία του εντέρου. Το ποπ κορν έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση και τη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου σας.

Ωστόσο, προτού το εντάξεις στη διατροφή σου βεβαιώσου ότι έχεις βρει μια υγιεινή μάρκα ποπ κορν, η οποία δεν περιέχει δυνητικά συστατικά που βλάπτουν το έντερο. Για παράδειγμα, ορισμένες μάρκες ποπ κορν μικροκυμάτων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αυτού του λίπους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου σου.

shape.gr

unsplash.com

Πως θα χρησιμοποιήσεις το γιαούρτι για να χάσεις βάρος

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr