Φροντίστε να μην πετάξετε τον υπόλοιπο καφέ και θα κάνετε τις ντομάτες σας διπλάσιες με αυτόν.

Φροντίστε να μην πετάξετε τον υπόλοιπο καφέ και θα κάνετε τις ντομάτες σας διπλάσιες με αυτόν.

Η καλλιέργεια ντομάτας είναι μια δραστηριότητα που σας ανταμείβει, ειδικά όταν συγκεντρώνετε μια πλούσια σοδειά από υγιείς, μεγάλους καρπούς. Και τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να βελτιώσετε την καλλιέργεια της ντομάτας σας χρησιμοποιώντας κάτι τόσο κοινό όσο το κατακάθι του καφέ; Ναι, αυτός ο καφές που περισσεύει και συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσει τις ντομάτες σας. Ακούστε πώς θα το κάνετε.

Γιατί το κατακάθι του καφέ κάνει καλό στις ντομάτες;
Το κατακάθι του καφέ είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο – θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Επιπλέον προσφέρει:

Σταδιακή απελευθέρωση αζώτου: Το κατακάθι του καφέ απελευθερώνει αργά άζωτο, εξασφαλίζοντας ότι οι ντομάτες λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά σταδιακά καθώς αναπτύσσονται.
Ιδανικό pH: Παρόλο που ο ίδιος ο καφές είναι όξινος, ο καφές έχει pH μεταξύ 5,5 και 6,8, το οποίο είναι ιδανικό για τις ντομάτες. Αυτό το ελαφρώς όξινο περιβάλλον βοηθά τα φυτά της ντομάτας να προσλαμβάνουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το κατακάθι του καφέ στον κήπο
1. Άμεση χρήση στο έδαφος:
Απλά ανακατέψτε το κατακάθι του καφέ στο χώμα γύρω από τα φυτά τομάτας. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της δομής του εδάφους, του αερισμού και της συγκράτησης της υγρασίας.
2. Πότισμα καφέ:
Αφήστε το ίζημα να εμποτιστεί σε νερό για λίγες ώρες και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την προκύπτουσα ασθενή άλμη καφέ για να περιχύσετε τις ντομάτες. Χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι ίζημα ανά δέκα λίτρα νερού.
3. Προσθέστε στο κομπόστ:
Τα κατακάθια καφέ μπορούν επίσης να προστεθούν στο κομπόστ για να βελτιώσουν την ποιότητά του. Βεβαιωθείτε ότι ο καφές δεν υπερβαίνει το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου του κομπόστ για να αποφύγετε την υπερβολική οξίνιση.
Άλλα οφέλη για τις ντομάτες σας
Προστασία από ασθένειες: Οι μικροοργανισμοί που επεξεργάζονται το κατακάθι του καφέ μπορούν να καταστείλουν με φυσικό τρόπο ορισμένες κοινές ασθένειες της ντομάτας, όπως οι μύκητες.
Υποστηρικτικοί μικροοργανισμοί: Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά, τα ιζήματα υποστηρίζουν επίσης τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο έδαφος που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και ανάπτυξη των φυτών.

Συμπέρασμα
Η χρήση  καφέ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο να ανακυκλώσετε τα απόβλητα της κουζίνας σας, αλλά και να αυξήσετε την απόδοση και την υγεία των ντοματών σας. Είναι ένας απλός, οικονομικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στον κήπο σας. Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσετε; 

lafresko.nl

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr