Πώς η τηγανιτή πατάτα επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με την βραστή

Πώς η τηγανιτή πατάτα επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με την βραστή

Η πατάτα, είτε βραστή είτε τηγανητή, μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά και απόλαυση.

Η πατάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά λαχανικά παγκοσμίως. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, καθιστώντας την σημαντική για μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να επηρεάσει τα θρεπτικά της οφέλη. Ας εξετάσουμε τα οφέλη της πατάτας και πώς διαφέρουν όταν είναι βραστή και όταν είναι τηγανητή.

Θρεπτική Αξία της Πατάτας

Κεντρική: bigevil600 στο Freeimages.com

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε:

Βιταμίνη C: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Βιταμίνη Β6: Συμβάλλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Κάλιο: Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη λειτουργία των μυών.
Φυτικές ίνες: Βοηθούν στην πέψη και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Οφέλη της Βραστής Πατάτας

 bigevil600 στο Freeimages.com

Διατήρηση Θρεπτικών Συστατικών: Οι βραστές πατάτες διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα σε σχέση με τις τηγανητές, καθώς η διαδικασία του βρασίματος δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά.
Χαμηλότερες Θερμίδες:Έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας τις ιδανικές για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.
Υγιεινή Πέψη: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στις βραστές πατάτες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την καλή πέψη και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.
Καλύτερος Γλυκαιμικός Δείκτης: Έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις τηγανητές, κάτι που βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Οφέλη της Τηγανητής Πατάτας

Γεύση και Απόλαυση: Οι τηγανητές πατάτες είναι γνωστές για την υπέροχη γεύση και την τραγανή υφή τους, προσφέροντας απόλαυση και ευχαρίστηση σε πολλούς.
Άμεση Ενέργεια: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και θερμίδες, οι τηγανητές πατάτες μπορούν να προσφέρουν άμεση ενέργεια, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα.

Μειονεκτήματα της Τηγανητής Πατάτας

Υψηλότερες Θερμίδες και Λιπαρά: Οι τηγανητές πατάτες είναι πλούσιες σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά λόγω της απορρόφησης του λαδιού κατά το τηγάνισμα, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση βάρους και στην αύξηση της χοληστερόλης.
Απώλεια Θρεπτικών Συστατικών: Η διαδικασία του τηγανίσματος μπορεί να καταστρέψει πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχονται στις πατάτες, μειώνοντας τη θρεπτική τους αξία.
Υψηλότερος Γλυκαιμικός Δείκτης: Οι τηγανητές πατάτες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πώς η τηγανιτή πατάτα επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με την βραστή σύμφωνα με τον διατροφολόγο
«Η απάντηση κρύβεται στον όρο γλυκαιμικό δείκτη! Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στην γλυκαιμική αντίδραση (αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα) που προκαλείται μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει 50 γρ. υδατάνθρακες σε σύγκριση με την αντίδραση που προκαλείται από την αντίστοιχη ποσότητα ενός τροφίμου αναφοράς όπως το λευκό ψωμί ή το διάλυμα γλυκόζης, λέει ο διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος, Ιδρυτής του @mednutrition.gr.

Πώς στηρίζει την άποψή του;

Επηρεάζεται από:

1.Τον τρόπο μαγειρέματος:

-Το ψήσιμο θεωρείται ότι διασπά το ανθεκτικό άμυλο. Άρα, αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη του τροφίμου.

-Το βράσιμο επηρεάζει λιγότερο το ανθεκτικό άμυλο και κατ’ επέκτασιν επηρεάζει λιγότερο το Γ.Δ.

-Το τηγάνισμα αν και μειώνει το Γ.Δ. λόγω της παρουσίας λίπους προσδίδει άλλα μη θρεπτικά συστατικά στο τρόφιμο.

2.Τα μακροθρεπτικά συστατικά του τροφίμου: Οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και κατ’ επέκτασιν μειώνουν τον Γ.Δ του τροφίμου.

3.Βαθμός ωρίμανσης: Π.χ. η ώριμη μπανάνα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο Γ.Δ σε σχέση με την άγουρη.

Πώς η τηγανιτή πατάτα επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με την βραστή

‍Όσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης του τροφίμου, τόσο πιο ομαλά θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα και κατ’ επέκταση ομαλή θα είναι και η επακόλουθη πτώση του. Συνεπώς…

1. Αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γεγονός που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια ρύθμισης βάρους.

2. Δεν παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα της ενέργειας. Η απότομη πτώση του σακχάρου μετά από την κατανάλωση ενός τροφίμου υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να επιφέρει αίσθημα λήθαργου και κούρασης.

3.Δεν παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Η κατανάλωση τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη εξασφαλίζει μια ευγλυκαιμία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (σταθερά επίπεδα σακχάρου), γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνολική υγεία.

www.theissue.gr

Έτσι θα εξαφανίσετε την έντονη μυρωδιά του ψαριού από το σπίτι σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr