Μαύρες κατσαρίδες που βγαίνουν από την αποχέτευση και τον βόθρο: Πως να τις διώξετε

Μαύρες κατσαρίδες που βγαίνουν από την αποχέτευση και τον βόθρο: Πως να τις διώξετε

Οι μαύρες μεγάλες κατσαρίδες βγαίνουν συνήθως από τις αποχετεύσεις ή τον βόθρο του σπιτιού αφού τους αρέσει να ζουν σε σκοτεινά και υγρά μέρη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, πόσο επικίνδυνες είναι και πως να απαλλαγείτε από αυτές μια και καλή.
Συχνά όταν επισκέπτεστε το μπάνιο στη μέση της νύχτας, έρχεστε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποια κατσαρίδα που περπατά στο πάτωμα ή στους τοίχους σας; Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

 

ΜΑΥΡΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ή αλλιώς ανατολική
Η μαύρη κατσαρίδα που παράλληλα ονομάζεται και ανατολική ή Ασιατική κατσαρίδα είναι ένα από τα πιο κοινά είδη που συναντάμε στη χώρα μας. Σε αυτή τη σελίδα θα δούμε ποια είναι τα βασικά της χαρακτηριστικά, σε ποιο περιβάλλον ακμάζει και πιο είναι το υγειονομικό ρίσκο. Επιπλέον, πως αναπαράγεται, πως εισχωρεί στον χώρο μας αλλά και πως μπορείτε να τις απομακρύνετε με φυσικά μέσα.

Κύρια χαρακτηριστικά που διαθέτει η μαύρη κατσαρίδα
Η μαύρη κατσαρίδα(Blatta orientalis) είναι ένα αρκετά ανθεκτικό είδος. Έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος αφού μπορεί να φτάσει και τα 3cm και έχει διάρκεια ζωής ως και 2 χρόνια. Το χρώμα της είναι μαύρο ή σκούρο καφέ γυαλιστερό. Οι θηλυκές έχουν πολύ μικρά φτερά που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Οι αρσενικές διαθέτουν αρκετά μεγαλύτερα καθώς καλύπτουν τα 3/4 της κοιλιάς τους. Καμία όμως από τις δυο δεν μπορεί να πετάξει.

Η ανατολική κατσαρίδα έχει ένα χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει από τα άλλα είδη. Παρ’ όλο που προτιμάει τη ζέστη τα καταφέρνει αρκετά καλά και στο κρύο.

Η Ασιατική κατσαρίδα προέρχεται από την Κριμαία αλλά με τον καιρό εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Είναι από τα πιο αργοκίνητα είδη κατσαρίδας και εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές σχετικά αργά.

Σε ποιο περιβάλλον αναπτύσσεται η μαύρη κατσαρίδα
Το ιδανικό περιβάλλον για τις μαύρες κατσαρίδες είναι ζεστό με αρκετή υγρασία αλλά και διαμόρφωση κρυψώνων κάλυψης. Επίσης πρέπει να παρέχει σταθερές ευκαιρίες εύρεσης τροφής. Το συγκεκριμένο είδος δραστηριοποιείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους ψάχνοντας τροφή σε οργανικές ύλες που σαπίζουν, φύλλα και φυσικά σκουπίδια. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να εισβάλλουν και σε κτίρια αν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες.

Σαν είδος δραστηριοποιείται τη νύχτα γι’ αυτό είναι πολύ σπάνιο να τις συναντήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμούν τις αμυλούχες τροφές.

Πως και πότε αναπαράγεται η Ασιατική κατσαρίδα
Η Ασιατική κατσαρίδα διαμορφώνει κάψουλες αυγών σε μια ημέρα και τις εναποθέτει μετά από μια ως και επτά μέρες αφού ζευγαρώσει. Η κάψουλα έχει χρώμα κίτρινο ή καφέ και έχει μήκος περίπου ένα εκατοστό και φιλοξενεί ως και 18 αυγά. Όταν γελιούνται έχουν άσπρο χρώμα που στη πορεία γίνεται ερυθρό και όταν ενηλικιώνονται γίνεται σκούρο καφέ και μαύρο.

Οι μαύρες κατσαρίδες χάνουν την βιωσιμότητα τους σε θερμοκρασίες κάτω του 0 °C, ενώ εκκολάπτουν τα αυγά τους ιδανικά στη θερμοκρασία των 29.5 °C. Η εκκόλαψη διαρκεί περίπου 1,5 μήνα.

Όπως όλες οι κατσαρίδες, μπορούν να αναπτυχθούν εκτενώς τους θερμούς μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν εντοπίζονται κρούσματα είναι καλό να διενεργηθεί απολύμανση για κατσαρίδες την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Που συναντάμε τη μαύρη κατσαρίδα πως εισχωρεί και τι μπορούμε να κάνουμε
Όπως είπαμε η Ασιατική κατσαρίδα δραστηριοποιείται κυρίως σε εξωτερικό περιβάλλον και δεν τη συναντάμε τόσο συχνά όπως την κατσαρίδα της κουζίνας. Έχει όμως την ικανότητα να αναρριχηθεί ακόμη και σε ανώτερα πατώματα πολυκατοικιών μέσω των σωλήνων ύδρευσης. Τη συναντάμε ευρέως σε υπονόμους και γενικότερα σε αποχετευτικά δίκτυα καθώς βρίσκουν την υγρασία που χρειάζονται.

Τα μέρη που υπάρχουν σκουπίδια και έντονες οσμές είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Επίσης είναι σύνηθες να τις εντοπίζουμε σε κελάρια, αποθήκες, επιχειρήσεις εστίασης, νοσοκομεία, πλοία και σε άλλα μέρη. Στα εξωτερικά μέρη τη συναντάμε κάτω από πέτρες και φύλλα σε αποσύνθεση.

Μπορούν και εισχωρούν σε κτίρια μέσω των σωλήνων της αποχέτευσης, αεραγωγών και από τρύπες ή ρωγμές στους τοίχους. Επίσης μπορούν πολύ εύκολα να εισβάλουν σε ισόγεια από παράθυρα ή ανοιχτές πόρτες. Κρύβονται κάτω από έπιπλα, μέσα σε ντουλάπια και γύρω από ηλεκτρικές συσκευές όπως το ψυγείο.

Πως να τις εξοντώσετε με φυσικό τρόπο
Η ανατολική κατσαρίδα όπως και όλες οι κατσαρίδες εκμεταλλεύεται όλες τις πιθανές ευκαιρίες εύρεσης τροφής. Έτσι είναι εύλογο να καταλάβουμε πως στα σημεία που δραστηριοποιείται δεν πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα τροφής. Ψίχουλα, ίχνη ζάχαρης, βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη ή σκουπίδια που δεν αλλάζονται συχνά σε κάδους θα τις προσελκύσουν.

Πολύ σημαντικό είναι να σφραγιστούν όλες οι είσοδοι με σιλικόνη ή με κάποιο άλλο σχετικό υλικό. Ρωγμές και τρύπες σε τοίχους και σωλήνες, επίσης μπορούν να τοποθετηθούν τάπες εσωτερικά των αεραγωγών που να φράζουν την εσωτερική κατεύθυνση. Τέλος ειδικά για τις ισόγειες κατοικίες οι σίτες μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες.

Μαύρες κατσαρίδες που βγαίνουν από την αποχέτευση και τον βόθρο

Ο πιο δημοφιλής και αξιόπιστος τρόπος να εξοντώσετε τη την μαύρη κατσαρίδα, σύμφωνα με το apolymanseis.me είναι φτιάχνοντας ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και άχνης ζάχαρης σε ένα ρηχό πιάτο. Αφήστε το πιάτο για όλο το βράδυ στο σημείο που έχετε εντοπίσει πως η κατσαρίδα δραστηριοποιείται. Η ζάχαρη προσελκύσει τις κατσαρίδες και αφού την καταναλώσουν θα θανατωθούν από τη μαγειρική σόδα.

Daddy-Cool.gr

Μούχλα κουτσουλιές και κίτρινα σημάδια στις τέντες : Πως να τις κάνετε σαν καινούριες βήμα βήμα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr