Τι γεύση έχει η… πρόωρη γήρανση;
Λένα Ιωαννίδου
Φοβάστε για τη σιλουέτα σας αλλά σας είναι αδύνατον να αντισταθείτε στα γλυκά; Δεν είστε οι μόνες.
Λένα Ιωαννίδου
Όμως, αν σας πούμε ότι η ζάχαρη, εκτός από περιττά κιλά και κυτταρίτιδα, σας φορτώνει πρόωρα με γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση, ίσως τότε να αντισταθείτε ευκολότερα σε ένα δεύτερο ταρτάκι…
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η χρόνια υπερκατανάλωση ζάχαρης μέσω της διατροφής (τα σάκχαρα που περιέχουν οι υδατάνθρακες) προξενεί φλεγμονές στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, οι οποίες πυροδοτούν τη γλυκοζυλίωση (glycation) μια βιοχημική αντίδραση που μακροπρόθεσμα οδηγεί στη φθορά των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης και στην εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων, χαλάρωσης και δυσχρωμιών στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
Τι είναι η γλυκοζυλίωση
Όπως είναι γνωστό, οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) παρέχουν την αναγκαία ενέργεια στα κύτταρα, το καύσιμο για όλες τις λειτουργίες τους. Για να συμβεί αυτό, ο οργανισμός μας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη. Στις περιπτώσεις όμως που το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό, προσδένεται στις πρωτεΐνες (π.χ. την αιμοσφαιρίνη, το κολλαγόνο κ.α.) και τα λιπίδια του οργανισμού και σχηματίζει μη λειτουργικά, βλαβερά μακρομόρια , γνωστά ως ΑGEs (Τελικά Προϊόντα Προηγμένης Γλυκοζυλίωσης) , τα οποία προκαλούν μικροφλεγμονές που αδρανοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά μας ένζυμα .
Η βιοχημική αντίδραση αυτή, ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Ειδικότερα στο χόριο του δέρματος, αν τα AGEs παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες, «καραμελώνουν» τις ίνες κολλαγόνου (κυρίως τύπου ΙΙΙ) και ελαστίνης, τις κάνουν δηλαδή σκληρές και άκαμπτες, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει τη σφριγηλότητά της.
Παράλληλα, το οξειδωτικό στρες- τη δημιουργία του οποίου ευνοεί η παρουσία AGEs- επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία φθοράς των κυττάρων και κατά συνέπεια, την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας .
Μάλιστα, όσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης στο δέρμα, τόσο πιο ευάλωτο γίνεται στη φθορά που προκαλούν το περιβάλλον, οι ακτίνες UV και ο καπνός του τσιγάρου. Φαύλος κύκλος δηλαδή….
Πότε να την περιμένουμε;
Όπως επισημαίνουν οι δερματολόγοι, η αλλαγή στην επιδερμίδα εξαιτίας της γλυκοζυλίωσης δεν είναι άμεσα ορατή. Εμφανίζεται γύρω στα 35 και γίνεται περισσότερο αντιληπτή όταν σ’ αυτήν προστίθενται και τα σημάδια της φωτογήρανσης από την υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UV. Από την εμμηνόπαυση δε και μετά, η παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται και συγχρόνως πολλαπλασιάζεται το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, γεγονός που οδηγεί στον σχηματισμό κολλαγόνου κυρίως τύπου Ι, δηλαδή πιο εύθραυστου και λιγότερο υποστηρικτικού, το οποίο παίρνει τη θέση των ισχυρότερων κολλαγόνων, τύπου ΙΙ και ΙΙΙ.
Παράπλευρες απώλειες
Εκτός από πρόωρη γήρανση, η φλεγμονή που προκαλούν τα AGEs ενοχοποιείται επίσης για την έξαρση της ενήλικης ακμής και της ροδόχρου νόσου. Ειδικότερα στην περίπτωση της ακμής, η υπερκατανάλωση ζάχαρης πυροδοτεί την έκκριση ορμονών, αυτές με τη σειρά τους οδηγούν στην αυξημένη έκκριση σμήγματος και τα σπυράκια δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους…
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μειώστε την κατανάλωση ραφιναρισμένης ζάχαρης για να χτυπήσετε το πρόβλημα στη ρίζα του. Προσοχή όμως στα υποκατάστατα. Η φρουκτόζη σύμφωνα με μελέτες, ευνοεί ακόμα περισσότερο τη δημιουργία AGEs από όσο η κοινή ζάχαρη.Προτιμήστε τη στέβια.
Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που θα περιέχει απαραίτητα, φρούτα , λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
Αποφύγετε το γρήγορο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες –ευνοούν τον σχηματισμό AGEs.
Περιορίστε το κάπνισμα
Αναζητήστε αντιγηραντικές καλλυντικές συνθέσεις με ενεργά συστατικά (π.χ. πεπτίδια, ρετινόλη ) που ευνοούν τη σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης όπως και προϊόντα εμπλουτισμένα με αντηλιακά φίλτρα και αντιοξειδωτικά που θα τις προστατεύσουν από τη γλυκοζυλίωση.
Ασκηθείτε συστηματικά. Είναι ο μόνος τρόπος να μην …περισσεύει ζάχαρη στον οργανισμό!
5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!
Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Ετικέτες: συνταγ