3 αλλαγές που πρέπει να κάνει στη διατροφή της κάθε γυναίκα μετά τα 50

3 αλλαγές που πρέπει να κάνει στη διατροφή της κάθε γυναίκα μετά τα 50

Το σώμα μας αλλάζει κι αυτό σημαίνει ότι η διατροφή μας δεν πρέπει να μένει η ίδια.

Όπως σε κάθε ηλικία, έτσι και μετά τα 50 η σωστή διατροφή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προλάβουμε τα προβλήματα και να εξασφαλίσουμε ό,τι έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, αυτές είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες μπαίνοντας στην έκτη δεκαετία της ζωής μας:

Περισσότερο ασβέστιο για την υγεία των οστών
Μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, με μία στις τρεις γυναίκες μετά τα 50 να έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα, σύμφωνα με τις έρευνες. Παρόλο που το πρόβλημα αυτό αφορά και κάποιους άντρες, είναι κατά κανόνα γυναικείο “προνόμιο”. Ο λόγος είναι ότι το σώμα μας απορροφά λιγότερο ασβέστιο καθώς μεγαλώνουμε, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσουμε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά που αποτελούν την βασική πηγή ασβεστίου. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε το ασβέστιο που χρειαζόμαστε καταναλώνοντας λαχανικά με μεγάλα πράσινα φύλλα (kale, μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο κ.λπ.) ή χυμούς εμπλουτισμένους σε ασβέστιο. Υπολογίστε ότι μια γυναίκα μετά τα 50 χρειάζεται περίπου 1200 mg την ημέρα για να διατηρεί την υγεία των οστών της.

Περισσότερη πρωτεΐνη για ένα υγιές μυικό σύστημα
Η απώλεια μυικής μάζας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου και επιτείνεται από το γεγονός ότι συνήθως οι γυναίκες μετά τα 50 ακολουθούν περισσότερο καθιστική ζωή και ασκούνται λιγότερο. Όμως εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα όταν φτάσουμε στα 80 θα έχουμε χάσει ως και τη μισή μυική μάζα. Ένας από τους βασικούς τρόπους να το αποφύγουμε είναι να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό πρωτεΐνη.

Η πιο σημαντική πηγή της είναι το κρέας, υπάρχουν όμως και φυτικές πηγές, όπως η σόγια, η κινόα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και τα όσπρια. Η ποσότητα της πρωτεΐνης που έχει ανάγκη μια γυναίκα εξαρτάται από το σωματικό της βάρος και υπολογίζεται σε περίπου 1-1,5 γραμμάριο για κάθε κιλό. Εάν για παράδειγμα ζυγίζετε 60 κιλά, πρέπει να καταναλώνετε 60-90 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Βιταμίνη 12 για τη λειτουργία του εγκεφάλου
Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός χάνει την ικανότητα να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών στο μέγιστο δυνατό. Ένα από τα συστατικά που συχνά δεν απορροφά αρκετά είναι η βιταμίνη Β12 που είναι απαραίτητη τόσο για τα οστά όσο και για τα αιμοφόρα αγγεία και την εγκεφαλική λειτουργία. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα αυγά, το γάλα, το άπαχο κρέας, το ψάρι και τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με Β12. Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε εάν είστε vegan, καθώς η έλλειψη B12 είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται συχνά σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Η ποσότητα που χρειάζεται μια γυναίκα μετά τα 50 είναι 2,4mg –αν πιστεύετε ότι δεν εξασφαλίζετε αρκετή μέσα από το διαιτολόγιό σας, είναι σκόπιμο να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

www.harpersbazaar.gr

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr