ΤΟ ΨΥΛΛΙΟ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΤΟ ΨΥΛΛΙΟ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΥΨΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Το ψύλλιο είναι η λύση που ζητάς αν υποφέρεις από δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή έχεις αυξημένη χοληστερόλη και θέλεις να αποφύγεις τα φάρμακα.
Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στο φαρμακείο της φύσης που κρύβει θησαυρούς για την αντιμετώπιση περισσότερο ή λιγότερο σοβαρών προβλημάτων υγείας και ευεξίας. Προσοχή: δεν υπονοούμε ότι δεν χρειαζόμαστε τα φάρμακα και ότι με βότανα και φυτά θα θεραπεύσουμε τα πάντα. Όμως, προτού στραφούμε στη χημεία για όσα μας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά μας, δεν χάνουμε κάτι να δοκιμάσουμε φυσικές, ασφαλείς και ενδεχομένως πολύ αποτελεσματικές τελικά εναλλακτικές. Το ψύλλιο είναι μία από αυτές.

Όπως λέει στο ΟW η Ελένη Καπόλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στα βότανα και την ολιστική διατροφή, προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα ή η μέτρια διάρροια, το μεταβολικό σύνδρομο, αλλά και υψηλή χοληστερόλη μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατανάλωση της σκόνης αλεσμένου ψύλλιου που προέρχεται από το φυτό Plantago.

Η ίδια περιγράφει τις ιδιότητές του, σε ποιους απευθύνεται, αλλά και πώς να καταναλώνεται.

– Τι είναι το ψύλλιο, από πού προέρχεται και τι ιδιότητες έχει;
Το ψύλλιο είναι η κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για πολλά μέλη του γένους φυτών Plantago. Πρόκειται για ένα μονοετές φυτό που φύεται κυρίως σε περιοχές της Ινδίας. Ο φλοιός από τους σπόρους του φυτού (συμπεριλαμβανομένων των ειδών Plantago ovata και Plantago psyllium) θρυμματίζεται με μηχανική άλεση και αποξηραίνεται. Αυτό που προκύπτει περιέχει περίπου 78% διαλυτές φυτικές ίνες και 13% αδιάλυτες φυτικές ίνες.

Οι δράσεις του συνοψίζονται ως εξής:
Δρα κατά της δυσκοιλιότητας και ως μαλακτικό των κοπράνων καθώς και προφυλακτικά στην εμφάνιση κακοήθειας στο παχύ έντερο (κόλον). Επίσης, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ήπιας έως μέτριας διάρροιας, λόγω της ιδιότητας των διαλυτών ινών που περιέχει να προσροφούν το πλεονάζον νερό στη γαστρεντερική οδό.
Μειώνει τη συγκέντρωση χοληστερόλης (χοληστερίνης) στο αίμα. Μία ανάλυση οκτώ κλινικών δοκιμών έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ψύλλιου για 6 εβδομάδες μείωσε την συνολική και την LDL χοληστερόλη, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Το 1998, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τον ακόλουθο ισχυρισμό υγείας για το ψύλλιο: «3–12 g διαλυτών ινών από φλοιό σπόρων ψύλλιου όταν περιλαμβάνονται ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».
Καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης, που πρακτικά σημαίνει πως μάς βοηθά να παραμείνουμε χορτασμένοι περισσότερη ώρα, ρυθμίζοντας το αίσθημα πείνας και κορεσμού.
Βοηθά στην ευγλυκαιμία, δηλαδή στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Δρα αντι-υπερτασικά σε άτομα με υπέρταση.

– Τι είναι οι διαλυτές ίνες, στις οποίες είναι τόσο πλούσιο το ψύλλιο και πώς ωφελούν τον οργανισμό;
Οι διαλυτές ίνες είναι ένα είδος φυτικών ινών που έχουν την ιδιότητα να προσροφούν, δηλαδή να κατακρατούν νερό. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουν τον όγκο του βλωμού της τροφής και αλλάζουν την υφή των κοπράνων, δρώντας ως υπακτικό και μαλακτικό. Ακόμα, δρουν ρυθμίζοντας περιπτώσεις μέτριας διάρροιας. Περαιτέρω, καθυστερούν την απελευθέρωση του γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι στο έντερο, βοηθώντας να μείνουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα και συμβάλλουν σε καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση (μείωση της γλυκόζης στο αίμα). Τέλος, προσροφούν τα λιπαρά οξέα και την χοληστερόλη, μειώνοντας τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα.

– Μπορούν να καταναλώνουν ψύλλιο άτομα με ευερέθιστο έντερο;
Έχει φανεί ότι το ψύλλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είτε πρόκειται για τύπο δυσκοιλιότητας, είτε για τύπο διάρροιας είτε για μικτό τύπο. Αυτό οφείλεται στο είδος των φυτικών ινών που περιέχονται στο ψύλλιο (διαλυτές φυτικές ίνες ήπιας ζύμωσης).

Η λύση κατά της δυσκοιλιότητας βρίσκεται σε αυτό το θαυματουργό φυτό

– Υπάρχει κάποια αντένδειξη στο να το λάβει κανείς;
Δεν ενδείκνυται η χρήση του ψύλλιου σε άτομα με στενώσεις στον οισοφάγο ή σε άλλο σημείο του γαστρεντερικού συστήματος και σε άτομα με δυσκαταποσία. Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουν σημειωθεί περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης στο ψύλλιο.

– Σε ποιον θα συστήνατε να το δοκιμάσει;
Το ψύλλιο μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο σε άτομα με δυσκοιλιότητα, μέτρια διάρροια, μεταβολικό σύνδρομο, υπερλιπιδαιμία και διαταραχές γλυκόζης.

– Πού βρίσκουμε το ψύλλιο, σε τι μορφή και πώς το καταναλώνουμε;
Το ψύλλιο το βρίσκουμε ως συμπλήρωμα διατροφής σε καταστήματα ειδικής διατροφής και βιολογικών προϊόντων.

Επειδή πρόκειται ουσιαστικά για μια διαλυτή φυτική ίνα που προσροφά νερό, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται μαζί με επαρκή ποσότητα νερού, της τάξης 25 mL νερού ανά γραμμάριο φυτικής ίνας ψύλλιου.

Η τυπική δοσολογία κυμαίνεται από 5-10 γραμμάρια ψύλλιου ημερησίως, αλλά εξετάζονται και μεγαλύτερες θεραπευτικές δόσεις, της τάξης 20-25 γραμμαρίων ημερησίως, π.χ. για περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου ή άλλων φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

www.ow.gr

unsplash.com

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr