Πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλύσμα για ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα;

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλύσμα για ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα;

Έχοντας χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα κλύσματα είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους για να ξανακινήσετε τα έντερα εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα. Ιστορικά, η χρήση κλύσματος έχει νόημα, καθώς αναπτύχθηκε πριν από την εφεύρεση της από του στόματος και ενδοφλέβιας φαρμακευτικής αγωγής, σημειώνει η Canadian Society of Intestinal Research .

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες διασημότητες έχουν διαφημίσει τα κλύσματα ως τρόπο για να «ξεπλύνουν» το πεπτικό σύστημα και να αποτοξινώσουν το σώμα. Ωστόσο, αυτή η συμβουλή είναι ένα σωρό ανοησίες και η τακτική χρήση κλύσματος μπορεί πραγματικά να είναι επικίνδυνη.

Σήμερα, καλύτερες και ασφαλέστερες θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων καθαρτικών , υπόθετων και δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συνήθως συνιστώνται ως έσχατη λύση για τη δυσκοιλιότητα λόγω πιθανών παρενεργειών.

Η πίσω ιστορία: Πώς αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα ένα κλύσμα;


Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με κλύσμα περιλαμβάνει την εισαγωγή υγρού στα έντερα μέσω του ορθού. Βοηθά να μαλακώσουν και να σπάσουν τα κόπρανα, λέει ο Bryan Curtin, MD , γαστρεντερολόγος και διευθυντής του Κέντρου Νευρογαστρεντερολογίας και Γαστρονομικής Κινητικότητας στο Melissa L. Posner Institute for Digestive Health and Liver Disease at Mercy στη Βαλτιμόρη.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλύσματος , όπως το νερό της βρύσης, το φωσφορικό νάτριο (όπως τα κλύσματα Fleet), ο φυσιολογικός ορός, η γλυκερίνη, ο αφρός σαπουνιού και τα ορυκτέλαια.

«Ενώ τα κλύσματα με βάση το φώσφορο θεωρούνται παραδοσιακά τα πιο ισχυρά, θεωρώ ότι κάθε κλύσμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν γίνει σωστά», λέει ο Δρ Κέρτιν. «Τα κλύσματα με βάση το λάδι είναι αρκετά ακατάστατα και συνήθως τα αποφεύγω».

Πώς να χορηγήσετε ένα κλύσμα
Για να χορηγήσετε ένα κλύσμα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες στο κουτί ή στο φύλλο οδηγιών χρήσης.

Ο Bharat Pothuri, MD, γαστρεντερολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον, προσφέρει τις ακόλουθες συμβουλές για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του κλύσματος:

Πιείτε 16 ουγγιές νερό (δύο ποτήρια) πριν από τον κλύσμα, καθώς ένας κλύσμα μπορεί να σας προκαλέσει αφυδάτωση.

Ξαπλώστε στο στομάχι σας με τα γόνατά σας τραβηγμένα στο στήθος σας. Εάν δεν μπορείτε, ξαπλώστε στην αριστερή πλευρά με τα δύο γόνατα λυγισμένα και τα χέρια σας να ακουμπούν άνετα.

Λιπάνετε τον σωλήνα του κλύσματος και τοποθετήστε τον απαλά στο ορθό σας, πιέζοντας τον κλύσμα έτσι ώστε το περιεχόμενο να εισέλθει στο ορθό σας.

Περιμένετε σε αυτή τη θέση μέχρι να νιώσετε την ανάγκη να μετακινήσετε τα έντερά σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε το κλύσμα για τουλάχιστον πέντε λεπτά για να επιτύχετε το μέγιστο όφελος.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το κλύσμα μέχρι να είναι έντονη η επιθυμία για αφόδευση», λέει ο Curtin.

Πιθανές παρενέργειες των κλυσμάτων
Ενώ τα κλύσματα μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπεία της σοβαρής δυσκοιλιότητας, ενέχουν ορισμένους κινδύνους και δεν προορίζονται για συχνή χρήση.

«Όπως κάθε άλλο φάρμακο, τα κλύσματα μπορούν να εξελιχθούν σε κατάχρηση», λέει ο Curtin. «Η υπερβολική χρήση κλύσματος μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του πρωκτικού πόνου. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τακτικά τα κλύσματα εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρός σας».

Οι υποκλυσμοί που χορηγούνται λανθασμένα μπορούν να βλάψουν τον ιστό στο παχύ έντερο και να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου, έδειξε έρευνα όπως μια αναφορά περιστατικού που δημοσιεύτηκε το 2020 στο SAGE Open . Εάν ένα κλύσμα δεν είναι αποστειρωμένο, μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της σήψης , σημειώνει ο Δρ Pothuri.

Μελέτη σημειώνει ότι η διάτρηση, η υπερφωσφαταιμία (μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ποσότητα φωσφορικών στο αίμα) και η σήψη μετά από χρήση κλύσματος μπορεί να προκαλέσουν θάνατο σε έως και 4 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Η μακροχρόνια χρήση κλύσματος μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκές κράμπες, ναυτία και έμετο, σύμφωνα με την Cleveland Clinic .

Άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου , ένα διευρυμένο διατεταμένο κόλον που μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε διάτρηση και άτομα που έχουν ενεργή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση κλύσματος, λέει ο Pothuri.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των κλυσμάτων, μιλήστε με το γιατρό σας. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε ένα κλύσμα και να εξαντλήσετε πρώτα όλους τους άλλους τρόπους αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας.

Ασφαλέστερες επιλογές για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Λόγω των πιθανών παρενεργειών των κλυσμάτων, συνήθως συνιστάται μόνο ως έσχατη επιλογή για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Πριν σκεφτείτε ένα κλύσμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει τις ακόλουθες επιλογές:

Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες

«Γενικά, ο γιατρός σας θα ξεκινήσει πρώτα προτείνοντας διατροφικές αλλαγές», λέει ο Curtin. Η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή σας αυξάνει τον όγκο των κοπράνων σας, επιταχύνοντας τη διέλευσή τους από το πεπτικό σύστημα. Ο Curtin λέει ότι οι ασθενείς που έχουν δυσκοιλιότητα θα πρέπει να στοχεύουν σε 20 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μια απότομη αύξηση των φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια, σύμφωνα με την Mayo Clinic , οπότε προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Διατίθενται επίσης συμπληρωματικές ίνες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως το Metamucil . Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε εάν αυτή είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σημαντική για τη γενική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πέψης. «Ο κύριος σκοπός του παχέος εντέρου είναι να επαναρροφήσει το νερό από τα κόπρανα, και εάν είστε αφυδατωμένοι θα ληφθεί περισσότερο νερό, οδηγώντας σε πιο δύσκολα κόπρανα», λέει ο Curtin. Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής προτείνουν ότι οι γυναίκες λαμβάνουν συνολικά περίπου 2,7 λίτρα (11 φλιτζάνια) υγρών την ημέρα και ότι οι άνδρες λαμβάνουν περίπου 3,7 λίτρα (16 φλιτζάνια) την ημέρα.

Σημειώστε ότι δεν πρέπει όλο αυτό το υγρό να είναι νερό. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τρόφιμα και ποτά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, χυμούς και τσάι. Επίσης, είναι σημαντικό να απλώνετε τα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση , οπότε καλό θα ήταν να τα αποφύγετε εάν έχετε δυσκοιλιότητα.

Καθαρκτικά Τα καθαρτικά ή τα μαλακτικά κοπράνων, όπως το ντοκουμέντο ή το γάλα μαγνησίας , διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτά τα φάρμακα. Η υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με την Cleveland Clinic , επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τη θεραπεία για περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στην κίνηση των πραγμάτων στο πεπτικό σας σύστημα. Είναι επίσης έξυπνο να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να βλέπετε ποιες τροφές προκαλούν τη δυσκοιλιότητα σας. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, επομένως εάν αυτό είναι ανησυχητικό, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει τη δόση σας ή να αλλάξει τη συνταγή σας.

Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι επίσης διαθέσιμα για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας . Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα συνεργαστεί μαζί σας για να αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο για εσάς. Εάν υπάρχει κάποιο δομικό πρόβλημα στο κόλον σας που προκαλεί τη δυσκοιλιότητα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Καλέστε το γιατρό σας για να σας μιλήσει σχετικά με τις επιλογές εάν η δυσκοιλιότητα είναι ένα νέο πρόβλημα για εσάς ή εάν έχετε δυσκοιλιότητα για περισσότερες από μερικές εβδομάδες.

www.everydayhealth.com

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Το συστατικό της σαλάτας που διαλύει τις πέτρες στα νεφρά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr