Κοιλιά γλουτένης. Κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη

Κοιλιά γλουτένης. Κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη

Τα τελευταία χρόνια, η γλουτένη έχει λάβει μεγάλη προσοχή. Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν εισαχθεί και όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν έναν τρόπο ζωής χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους. Είτε έχετε ευαισθησία στη γλουτένη είτε πάσχετε από κοιλιοκάκη , η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς στη γλουτένη. Εδώ εξερευνούμε περισσότερα για το g λουτένη και τα πιο κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη.

Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βύνη και τη σίκαλη. Προϊόντα όπως ζυμαρικά, ψωμί, τορτίγιες, κράκερ, δημητριακά, κρουτόν, αρτοσκευάσματα, ορισμένες σάλτσες, υποκατάστατα κρέατος, μπύρα και σάλτσες για σαλάτες μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Επειδή χρησιμοποιείται σε τόσα πολλά προϊόντα, είναι απαραίτητο να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων.

Γιατί έχει αυξηθεί η ευαισθησία στη γλουτένη;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ευαισθησίες στη γλουτένη είναι απλώς μια μόδα μάρκετινγκ. Ωστόσο, η δυσανεξία στη γλουτένη, η ευαισθησία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη είναι πραγματικά προβλήματα που επηρεάζουν πραγματικούς ανθρώπους. Γιατί λοιπόν έχουν αυξηθεί οι ευαισθησίες στη γλουτένη; Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950, οι ερευνητές άρχισαν να πειραματίζονται με το DNA του σιταριού για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν σιτάρι που απαιτούσε λιγότερη συντήρηση και θα μπορούσε να καλλιεργηθεί σε μικρότερο χώρο.

Το σιτάρι που δημιουργείται σήμερα είναι το μισό υψηλότερο και πιο παραγωγικό από αυτό που καλλιεργήθηκε πριν από 70 χρόνια. Δυστυχώς, ο υβριδισμός και η τροποποίηση που έγινε στο σιτάρι έχουν προκαλέσει άλλα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το σιτάρι είναι χαμηλότερο σε φυτικές ίνες και υψηλότερο σε ουσίες όπως η συγκολλητίνη, η αμυλοπηκτίνη και η γλιαδίνη, οι οποίες βρίσκονται όλες στη γλουτένη. Αυτές οι αλλαγές είχαν δραστικό αντίκτυπο στην υγεία ανδρών και γυναικών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, θα βρείτε τη γλουτένη ως συστατικό σχεδόν σε κάθε είδος επεξεργασμένης τροφής. Βρίσκεται επίσης σε λοσιόν, μακιγιάζ, φάρμακα και πολλά άλλα.

Κοιλιά γλουτένης
Τι είναι η κοιλιά της γλουτένης και πώς επηρεάζει τη ζωή σας; Η κοιλιά στη γλουτένη έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικό, επώδυνο φούσκωμα που εμφανίζεται όταν ένα άτομο που έχει ευαισθησία στη γλουτένη, δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργία στη γλουτένη τρώει τροφές που περιέχουν γλουτένη.

Πώς μοιάζει η κοιλιά από γλουτένη; Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή σε ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή η φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα προκαλεί διάταση της κοιλιάς από την άνω κοιλιακή περιοχή μέχρι την κάτω κοιλιακή περιοχή. Η διευρυμένη κοιλιά αισθάνεται σκληρή στην αφή. Επειδή το φούσκωμα και τα υπερβολικά αέρια μπορούν να συσσωρευτούν στο γαστρεντερικό σωλήνα , η κοιλιακή περιοχή στρογγυλοποιείται.

Με απλά λόγια, η κοιλιά γλουτένης είναι το σπλαχνικό λίπος που βρίσκεται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς σας. Αυτός ο τύπος λίπους είναι επικίνδυνος καθώς μπορεί να εγκλωβίσει τα ζωτικά σας όργανα και να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτης . Το σπλαχνικό λίπος από την κοιλιά της γλουτένης επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου σας, τις ορμόνες σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό να απαλλαγείτε από το υπερβολικό βάρος στη μέση σας.

Η γλουτένη σας φουσκώνει;
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται μήπως η γλουτένη τους φουσκώνει. Η σύντομη απάντηση είναι ότι το φούσκωμα από τη γλουτένη εμφανίζεται σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργία . Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη και ευαισθησία σε   θα πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το φούσκωμα.

Φούσκωμα εμφανίζεται όταν ο γαστρεντερικός σωλήνας γεμίζει με αέριο ή αέρα. Όταν είστε φουσκωμένοι, μπορεί να αισθάνεστε ότι το στομάχι σας είναι υπερβολικά γεμάτο και σφιχτό. Το φούσκωμα μπορεί να είναι άβολο και να κάνει το στομάχι σας να φαίνεται μεγαλύτερο και τα ρούχα σας να εφαρμόζουν πιο σφιχτά. Μπορεί να ρέψετε συχνά, το στομάχι σας μπορεί να γουργουρίζει και μπορεί να αισθανθείτε κοιλιακή δυσφορία ή πόνο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα όταν καταναλώνεται γλουτένη. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη και της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι σχεδόν αφόρητα. Τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζονται με τη δυσανεξία στη γλουτένη περιλαμβάνουν:

Κοιλιακός πόνος – Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα άλλο κοινό παράπονο που βιώνουν όσοι τρώνε γλουτένη. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση αερίων, φλεγμονή στα έντερα και πεπτικές διαταραχές.Ομίχλη εγκεφάλου- σύμπτωμα δυσανεξίας στη γλουτένη
Αναιμία – Η σιδηροπενική αναιμία είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη ή της κοιλιοκάκης . Όταν το λεπτό έντερο εξασθενεί, το σώμα σας μπορεί να έχει δυσκολία στην απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα που τρώτε .
Ομίχλη εγκεφάλου – Η ομίχλη του εγκεφάλου χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αδυναμία καθαρής σκέψης. Οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν την ομίχλη του εγκεφάλου ως θολή μνήμη, λήθη, δυσκολία στη σκέψη και πνευματική κόπωση. Όταν ένα άτομο με ευαισθησία στη γλουτένη καταναλώνει τροφές που περιέχουν γλουτένη, παράγονται αντισώματα που μπορεί να προκαλέσουν ομίχλη στον εγκέφαλο.
Φούσκωμα – Το φούσκωμα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της κοιλιάς με γλουτένη. Οι πάσχοντες συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται σαν η κοιλιά τους να είναι πρησμένη και γεμάτη. Φούσκωμα εμφανίζεται όταν συσσωρεύονται αέρια στον πεπτικό σωλήνα. Καθώς η γλουτένη πέπτεται, το αέριο αρχίζει να δημιουργείται και προκαλεί την ανάπτυξη μιας δυσάρεστης ποσότητας αερίου στον πεπτικό σωλήνα.
Πεπτικές διαταραχές – Η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί συχνά μια σειρά από πεπτικές διαταραχές , οι οποίες συχνά αναφέρονται ως κοιλιά γλουτένης. Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του λεπτού εντέρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει εναλλασσόμενη διάρροια και δυσκοιλιότητα . Λόγω της φλεγμονής και της βλάβης στην πεπτική οδό, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εξαιρετικά δύσοσμα περιττώματα μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Κόπωση – Η κόπωση είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα ευαισθησίας στη γλουτένη . Όταν ο πεπτικός σωλήνας φλεγμονώνεται και καταστραφεί από τη γλουτένη, μπορεί να προκαλέσει κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, μπορεί να προκληθεί αδυσώπητη κόπωση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της κόπωσης λόγω διατροφικής ανεπάρκειας είναι η λήψη ενός συμπληρώματος πολυβιταμινών μαζί με την υγιεινή διατροφή.
Πονοκέφαλοι – Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες εμφανίζονται συχνά σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά πονοκεφάλους χωρίς εμφανή αιτία, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.
Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες – Όταν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί στους γύρω ιστούς των μυών και των αρθρώσεων, προκαλώντας εξουθενωτικό πόνο. Εάν παρατηρήσετε αύξηση στη δυσκαμψία των αρθρώσεων ή πόνο μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη.

Ψυχικές ασθένειες – Τα άτομα με πεπτικά προβλήματα όπως κοιλιά γλουτένης είναι επιρρεπή σε κατάθλιψη και άγχος. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων σεροτονίνης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η μικροχλωρίδα στην πεπτική οδό μπορεί να αλλοιωθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση των νευροδιαβιβαστών στο σώμα.
Εξάνθημα χρόνιας φλεγμονήςΣυμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη

Νευροπάθεια – Τα συμπτώματα κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν επίσης μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια. Η χρόνια φλεγμονή σε όλο το σώμα και η παρουσία ορισμένων αντισωμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων της νευροπάθειας.
Καταστάσεις του δέρματος – Η γλουτένη μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας. Μια εκδήλωση της κοιλιοκάκης είναι η ερπητοειδής δερματίτιδα, η οποία είναι μια δερματική πάθηση με φουσκάλες . Επιπλέον, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε ψωρίαση που χαρακτηρίζεται από κόκκινο, φολιδωτό δέρμα, γυροειδή αλωπεκία που χαρακτηρίζεται από τριχόπτωση και χρόνια κνίδωση η οποία χαρακτηρίζεται από κόκκινες ή ροζ κνησμώδεις αλλοιώσεις με ωχρά κέντρα.

Έχετε ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη;
Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προσδιορίσετε εάν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη. Μια τέτοια μέθοδος είναι η δίαιτα αποβολής . Με αυτή τη μέθοδο αφαιρείτε όλα τα ίχνη γλουτένης από τη διατροφή σας και στη συνέχεια τα εισάγετε σιγά σιγά στη διατροφή για άλλη μια φορά. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα κατά το στάδιο της επανεισαγωγής, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις.

Η άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την επαλήθευση της ευαισθησίας στη γλουτένη είναι μια εξέταση αίματος.

Αυτή η εξέταση αίματος ελέγχει για αντισώματα στο αίμα. Εάν διαπιστωθεί ότι έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, ο γιατρός σας θα κάνει συστάσεις για να διασφαλίσει ότι προστατεύετε το σώμα σας από βλάβες. Μια προσαρμοσμένη δίαιτα χωρίς γλουτένη και ένα πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας.

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στον εντερικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως διάρροια, φούσκωμα, κόπωση, αναιμία, οίδημα, υπερβολικοί μώλωπες και ανεπάρκεια βιταμίνης Κ. Εάν δεν αποφευχθεί η γλουτένη, η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης, βλάβης στα εντερικά τοιχώματα και ακόμη και καρκίνο.

Τροφικές αλλεργίες-Τρόφιμα χωρίς αλλεργιογόνα 

Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το σώμα πιστεύει ότι μια τροφή είναι ξένος εισβολέας. Αυτό αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φουντώσει και να καταπολεμήσει τον «εισβολέα». Αυτή η έξαρση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως οίδημα, κνησμό, κνίδωση και ακόμη και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια συνείδησης, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δυσκολία στην κατάποση και αναφυλακτικό σοκ. Τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το γάλα, το σιτάρι, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τη σόγια.

Ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη

Η ευαισθησία στη γλουτένη, χωρίς κοιλιοκάκη που συχνά αναφέρεται ως ευαισθησία, δεν είναι ούτε αυτοάνοση ούτε αλλεργική αντίδραση. Αυτή η διαταραχή συχνά μιμείται τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης. Ωστόσο, η γαστρεντερική οδός δεν έχει υποστεί βλάβη και δεν υπάρχουν άμεσες σοβαρές αντιδράσεις για να αντιμετωπίσετε. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς με αυτό το είδος ευαισθησίας θα εμφανίσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια, στομαχικές διαταραχές, φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος.

Ενισχύστε το μεταβολισμό σας γρήγορα και χάστε βάρος, με τα καλύτερα βότανα και τσάγια

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr