Τι κάνει τη μαύρη σοκολάτα τόσο υγιεινή τροφή

Τι κάνει τη μαύρη σοκολάτα τόσο υγιεινή τροφή

Οι θρεπτικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας

Φτιαγμένη από τη γεύση του κακαόδεντρου, η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες διαθέσιμες πηγές αντιοξειδωτικών, και μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που έχει η τακτική κατανάλωση αυτής της τροφής στον οργανισμό σας.

Πολύ θρεπτική

Η ποιοτική μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών και είναι γεμάτη μέταλλα. Για παράδειγμα, μια πλάκα μαύρης σοκολάτας 100 γραμμαρίων με 70-85% κακάο περιέχει 11 γραμμάρια φυτικών ινών, 67% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, 58% μαγνησίου, 89% χαλκού, 98% μαγγανίου, ενώ παρέχει επίσης πολύ κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Το προφίλ των λιπαρών οξέων του είναι εξαιρετικό.

Το προφίλ λιπαρών οξέων του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης πολύ υψηλό. Τα λιπαρά οξέα είναι κυρίως κορεσμένα και μονοακόρεστα, με μικρές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Περιέχει επίσης διεγερτικά όπως καφεΐνη και θεοβρωμίνη, αλλά είναι απίθανο να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα, καθώς η ποσότητα καφεΐνης είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τον καφέ.

Ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά ενεργές και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και κατεχίνες, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είχαν περισσότερη αντιοξειδωτική δράση, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή από οποιοδήποτε άλλο φρούτο που εξετάστηκε, στα οποία περιλαμβάνονταν τα γογγύλια και τα μούρα acai.

Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Οι φλαβανόνες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, ώστε να παράγει μονοξείδιο του αζώτου, η λειτουργία του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, να στέλνει σήματα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και επομένως μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ενίσχυση της HDL και προστασία της LDL από την οξείδωση

Η κατανάλωση πικρής σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Σε ελεγχόμενη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η σκόνη κακάο μειώνει σημαντικά την LDL χοληστερόλη στους άνδρες. Επίσης, αύξησε την HDL και μείωσε την ολική LDL για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η οποία προκαλεί το ίδιο το σωματίδιο της LDL να είναι αντιδραστικό και ικανό να βλάψει άλλους ιστούς, όπως το τοίχωμα των αρτηριών στην καρδιά.

Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

 healthstat.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr