Πώς να θεραπεύσετε φυσικά το έντερο που διαρρέει ;

Πώς να θεραπεύσετε φυσικά το έντερο που διαρρέει ;

Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι πολύπλοκος και μπορεί να επηρεάσει κάθε σύστημα του σώματος. Όταν ο γαστρεντερικός σας σωλήνας είναι ανθυγιεινός, μπορεί να εμφανίσετε μια σειρά από φαινομενικά άσχετα συμπτώματα όπως χρόνιους πονοκεφάλους, κοιλιακό φούσκωμα και ακατανίκητη κόπωση .

Επειδή τα συμπτώματα του διαρρέοντος εντέρου μπορεί να είναι τόσο ποικίλα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις αιτίες του εντέρου που διαρρέει καθώς και πώς να θεραπεύσετε το διαρρέον έντερο . Υπάρχουν πολλά βήματα για την αποτελεσματική αποκατάσταση του εντέρου που διαρρέει, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τροποποιήσεων, της διαχείρισης του στρες, της συμπλήρωσης και της αποτοξίνωσης.

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου
Τι Είναι Το Leaky Gut;
Το έντερο που διαρρέει συμβαίνει όταν η επένδυση στο λεπτό έντερο σας καταστρέφεται. Όταν η επένδυση καταστραφεί, βακτήρια, χημικές ουσίες, τοξίνες και άπεπτα σωματίδια τροφής μπορεί να διαρρεύσουν μέσω της εντερικής επένδυσης, με αποτέλεσμα μια πληθώρα προβλημάτων υγείας .

Η επένδυση της γαστρεντερικής οδού σας περιέχει ένα μόνο στρώμα επιθηλιακών κυττάρων. Η επένδυση δεν είναι εντελώς αδιαπέραστη. Στην πραγματικότητα, όλοι έχουν μικρές τρύπες στην επένδυση που επιτρέπουν στα θρεπτικά συστατικά από όπου μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν αυτές οι τρύπες γίνουν μεγαλύτερες, μπορούν να επιτρέψουν σε ξένες ουσίες όπως άπεπτα σωματίδια τροφής, βακτήρια και τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν συμβεί αυτό, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται. Επειδή τα άπεπτα σωματίδια τροφής θα εισέρχονται στο αίμα σας κάθε φορά που τρώτε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα παραμείνει ενεργοποιημένο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και πληθώρα συμπτωμάτων.

Συμπτώματα του συνδρόμου του διαρρέοντος εντέρου
Πώς Ξέρετε Εάν Το Έντερο Σας Είναι Ανθυγιεινό;
Τα συμπτώματα της διαρροής του εντέρου μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα πιο κοινά συμπτώματα της διαρροής του εντέρου περιλαμβάνουν:

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος , η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.
Χρόνια κόπωση
Πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα , διάρροια, κατακράτηση πλημμυρών και αέρια
Τροφικές αλλεργίες ή τροφικές ευαισθησίες
Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
Πόνος στις αρθρώσεις και ινομυαλγία
Προβλήματα διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΥ , του άγχους και της κατάθλιψης
Προβλήματα μνήμης, εγκεφαλική ομίχλη , δυσκολίες συγκέντρωσης
Διατροφικές ελλείψεις που προκαλούνται από δυσαπορρόφηση
Εποχιακές αλλεργίες
Δερματικά προβλήματα όπως η ακμή , το έκζεμα και η ροδόχρου ακμή
Λαχτάρα για ζάχαρη ή υδατάνθρακες
Προβλήματα θυρεοειδούς
Προβλήματα βάρους όπως αύξηση βάρους και δυσκολίες απώλειας βάρους

Τώρα που έχετε κατανοήσει τι είναι το διαρρέον έντερο και τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου, ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να επιδιορθώσετε την υγεία του εντέρου.

Ποιος Είναι Ο Πιο Γρήγορος Τρόπος Για Να Θεραπεύσετε Το Έντερο Σας;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου σας, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, οι κακές επιλογές τρόπου ζωής, το άγχος , ο κακός ύπνος, οι τροφικές δυσανεξίες και οι τοξίνες. Οι αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση του εντέρου.

Κάντε υγιεινές αλλαγές στη διατροφή σας
Το να γεμίζετε τη δίαιτά σας για το έντερο με ολόκληρα τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη παρέχει στο σώμα σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αποκατάσταση της υγείας του εντέρου . Επιπλέον, τα ολόκληρα τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος και προάγουν τη βέλτιστη πέψη. Η αύξηση των φυτικών ινών θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση των υγιών βακτηρίων να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται το πεπτικό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει στην επούλωση και την πέψη. Μερικά από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να τρώτε για να αυξήσετε τα υγιή βακτήρια είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το σέσκουλο, το λάχανο, ο αρακάς, το αβοκάντο και τα πράσα.

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε καθημερινά τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης
Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα μόλις 15 έως 20 λεπτά μετά τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη . Όταν ασκείστε, η κινητικότητα του εντέρου σας βελτιώνεται, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο φλεγμονής. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση καθημερινά.

Πίνετε άφθονο νερό
Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για ένα υγιές έντερο. Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες. Οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 15 φλιτζάνια υγρών και οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 11 φλιτζάνια υγρά κάθε μέρα, σύμφωνα με την κλινική Mayo . Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα των υγρών που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, του καιρού, του περιβάλλοντος σας και της συνολικής σας υγείας.

Μειώστε τη χρήση φαρμάκων
Τα φάρμακα είναι εξαιρετικά όταν τα χρειάζεστε. Ωστόσο, δεν έρχονται χωρίς τα δικά τους προβλήματα. Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, στεροειδών και αντιβιοτικών μπορεί να βλάψει το πεπτικό σας σύστημα. Τα ΜΣΑΦ μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στον εντερικό σας σωλήνα και να επιβραδύνουν την επιδιόρθωση του εντέρου που διαρρέει. Τα αντιβιοτικά μπορούν να σκοτώσουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανοσίας και της πέψης. Τέλος, τα στεροειδή φάρμακα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο συστηματικής φλεγμονής.

Πάρτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα. Τα προβιοτικά υποστηρίζουν την πέψη , την ανοσία και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μαζί με την κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο, το γιαούρτι, το kimchi και το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου.

Όταν επιλέγετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε το διαρρέον έντερο σας, θέλετε να επιλέξετε ένα που έχει πολλά διαφορετικά στελέχη προβιοτικών.

Ένα προβιοτικό που περιέχει Bifidobacterium longum, lactobacillus rhamnosus και Saccharomyces boulardii βοηθά στην αποκατάσταση του εντέρου που διαρρέει. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε τον κλινικό σας γιατρό λειτουργικής ιατρικής προτού πάρετε συμπληρώματα.

Υγιεινή κατανάλωση πρωτεΐνης
Η αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επένδυσης του λεπτού εντέρου σας. Ένα αμινοξύ που ονομάζεται γλουταμίνη βρίσκεται στα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κοτόπουλο, το ρύζι, το τόφου, τις φακές και τα φασόλια. Η γλουταμίνη είναι μια βασική πηγή ενέργειας και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, ώστε να μπορεί να θεραπεύσει τους κατεστραμμένους ιστούς στο πεπτικό σας σύστημα.

Αποφύγετε Τροφές Ενέργειας
Υποφέρετε από τα συμπτώματα της διαρροής του εντέρου; Αν ναι, το πιθανότερο είναι ότι η διατροφή σας έχει παίξει ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της γαστρεντερικής διαταραχής. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια τρόφιμα μπορεί να έχουν οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, η εξάλειψη των κοινών τροφών ενεργοποίησης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του εντέρου σας. Μερικά από τα πιο κοινά τρόφιμα που σχετίζονται με διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα τρόφιμα, τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα αλλαντικά τρόφιμα. Η αφαίρεση αυτών των τροφών από τη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να θεραπεύσετε γρήγορα το έντερο που διαρρέει.

Βιταμίνη D
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένη διαπερατότητα της επένδυσης του εντέρου. Για να προστατεύσετε την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος και να θεραπεύσετε το έντερο που διαρρέει, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. Το σώμα σας παράγει φυσικά βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Για να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα βιταμίνης D, καθίστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για περίπου 15 έως 20 λεπτά ή μέχρι το δέρμα σας να αρχίσει να γίνεται ροζ. Επιπλέον, η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D3 μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εντέρου που διαρρέει.

Θεραπεία εντέρων
Πώς Μπορώ Να Ξέρω Ότι Το Έντερο Μου Θεραπεύεται;
Στην αρχή, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν το έντερο σας θεραπεύεται, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμείνετε αφοσιωμένοι στα πρωτόκολλα θεραπείας του εντέρου. Αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες για το πώς να επιδιορθώσετε το διαρρέον έντερο για τουλάχιστον 30 ημέρες, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τα συμπτώματα του διαρρέοντος εντέρου αρχίζουν να μειώνονται ή να εξαφανίζονται εντελώς. Εδώ είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

Τα πεπτικά προβλήματα αρχίζουν να υποχωρούν
Τα πιο κοινά συμπτώματα της διαρροής του εντέρου είναι πεπτικά προβλήματα όπως καούρα, φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος , αέρια και δυσκοιλιότητα. Καθώς το πεπτικό σας σύστημα αρχίζει να επουλώνεται, αυτά είναι συνήθως μερικά από τα πρώτα συμπτώματα που μειώνονται.

Επιλύονται οι διατροφικές ευαισθησίες
Πολλά άτομα που πάσχουν από διαρροή εντέρου έχουν πολλές ευαισθησίες στα τρόφιμα. Όταν η άπεπτη τροφή διαφεύγει από τον γαστρεντερικό σωλήνα και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα, όπως πεπτικές διαταραχές, ομίχλη του εγκεφάλου, πονοκεφάλους, κόπωση και προβλήματα διάθεσης. Καθώς το έντερο αρχίζει να επουλώνεται, αυτά τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Υγιές Δέρμα
Καθαρίζει το δέρμα
Δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, η πιτυρίδα, η ροδόχρου ακμή, το έκζεμα και τα εξανθήματα έχουν συσχετιστεί με διαρροή του εντέρου. Όταν το έντερο που διαρρέει αρχίζει να επουλώνεται, πολλά από αυτά τα δερματικά προβλήματα αρχίζουν να υποχωρούν. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μόλις επουλωθεί το έντερο που διαρρέει, τα προβλήματα του δέρματός τους αντιστρέφονται εντελώς.

Η γενική υγεία βελτιώνεται
Όταν αντιμετωπίζετε διαρροή εντέρου, αυτό επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας. Καθώς θεραπεύεται το έντερο που διαρρέει, τόσο θα θεραπεύεται και η γενική υγεία σας. Τα επίπεδα ενέργειας και η ζωτικότητά σας θα επιστρέψουν, η διάθεσή σας θα σταθεροποιηθεί και η συγκέντρωση, η μνήμη και η διανοητική σας διαύγεια θα βελτιωθούν. Η ικανότητά σας να χάσετε βάρος μπορεί να επιστρέψει, επιτρέποντάς σας να φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος.

Πόσος Χρόνος Χρειάζεται Για Να Επισκευαστεί Το Έντερο Που Διαρρέει;
Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για την επιδιόρθωση του διαρρέοντος εντέρου. Το χρονικό διάστημα που υποφέρετε από διαρροή εντέρου, η γενική υγεία σας και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε παίζουν ρόλο στον χρόνο που θα χρειαστεί για να θεραπεύσει το διαρρέον έντερο σας. Το έντερο που διαρρέει δεν θα επουλωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Θα χρειαστεί να κάνετε δια βίου υγιεινές αλλαγές στη διατροφή και το επίπεδο δραστηριότητάς σας, καθώς και να πάρετε συμπληρώματα και να μειώσετε τη χρήση φαρμάκων, αλκοόλ, επεξεργασμένων τροφίμων και την έκθεση σε τοξίνες.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr