Σε ταλαιπωρεί ο πόνος στη μέση; Έτσι θα τον εξαφανίσεις!

Σε ταλαιπωρεί ο πόνος στη μέση; Έτσι θα τον εξαφανίσεις!

 

Ο πόνος στη μέση είναι ένα συχνό πρόβλημα όσων κάνουν καθιστική ζωή. Μάθε πώς θα τον προλάβεις και πώς θα τον αντιμετωπίσεις!

Ελένη Καραγιάννη

Όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν σε όλο και πιο μικρή ηλικία μυοσκελετικά προβλήματα. Συνήθως, η αιτία είναι η καθιστική ζωή και η κακή στάση του σώματος, ενώ όσες έχουν μικρά παιδιά επιβαρύνουν πολύ τη μέση τους όταν τα σηκώνουν ή τα παίρνουν αγκαλιά. Όπου κι αν οφείλεται, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πόνος στη μέση είναι κάτι που δυσκολεύει σημαντικά την καθημερινότητα. Ακολούθησε τις συμβουλές που σου προτείνουμε για να νιώσεις καλύτερα ή ακόμα κι αν δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα, για να ενισχύσεις τους μύες του κορμού και να εξασφαλίσεις ότι δεν θα έχεις ποτέ πόνο στη μέση.

Βάλε την κίνηση στη ζωή σου
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβεις τα μυοσκελετικά προβλήματα είναι να βάλεις την συστηματική άσκηση στη ζωή σου. Ο στόχος είναι να δυναμώσεις τους μύες που υποστηρίζουν την πλάτη (όπως οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι) ώστε να προστατέψεις τη μέση σου.

Εξασφάλισε ποιοτικό ύπνο
Όταν σε πιάνει ο πόνος στη μέση, η πρώτη σκέψη που κάνεις είναι προφανώς “ας ξαπλώσω”. Σίγουρα, η ανάπαυση κι ακόμα περισσότερο ο ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί οι συνθήκες να είναι οι σωστές. Άλλαξε το στρώμα σου εάν το έχεις για περισσότερα από 10 χρόνια και το μαξιλάρι σου κάθε 18 μήνες. Προτίμησε να τα αντικαταστήσεις με ορθοπεδικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να τοποθετούν το σώμα σε σωστή στάση όταν κοιμάσαι.

Σκέψου θετικά
Ίσως έχεις διαπιστώσει ότι ο πόνος στη μέση σου εμφανίζεται σε περιόδους που νιώθεις έντονο στρες. Πράγματι, το άγχος κάνει τους μύες να συσφίγγονται, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να εντοπίσεις τους παράγοντες που σου προκαλούν στρες και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή σου ώστε να ηρεμήσεις. Ή τουλάχιστον να αναζητήσεις τεχνικές που σε βοηθούν να χαλαρώσεις όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με ό,τι σε αγχώνει.

Κόψε το κάπνισμα (αν καπνίζεις)
Σύμφωνα με έρευνα της Κλινικής Mayo, το κάπνισμα –εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που προκαλεί- μειώνει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στη σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην φτάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.

Έλεγξε τη στάση του σώματός σου
Κάθε τόσο, είτε είσαι στο γραφείο είτε στον καναπέ ή ακόμα και στο δρόμο, τσέκαρε τον τρόπο που στέκεσαι. Βεβαιώσου ότι οι ώμοι σου είναι τραβηγμένοι χαμηλά και δεν πλησιάζουν τα αυτιά σου και το στήθος σου “ανοιχτό”. Για να πετύχεις τη σωστή στάση σώματος κατεύθυνε τις ωμοπλάτες σου προς τη μέση, απομακρύνοντας παράλληλα τη μία από την άλλη.

Βάλε μια μπάλα στην καρέκλα του γραφείου σου
Εάν περνάς πολλές ώρες της ημέρας καθισμένη, δοκίμασε αυτό το κόλπο. Πάρε μια ελαφριά φουσκωτή μπάλα (όπως αυτές της παραλίας), φούσκωσέ τη περίπου ως τη μέση και τοποθέτησέ τη χαμηλά στην πλάτη σου –στο σημείο που γίνεται η καμπύλη της μέσης. Ο σκοπός είναι σε βοηθήσει να βάλεις σε μια νοητή ευθεία όλη την πλάτη, από τη λεκάνη μέχρι τους ώμους και την κορυφή του κεφαλιού.

Κάνε μερικές ασκήσεις stretching
H πολύωρη χρήση οθόνης –είτε μιλάμε για υπολογιστή είτε για κινητό τηλέφωνο- καταπονεί σημαντικά την σπονδυλική στήλη. Φρόντισε τρεις τέσσερις φορές την ημέρα να σηκώνεσαι όρθια και να γέρνει το κεφάλι δεξιά κι αριστερά και τραβώντας το ελαφρά με το χέρι μέχρι το σημείο που νιώθεις μια ευχάριστη (όχι ενοχλητική) διάταση. Μια άλλη καλή άσκηση είναι η εξής: ξάπλωσε μπρούμυτα με τα χέρια λυγισμένα δίπλα από το στήθος. Πίεσε τις παλάμες στο πάτωμα για να ανεβάσεις στον κορμό όσο πιο ψηλά μπορείς. Μείνε για μερικές ανάσες, κατέβασε τον κορμό και επανάλαβε.

www.madamefigaro.gr

Δισκία Κανέλας Κεϋλάνης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr