Πώς θα ξεφορτωθώ τα μικρά, ενοχλητικά σπυράκια από τα χέρια και τα πόδια μου;

Πώς θα ξεφορτωθώ τα μικρά, ενοχλητικά σπυράκια από τα χέρια και τα πόδια μου;

Πώς θα ξεφορτωθώ τα μικρά, ενοχλητικά σπυράκια από τα χέρια και τα πόδια μου;
Η πρόληψη της ξηροδερμίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης των εξάρσεων και γενικά βελτίωσης της εμφάνισης της επιδερμίδας

Έχετε ένα σωρό μικρά, άγρια εξογκώματα, σαν σπυράκια, στα χέρια ή και τα πόδια; Μήπως το δέρμα σας μοιάζει με… μαδημένου κοτόπουλου; Μήπως έχουν μεγαλώσει και αισθάνεστε το δέρμα σας σαν… γυαλόχαρτο; Τότε μπορεί να έχετε Θυλακική Υπερκεράτωση (keratosis pilaris), μια πολύ συχνή, αλλά αβλαβή, δερματική πάθηση.

Τα εξογκώματα αυτά είναι συνήθως στο χρώμα της επιδερμίδας, αλλά μπορεί να φαίνονται κόκκινα ή ροζ σε πιο ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος και καφέ ή μαύρα σε πιο σκούρες επιδερμίδες.

Αν και η εμφάνισή τους μπορεί να προκαλεί άγχος, λέει η Δρ Έιμι Φρίμαν, δερματολόγος στο Millburn, N.J., τα εξογκώματα της Θυλακικής Υπερκεράτωσης είναι αβλαβή και συχνά υποχωρούν από μόνα τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν εξάρσεις όλη τους τη ζωή.

Τι προκαλεί τη Θυλακική Υπερκεράτωση;
Η Θυλακική Υπερκεράτωση συμβαίνει όταν η κερατίνη -μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στο σχηματισμό των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών- συσσωρεύεται και, μαζί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, φράζει τους θύλακες των τριχών, εξηγεί η δερματολόγος.

Υπολογίζεται ότι η Θυλακική Υπερκεράτωση επηρεάζει ένα 40% των ενηλίκων και το 50%-80% των εφήβων. Αλλά οι δερματολόγοι δεν είναι σίγουροι γιατί ακριβώς παρουσιάζεται σε κάποιους.

Μια θεωρία είναι ότι η πάθηση προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη που παρεμβαίνει στην ικανότητα του δέρματος να ενυδατώνεται φυσικά, λέει η Δρ Shari Lipner, δερματολόγος στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη. Η μετάλλαξη μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στην ξηροδερμία, γεγονός που επιδεινώνει τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Τα άτομα που έχουν έκζεμα, διαβήτη ή συγγενείς εξ αίματος με Θυλακική Υπερκεράτωση είναι επίσης πιο επιρρεπή στην πάθηση, προσθέτει. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με άσθμα, αλλεργίες ή υπερβολικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Επειδή το ξηρό δέρμα επιδεινώνει την Θυλακική Υπερκεράτωση, μπορεί να έχετε περισσότερες εξάρσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή εάν ζείτε σε ξηρό κλίμα, προσθέτει η Δρ Leslie Baumann, δερματολόγος στο Μαϊάμι.

Μπορείτε να θεραπεύσετε την Θυλακική Υπερκεράτωση στο σπίτι;
Η πρόληψη της ξηροδερμίας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης των εξάρσεων και γενικά βελτίωσης της εμφάνισης της επιδερμίδας, σύμφωνα με την Δρ Baumann.

Τα προϊόντα που περιέχουν μαλακτικούς (ενυδατικούς) και κερατολυτικούς παράγοντες (μια κατηγορία ουσιών όπως το σαλικυλικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και η ουρία που αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μαλακώνουν την κερατίνη που φράζει τους πόρους) είναι αποτελεσματικότερα, προσθέτει η Δρ Freeman.

Μια βολική επιλογή είναι να επιλέξετε μια ενυδατική λοσιόν χωρίς συνταγή γιατρού που περιέχει κάποιον κερατολυτικό παράγοντα, λέει η Δρ Lipner. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά επίσης προϊόντα και με άλλους κερατολυτικούς παράγοντες όπως το γλυκολικό οξύ και η ρετινόλη.

Αυτά τα συστατικά βοηθούν στην εξομάλυνση των εξογκωμάτων και στη μείωση της ερυθρότητας, είπε ο Δρ Freeman.

Και θα είναι πιο αποτελεσματικά εάν τα εφαρμόσετε αμέσως μετά το ντους, όταν το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, προσθέτει η Δρ Lipner. Αυτό θα σας βοηθήσει να «σφραγίσετε» μέρος της υγρασίας στο δέρμα σας.

Η Δρ Lipner πρότεινε, ωστόσο, να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας, όπως η χρήση κάποιου προϊόντος απολέμισης ή το τρίψιμο. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας λέει, όμως, ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απαλά μια λούφα ή ένα πανί για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε προϊόντα με αρώματα και έλαια, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να φράξουν ακόμη περισσότερο τους πόρους, λέει η Δρ Lipner.

Όταν έχετε έξαρση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα με κάποιον κερατολυτικό παράγοντα μερικές φορές την ημέρα για μερικούς μήνες. Μόλις βελτιωθεί η κατάσταση, μπορείτε να μειώσετε τη χρήση σε μερικές φορές την εβδομάδα.

Αλλά θα πρέπει να ενυδατώνεστε κάθε μέρα.

Μπορείτε να προλάβετε την κατάσταση;
Η Θυλακική Υπερκεράτωση δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά μερικοί άνθρωποι που την έχουν από παιδιά θα διαπιστώσουν ότι υποχωρεί με τα χρόνια. Άλλοι την έχουν για όλη τους τη ζωή.

Πότε πρέπει να δω δερματολόγο;
Εάν το δέρμα σας εξακολουθεί να παραμένει άγριο παρά την φροντίδα του στο σπίτι και σας ενοχλεί η εμφάνισή του, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Υπάρχουν άτομα με πολύ σοβαρή Θυλακική Υπερκεράτωση και η ενυδάτωση μπορεί να μην είναι αρκετή.

Μπορεί επίσης να έχουν εξάρσεις με πολύ κοκκίνισμα, ξηρότητα, ακόμη και φαγούρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ένα τοπικό ρετινοειδές ή να προτείνουν θεραπεία με λέιζερ.

Αλλά τα συμπτώματά σας μπορεί επίσης να προέρχονται από κάτι άλλο. Το έκζεμα και η ψωρίαση μπορεί να μοιάζουν με Θυλακική Υπερκεράτωση, λένει οι ειδικοί. Κι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, φλεγμονή, σκασίματα στο δέρμα ή μολύνσεις και χρειάζονται ειδικές θεραπείες.

Πηγή: New York Times

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr