Summer beauty: Απολέπιση για βαθύτερο μαύρισμα

Summer beauty: Απολέπιση για βαθύτερο μαύρισμα

Η απολέπιση εντείνει τη φυσική ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται.
Summer beauty: Απολέπιση για βαθύτερο μαύρισμα | vita.gr

Η ρουτίνα ομορφιάς σας δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν έχετε εντάξει σε αυτή την απολέπιση. Η απολέπιση απομακρύνει τη σκόνη, τους ρύπους, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αφήνει το δέρμα απαλό και λαμπερό.

Όσο φροντίζει η φύση
Καθημερινά γεννιούνται νέα κύτταρα στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας και ανεβαίνουν σιγά-σιγά στην επιφάνεια, όπου και κερατινοποιούνται, σχηματίζοντας την κεράτινη στιβάδα. Αυτός ο κύκλος διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 ημέρες. Ομως, καθώς μεγαλώνουμε αυτό το διάστημα αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα παλιά κύτταρα να παραμένουν στην επιφάνεια περισσότερο και σε αυτά να προστίθενται τα επόμενα. Η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας είναι ο λόγος που η όψη μας γίνεται άτονη, τραχιά και θαμπή, με ατέλειες, όπως σπυράκια ή ξεφλούδισμα. Εχει αποδειχθεί ότι η ανανέωση των επιδερμικών κυττάρων είναι μια λειτουργία η οποία παραμένει σχετικά σταθερή στα χρόνια της νεότητας, αργότερα όμως, ιδίως μετά τα 50, αρχίζει να φθίνει δραματικά.

Πότε να επέμβουμε
Είναι σημαντικό όταν το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα και τη δροσιά του να επεμβαίνουμε κάνοντας κατά διαστήματα απολέπιση. Η απολέπιση εντείνει τη φυσική ικανότητα του δέρματος να αναγεννάται. Η διαδικασία αυτή, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, μας απαλλάσσει από τα νεκρά κύτταρα. Επιπλέον, επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουμε στο δέρμα να διεισδύσουν καλύτερα και πιο βαθιά. Ετσι, η απολέπιση είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, αλλά θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια και προσοχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για την απολέπιση του προσώπου είναι το πρωί, επειδή το βράδυ ανεβαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος τα νεκρά κύτταρα. Ετσι το πρωί μπορούν να καθαριστούν με ευκολία.

Κάθε πότε
Όσον αφορά τη συχνότητα απολέπισης, σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος και η συμπεριφορά της επιδερμίδας. Για παράδειγμα, αν έχετε ξηρό τύπο, καλό είναι να κάνετε απολέπιση 1 φορά την εβδομάδα, αν έχετε λιπαρό ή μεικτό 2 φορές και αν έχετε ευαίσθητο 2 φορές τον μήνα.

Πού
Κάθε περιοχή του δέρματος έχει τις απαιτήσεις της και συγκεκριμένες μεθόδους απολέπισης που μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Στο πρόσωπο
Ενας τρόπος για να κάνετε απολέπιση είναι να επιλέξετε ένα απολεπιστικό προϊόν, ανάλογο με τις ιδιαιτερότητες της επιδερμίδας σας. Αν είναι ξηρή ή ευαίσθητη, αποφύγετε εκείνο που περιέχει χοντρούς κόκκους. Αν ταλαιπωρείστε από ακμή, καλύτερα να χρησιμοποιείτε μια μάσκα βαθιάς απολέπισης που δεν χρειάζεται τρίψιμο. Οι περιοχές που απολεπίζουμε με τη σειρά είναι: Μέτωπο – κρόταφοι, μύτη – μάγουλα – ζυγωματικά, πιγούνι – σαγόνι. Αποφεύγετε την περιοχή των ματιών. Οταν απορροφηθεί το νερό και δεν γλιστράει το προϊόν στο πρόσωπο, βρέχετε ξανά τα χέρια σας και συνεχίζετε να τρίβετε κυκλικά, αυτή τη φορά με τις παλάμες σας, ασκώντας ήπια πίεση (αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, αποφύγετε αυτή την κίνηση). Στη συνέχεια, ξεβγάζετε το απολεπιστικό με χλιαρό νερό, μέχρι να απομακρύνετε τους κόκκους του. Τέλος, απλώνετε ένα σέρουμ ή μια θρεπτική κρέμα νύχτας.

Στο σώµα
Καθημερινά μπορείτε να κάνετε ήπια απολέπιση με ένα σφουγγάρι από λούφα, επιμένοντας στα τραχιά σημεία (γόνατα, αγκώνες, πέλματα). Για μια πιο αποτελεσματική απολέπιση, χρησιμοποιήστε πριν από το μπάνιο σε στεγνό δέρμα ένα ειδικό προϊόν με χοντρούς κόκκους, ώστε να καλυφθούν όλα τα σημεία. Τρίψτε με ένα μαλακό σφουγγάρι ή με τις παλάμες ακολουθώντας ομοιόμορφες κυκλικές κινήσεις για 2-3 λεπτά, επιμένοντας στα πιο τραχιά σημεία, όπως τα γόνατα και οι αγκώνες. Στη συνέχεια, ξεβγάλτε με άφθονο χλιαρό νερό και συνεχίστε το ντους σας. Αλλο εργαλείο απολέπισης είναι η βούρτσα, που σας επιτρέπει να κάνετε απολέπιση και στην πλάτη. Βουρτσίζετε το σώμα σας από πάνω μέχρι κάτω με κυκλικές κινήσεις, επιμένοντας στα γόνατα και στους αγκώνες. Στη συνέχεια, κάντε το ντους σας. Υπάρχουν και τα τρίχινα γάντια. Φορέστε τα και τρίψτε το σώμα με κυκλικές κινήσεις.

Στα άκρα
Τα πέλματα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα γιατί δεν έχουν σμηγματογόνους αδένες, που σημαίνει ότι δεν ενυδατώνονται φυσικά, άρα έχουν τάση για τραχύτητα. Από την άλλη, και τα χέρια (ιδίως η ράχη τους) έχουν ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες, γεγονός που σε συνδυασμό με την καθημερινή έκθεσή τους, αλλά και τις χειρωνακτικές δουλειές, τα αφυδατώνει και τα κάνει άγρια.

Στις ρίζες των μαλλιών
Μέχρι τώρα ίσως γνωρίζατε μόνο για την απολέπιση προσώπου και σώματος. Η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής όμως είναι μια εξίσου χρήσιμη διαδικασία, με σημαντικά οφέλη για το δέρμα και τις τρίχες της περιοχής.

* Αφαιρεί τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling και τις χημικές ουσίες που έχουν συσσωρευτεί.

* Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα επιτρέποντας στα νέα να αναπτυχθούν γρηγορότερα.

* Απομακρύνει ρύπους και έλαια ενισχύοντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

* Καταπολεμά την ξηροδερμία και την πιτυρίδα.

Χρήσιμα tips
* Τοποθετήστε το απολεπιστικό στην μπανιέρα σας, έτσι δεν θα ξεχνάτε να το χρησιμοποιείτε.

* Αποφύγετε τις υπερβολές στη συχνότητα της απολέπισης, γιατί μπορεί να ερεθίσει ή ακόμα χειρότερα να τραυματίσει το δέρμα σας. Μην κάνετε απολέπιση πάνω από 2 φορές την εβδομάδα. (Εσείς που έχετε ξηρή επιδερμίδα, περιορίστε την εφαρμογή του σε μία φορά.)

* Βρέξτε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό.

* Πάρτε ποσότητα ίση με ένα φουντούκι και απλώστε την. Κάντε απαλό μασάζ σε όλο το πρόσωπο, στον λαιμό και στο ντεκολτέ. Οι περιοχές που μπορείτε να τρίψετε λίγο πιο έντονα είναι το μέτωπο, το πιγούνι, η μύτη.

* Προσέξτε την περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ γιατί το δέρμα εκεί είναι πιο ντελικάτο.

* Ξεπλύνετε με νερό και σκουπίστε απαλά με μια βαμβακερή πετσέτα.

* Μετά την απολέπιση, επειδή έχουν απομακρυνθεί όλα τα έλαια της επιδερμίδας, είναι σημαντικό να απλώνετε μια ενυδατική κρέμα.

Αγνά απολεπιστικά
Το scrub μπορεί να φτιαχτεί ακόμα και από απλά υλικά που έχετε στο σπίτι σας

Για το πρόσωπο
Θα χρειαστείτε

1 κουταλιά ροδόνερο

1/2 κουταλάκι σκόνη από αμύγδαλα (αλεσμένα στο μπλέντερ)

Πώς θα το φτιάξετε:

Ανακατέψτε τα υλικά σας και απλώστε τα σε στεγνό πρόσωπο. Κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για 1 λεπτό σε κάθε περιοχή (μέτωπο, μάγουλα, μύτη, πιγούνι).

Για το σώμα
Θα χρειαστείτε:

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

6 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο

2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Πώς θα το φτιάξετε:

Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπολ. Απλώστε το μείγμα στο σώμα σας και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για περίπου πέντε λεπτά. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. Μετά το μπάνιο σας μην παραλείψετε να απλώσετε ενυδατική κρέμα στο σώμα σας.

Για τα άκρα
Θα χρειαστείτε

3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας

Πώς θα το φτιάξετε:

Αναμείξτε όλα τα υλικά και τρίψτε το μισό μείγμα στα πέλματά σας για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει η περιοχή. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο μισό απλώστε το στα χέρια σας, κάνοντας απαλό μασάζ. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Για τα μαλλιά
Θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές αλάτι

1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1-2 κουταλιές ελαιόλαδο

Πώς θα το φτιάξετε:

Ανακατέψτε το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Βρέξτε τα μαλλιά σας και κάνετε μασάζ με το μείγμα στις ρίζες των μαλλιών για μερικά λεπτά. Ξεβγάλτε και συνεχίστε με το λούσιμο. Το αλάτι και το λάδι συνδυάζονται για να τονώσουν την ανάπτυξη των μαλλιών και να αφαιρέσουν τυχόν πιτυρίδα ή ξηρές νιφάδες, χωρίς να αφυδατώνουν το τριχωτό της κεφαλής. Τα λιπαρά οξέα στο ελαιόλαδο παρέχουν υγρασία και προστασία στην τρίχα, ενώ ο χυμός λεμονιού διαλύει τα υπολείμματα προϊόντων

www.vita.gr

Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr