Φυσική Ανοσία με τη Σοφία της Αγιουρβέδα

Φυσική Ανοσία με τη Σοφία της Αγιουρβέδα

Η ανοσία αποτελεί ένα βασικό «διαταύτα» στην αγιουρβεδική επιστήμη και όχι μόνον…

της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα), www.ayurveda-hellas.gr

Ανοσία σε όλα τα επίπεδα βέβαια, όχι μόνο στο σωματικό, αλλά κυρίως στο συναισθηματικό –νοητικό επίπεδο, ώστε να έχουμε την άριστη ενέργεια και την ικανή νοημοσύνη για να ζήσουμε πολύ καιρό και ευτυχισμένα, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ευημερία όλου του κόσμου γύρω μας.

Επίσημα, ανοσία χαρακτηρίζεται η ικανότητα του σώματος να εμποδίζει την ανάπτυξη μιας ασθένειας ή να αντιστέκεται σε μια ασθένεια που έχει ήδη εκδηλωθεί. Η Αγιουρβέδα, που αποκαλείται διεθνώς «Ιατρική νου-σώματος», πιστεύει επιπλέον ότι εάν το σώμα και ο νους μας παραμένουν σε υγιή κατάσταση και η δύναμή τους διατηρείται σωστά, ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν για να νοσήσουμε ακόμα και αν πρόκειται για άκρως μολυσματικές ασθένειες.

Με ένα υγιές και γερό ανοσοποιητικό σύστημα, ο οργανισμός μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει κάθε «εισβολέα», κορoνοιό ή και οποιοδήποτε άλλον «ιό»…

Η αγιουρβεδική επιστήμη, προς το σκοπό αυτό, έχει στο οπλοστάσιό της πολλά εργαλεία:

Ειδικές θεραπείες (nasyam, ειδικά αγιουρβεδικά μασάζ, βοτανόλουτρα, shirodhara , κ.α.)
Πρακτικές (yoga, τεχνικές αναπνοής, ηχοθεραπεία, κ.α.)
Ειδικές αγωγές (καθημερινές, εποχιακές, ηθικές, που σχετίζονται με την εξυγίανση-αποτοξίνωση νου& σώματος)
και βέβαια το «βαρύ πυροβολικό» της είναι η βοτανοθεραπεία.

Κυριότερα Βότανα

Τα βασικότερα αγιουρβεδικά βότανα για ένα γερό ανοσοποιητικό είναι:

Amla (Amalaki)
Είναι η πιο δυναμική – πλούσια φυσική, πηγή οργανικής βιταμίνης C στον κόσμο. Πρόκειται για ένα πολύ πικρό εσπεριδοειδές φρούτο που βοηθά να επιδιορθωθούν οι κατεστραμμένοι ιστοί του σώματος ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το amalaki είναι γνωστό στην επίσημη βιβλιογραφία για τις ανοσοποιητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων, στην επιδιόρθωση των ερεθισμένων βλεννογόνων μεμβρανών τόσο του αναπνευστικού όσο και του εντερικού συστήματος.

Chyavanprash
Πρόκειται για ένα πολυ-μεταλλικό και πολυβιταμινούχο βοτανικό συμπλήρωμα, το οποίο ανάμεσα σε άλλα ανανεώνει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην Αγιουρβέδα θεωρείται για πάνω από 3000 χρόνια σπουδαίο ελιξίριο. Πρόκειται για μια συνταγή –πανάκεια που συνδυάζει 54 αγιουρβεδικά βότανα και μαγειρεύεται επί δύο ημέρες με ειδικές διαδικασίες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα ενεργά συστατικά του.

Παραδοσιακά, το σκεύασμα αυτό συνιστά έναν πολύτιμο σύμμαχο κατά της γήρανσης και του στρες, όμως αποτελεί και άριστα αποτελεσματική καθημερινή πρόληψη για τα κρυολογήματα και την εξάντληση. Διεγείρει το λεμφατικό σύστημα με σκοπό τον καθαρισμό του, ενώ παράλληλα παρέχει δυναμικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που λειτουργούν πολύ καλά για την πρόληψη του κρυολογήματος.

Ashwagandha
Παραδοσιακό αγιουρβεδικό βότανο, γνωστό για πάνω από 3000 χρόνια για τις τονωτικές, αντιστρές, αντιοξειδωτικές, ανοσοποιητικές ιδιότητές του.

Άλλα Χρήσιμα Βότανα

Turmeric
Licorice (Yasthi Mandhu) (Γλυκόριζα)
Ginger
Trikatu
Triphala
Shatavari
Guggul
Neem
Brahmi
Ρίγανη και ριγανέλαιο

Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να συμπληρώσω μια δυνατή ελληνική πρόταση, τη ρίγανη, γνωστό ελληνικό βότανο από τα αρχαία χρόνια.

Το ριγανέλαιο, το φυσικό έλαιο που παράγεται με τη διαδικασία της απόσταξης από το βότανο της ρίγανης, σύμφωνα με την επίσημη βιβλιογραφία διαθέτει αντιϊκές, αντιπαρασιτικές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, χωνευτικές αναλγητικές, αντιρευματικές και άλλες σπουδαίες ιδιότητες.

Οι δύο βασικές του ουσίες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να βρίσκονται σε σωστή αναλογία: υψηλή καρβακρόλη και χαμηλή θυμόλη. Επίσης, περιέχει σίδηρο και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C (565 mg/100). Το ριγανέλαιο διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ανοσία σημαίνει συγχώρεση…
Στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά), ανοσία σημαίνει συγχώρεση, καταδεικνύοντας την έντονη σχέση του νου- τρόπου σκέψης και του σώματος. Ακόμη και στη συμβατική ιατρική υπάρχει ένας νέος, σύγχρονος και συνεχώς εξελισσόμενος επιστημονικός τομέας που βασίζεται στην αρμονία πολλών συστημάτων, η Ψυχονευροανοσολογία (pni).

Η Ψυχονευροανοσολογία ερευνά τις σχέσεις του νου -νευροενδοκρινολογικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί τη βάση της νεότερης θεώρησης για τη συσχέτιση νου και σώματος, και συνδέει τα αρχαία θεραπευτικά συστήματα με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η δυνατότητα να συμπονούμε και να συγχωρούμε αποτελεί έναν καθοριστικό δείκτη υγείας στο αγιουρβεδικό σύστημα. Αυτό έχει να κάνει, βέβαια, και με μια γενικότερη στάση ζωής-lifestyle, που περικλείει τους 5 παράγοντες αυτοθεραπείας του Ιπποκράτη: διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης…

Πηγή: www.naturanrg.gr, 

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr