Ποιες τροφές βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη.

Ποιες τροφές βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη.

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις για τα άτομα που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη είναι «τι μπορώ να φάω».

Οι πληροφορίες μπορεί να είναι πολύ συγκεχυμένες με πολλές ειδήσεις και περιοδικά υγιεινής ζωής που προτείνουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τον διαβήτη.

Για να έχουμε κάποιο νόημα, παρουσιάζουμε τον οδηγό μας σχετικά με το ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν τον διαβήτη.

Επιλέγοντας μια λογική δίαιτα για διαβήτη


Οι παρακάτω οδηγίες παρέχουν μια καλή βάση για μια διαβητική δίαιτα.

Τρόφιμα με χαμηλό GI (γλυκαιμικό δείκτη)
Συμπεριλάβετε άπαχο κρέας, ψάρι ή άλλες πηγές πρωτεΐνης
Συμπεριλάβετε άφθονες φυτικές ίνες
Προσπαθήστε να λαμβάνετε σχετικά χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αλατιού
Φρούτα και λαχανικά
Τα λαχανικά είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Περιέχουν καλή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Ορισμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από άλλα, επομένως μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε λαχανικά με χαμηλότερο GI.

Τα φρούτα είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών, αλλά τα άτομα με διαβήτη συχνά θα διαπιστώσουν ότι ορισμένα φρούτα είναι καλύτερα από άλλα για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους

Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη καθώς διασπάται πιο αργά από τον οργανισμό από τους υδατάνθρακες.

Ως αποτέλεσμα, έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια και τα άπαχα κρέατα, όπως το ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα.

Ολικής αλέσεως
Οι τροφές ολικής αλέσεως είναι αυτές που περιέχουν βρώμη, κριθάρι, σιτάρι όπου χρησιμοποιείται ο πλήρης κόκκος.

Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από δημητριακά έχουν αρκετά υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων, επομένως τα άτομα με διαβήτη θα ωφεληθούν ελέγχοντας το σάκχαρό τους πριν και μετά την κατανάλωση τροφών με βάση τα δημητριακά για να δουν εάν το σάκχαρό τους αυξάνεται πολύ ψηλά.

Πολλά σύγχρονα τρόφιμα παρασκευάζονται από υπερβολικά επεξεργασμένα δημητριακά, όπως απλό αλεύρι, πολλά ψωμιά, λευκό ρύζι και αρτοσκευάσματα. Ωστόσο, υπάρχουν ποικιλίες δημητριακών ολικής αλέσεως . Τα ψωμιά με μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, για παράδειγμα, είναι γενικά καλύτερα από αυτά με χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών. Ομοίως, το καστανό ρύζι είναι καλύτερη επιλογή από το λευκό.

Ξηροί καρποί, βότανα και μπαχαρικά
Οι ξηροί καρποί μπορούν να είναι μια καλή επιλογή φαγητού.

Αποφύγετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα των ξηρών καρπών που τρώτε καθώς έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Ωστόσο, μην αφήσετε τις θερμίδες να σας απογοητεύσουν εντελώς, οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών και μπορεί να είναι ευεργετικοί για τη χοληστερόλη.

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα βραζιλιάνικα καρύδια και τα μακαντάμια είναι καλές επιλογές.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό, είναι επίσης μια άλλη καλή πηγή βιταμινών. Η προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών στα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση της προσθήκης επιπλέον αλατιού.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη;
Προσπαθήστε να περιορίσετε όλα τα ακόλουθα:

Λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα
Ετοιμα γεύματα
Αφαιρέστε φαγητό

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άνετα να αποκλείουν εντελώς αυτές τις τροφές από τη διατροφή τους, ενώ άλλοι μπορεί να θέλουν να περιλαμβάνουν περιστασιακά μερικές από αυτές τις τροφές κάθε τόσο. Το κλειδί είναι να μπορείτε να επιλέξετε ένα λογικό όριο και να είστε σε θέση να το τηρήσετε.

Πολλοί άνθρωποι προτείνουν επίσης να μείνετε μακριά από τη λεγόμενη Διαβητική τροφή

Τρώτε σύμφωνα με το μετρητή γλυκόζης στο αίμα σας
Ο καθένας είναι διαφορετικός, επομένως αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα λειτουργήσει και για άλλο. Αξίζει να γνωρίζετε και να γνωρίζετε τις γενικές οδηγίες και στη συνέχεια να κάνετε δοκιμές για να δείτε πώς τα διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου σας

Μια δοκιμασμένη  μέθοδος είναι να δοκιμάζετε διαφορετικά τρόφιμα και γεύματα ελέγχοντας το σάκχαρό σας πριν φάτε (λαμβάνοντας οποιοδήποτε φάρμακο όπως συνήθως κάνατε) και μετά ελέγχοντας το αίμα σας σε διαστήματα δύο ωρών.

Μια εξέταση αίματος πριν από το φαγητό, 2 ώρες μετά και 4 ώρες μετά θα είναι μια καλή εξέταση για τα περισσότερα γεύματα, ωστόσο, ορισμένες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως) μπορεί να χρειαστούν εξέταση 6 ώρες μετά για να δείτε την επίδραση της τροφής.

Μαστίχα Χίου, ένας αληθινά πολύτιμος ελληνικός θησαυρός

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr