Αποτοξίνωση του συκωτιού σας: Ένας πλήρης οδηγός

Αποτοξίνωση του συκωτιού σας: Ένας πλήρης οδηγός

Πολλές φορές δείχνουμε μεγαλύτερη επιμέλεια στο καθάρισμα που κάνουμε στο πατάκι της εξώπορτας του σπιτιού μας παρά στον καθαρισμό του συκωτιού μας

το οποίο μας προστατευει και απο τις μολύνσεις.

Το συκώτι  είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του σώματός  και εκτελεί περισσότερες από 500 λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της αποτοξίνωσης του αίματος, του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των υγιών λιπών, καθώς και ως το φυσικό φίλτρο του σώματός όταν πρόκειται για κατανάλωση αλκοόλ. Ένα υγιές συκώτι επηρεάζει διαδικασίες στο σώμα  που μπορεί να μην γνωρίζουμε καν.

Αποτελεί το κλειδί για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παίζει ισχυρό ρόλο στο πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι  η διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Κάθε μέρα, έρχεστε ακούσια σε επαφή με τοξίνες από τα τρόφιμα, το νερό ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ήπατος.

Λοιπόν, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να «αποτοξινώσετε» το συκώτι σας; Η ξεκάθαρη και κάθετη απάντηση είναι όχι, εάν αναφέρεστε σε προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά  και ισχυρίζονται ότι το κάνουν.

Η διαδικασία ενός καθαρού συκωτιού δεν είναι τόσο απ΄λή περίπτωση ώστε να καθαρίζει σαν γομολάστιχα υπολείματα τοξινών απλά με ένα συμπλήρωμα διατροφής ή έναν χυμο.  Θα μου πείτε: δεν έχουν αξία δηλαδή όλα αυτά; Φυσικά και έχουν αξία αλλά στο πλαίσιο μιας γενικότερης ζωής υπερ της αποτοξίνωσης. Εαν τρως σωστά, ο χυμός έχει αξία και λειτουργεί υπερ της αποτοξίνωσης διαφορετικά ΄όμως δεν αξίζει τον κόπο. Απλώς σοκάρετε τον οργανισμό.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να υποστηρίξετε την αποτοξίνωση του ήπατός σας. Με τις σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα επιστημονικά συμπληρώματα συκωτιού , τις τροφές και τα ποτά, μπορείτε να βοηθήσετε το συκώτι σας να κάνει την καλύτερη δουλειά ώστε να μπορεί να φιλτράρει τις τοξίνες.

Πώς να αποτοξινώσετε το συκώτι σας;
Όσον αφορά την αποτοξίνωση του συκωτιού σας, ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ακολουθείτε δίαιτες μόδας, να παραμένετε νηστικοί και ακολούθως να ξεπλένεστε με χυμούς. Η φροντίδα της υγείας του ήπατος δεν χρειάζεται τόσο φασαρία και ψυχική κόπωση ή στέρηση. Είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση υγιεινών τροφών, η κατανάλωση των σωστών ροφημάτων και η ενσωμάτωση συμπληρωμάτων για την υγεία του ήπατος στη ρουτίνα ευεξίας σας. Και όλα αυτά στο πλαίσο μιας ενσυνείδητης διατροφής.

Ακολουθήστε αυτά τα απλά πράγματα  και το  συκώτι σας, θα σας ευγνωμονεί.

ΜΗΝ πέφτετε σε μοντέρνες «δίαιτες αποτοξίνωσης ήπατος».Όταν έρχονται στο μυαλό οι λέξεις “δίαιτα” ή “αποτοξίνωση”, μπορεί αυτόματα να αρχίσετε να σκέφτεστε την πιο πρόσφατη δίαιτα μόδας που είδατε την αγαπημένη σας διασημότητα να διαφημίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσοχή σε αυτά, ή οποιοδήποτε προϊόν που λέει ότι έχει οφέλη «καθαρισμού» στο συκώτι!

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της υγείας του ήπατός σας είναι πολύ πιο απλή και βιώσιμη αφού γνωρίζετε τις σωστές τροφές για κατανάλωση (και αυτές που πρέπει να αποφεύγετε επίσης). Αντί να προσπαθείτε να ακολουθήσετε κάποια δύσκολη και αμφισβητήσιμα υγιεινή δίαιτα αποτοξίνωσης ήπατος , ακολουθήστε μια καλά ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή, όπως η Μεσογειακή Διατροφή , η οποία όχι μόνο υποστηρίζει την υγεία ολόκληρου του σώματος, αλλά βοηθά και στην υποστήριξη του ήπατος και στην αποτοξίνωση του. Θα στολίσετε το πιάτο σας με φρέσκα και φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και υγιή λίπη. Για το τέλος μπορείτε να επιλέξετε υγεινά φρούτα. Ή γλυκά με αγνές πρώτες ύλες που δεν αφήνουν λίπη και με άλλες γλυκαντικές ουσίες επίσης, που δεν αφήνουν απόβλητα στο συκώτι όπως η ζάχαρη. 

Γεμίστε το πιάτο σας με τροφές αποτοξίνωσης του συκωτιού.Όχι, δεν υπάρχουν τροφές που καθαρίζουν το συκώτι. Τούτου λεχθέντος, ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του συκωτιού σας περισσότερο από άλλες:

Λάχανο: Η κατανάλωση λάχανου βοηθά στην τόνωση των ηπατικών αποτοξινωτικών ενζύμων που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Το Kimchi, η λαχανοσαλάτα, η λαχανόσουπα και το ξινολάχανο είναι υπέροχοι τρόποι για να εντάξετε το λάχανο στην καθημερινή σας διατροφή.

Ελαιόλαδο: Ρίξτε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα λαχανικά σας—αυτό το υγιές λίπος προσφέρει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία! Λίγο ελαιόλαδο βοηθάει στην υποστήριξη των επιπέδων λίπους στο συκώτι, στη διατήρηση της υγιούς ροής του αίματος και στην προώθηση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων. 

Μήλα: Ένα μήλο την ημέρα κρατά μακριά τις τοξίνες του ήπατος; Όχι ακριβώς, αλλά τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, η οποία βοηθά το σώμα να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σας σύστημα. Επιλέξτε βιολογικά μήλα και φάτε τα με την φλούδα. Δεν έχουν πλέον μεγάλη διαφορά στην τιμή. Η φλούδα του μήλου παρασύρει τις τοξίνες απο το έντερο καθώς και την χοληστερίνη. Επιπλέον είναι και μια τροφή που φροντίζει τα ούλα.

Φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ισχυρά προϊόντα που μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα ή ως χυμός. Αυτά τα φυλλώδη χόρτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και βοηθούν το συκώτι να απομακρύνει σωστά τις περιβαλλοντικές τοξίνες από το αίμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ντεκοράρει  το πιάτο σας με αυτά τα ισχυρά προστατευτικά, καθώς χρειάζεστε ένα καλά τροφοδοτημένο συκώτι για να εξουδετερώσετε τα βαρέα μέταλλα, τις χημικές ουσίες, ακόμη και τα φυτοφάρμακα.

Σκόρδο: Λέγεται απο ερυενητές ότι το  σκόρδο θα μπορύσε να σώσει τους ασθενείς απο τις μολύνσεις των εντατικών στα νοσοκομεία. Βοηθά απόλυτα στην αποτοξίνωση του συκωτιού αλλά λειτουργεί και σαν αντιβιωτικό! . Ακόμη και μια μικρή ποσότητα βοηθά στην ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα μας.

ΝΕΡΌ-ΝΕΡΌ-ΝΕΡΌ.

Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στην υποστήριξη κατά των τοξινών του ήπατος, βοηθά στην πέψη και μπορεί να υποστηρίξει την υγιή διαχείριση βάρους.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι σίγουρα ένας καλός φίλος για το συκώτι μας επειδή βοηθά το σύστημά μας να ξεπλύνει ό,τι δεν χρειάζεται, κάτι που θα βοηθήσει στη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατός . Πρόσθετα οφέλη από το πράσινο τσάι περιλαμβάνουν: την υποστήριξη του ανοσοποιητικού  συστήματος, την προστασία του συκωτιού  από τις τοξίνες και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τη διατήρηση υγιών ηπατικών ενζύμων.

Λεμονόνερο: Το νερό είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ξεπλύνετε και να αποτοξινώσετε φυσικά το σώμα σας. Η πρόσθεση σταγόων λεμονιού ή άλλου εσπεριδοεισούς όχι μόνο θα προσθέσει στην γεύση αλλά θα οχυρώσει τον οργανισμό με  επιπλέον προστασία από τη βιταμίνη C.

Καφές: Πολλοί ξεχνούν ότι ο καφές είναι βότανο. Αποτοξινώνει τον οργανισμό όταν τον καταναλώνουμε χωρίς ζάχαρη. Όπως κάθε φυσικό ρόφημα, συμβάλλει στην ενυδάτωση, η οποία υποστηρίζει φυσικά την υγεία του ήπατος. Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών καφέ περιέχει αποτοξινωτικά οφέλη που μπορεί να υποστηρίξουν τα υγιή επίπεδα λίπους στο συκώτι ενώ προάγουν την αντιοξειδωτική ικανότητα. Αντί για ζάχαρη μπορείτε να προσθέσετε κανέλα που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, ενισχύει την αντίληψη, ισορροπεί το ζάχαρο και φροντίζει την λίμπιντο των ανδρών.

Αποφύγετε το αλκοόλ και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Όταν πρόκειται για την αποτοξίνωση του συκωτιού σας, η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα μεγάλος κίνδυνος . Η μπύρα, τα οινοπνευματώδη ποτά και ακόμη και τα ανθρακούχα αλκοολούχα ποτά μπορούν όλα να έχουν αντίκτυπο στην υγεία του συκωτιού. 

ΜΗΝ τρώτε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε ένα ζαχαρούχο σνακ ή ένα σακουλάκι πατατάκια ανάμεσα στα γεύματα για να φάτε μια γρήγορη μπουκιά, αλλά τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, εμποδίζουν το συκώτι  να αποτοξινωθεί σωστά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με συντηρητικά, συνθετικά συστατικά και χημικές ουσίες που μπορούν να εργαστούν εναντίον του συκωτιού μας.

Εν τω μεταξύ, η ζάχαρη αναστέλλει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει ηπατικά ένζυμα και αναστέλλει τη διαδικασία αποτοξίνωσης. Αντ ‘αυτού, πάρτε μια φρουτοσαλάτα που περιέχει φυσικά σάκχαρα ή καταναλώστε μερικά υγιή λίπη, όπως μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μισό αβοκάντο.

Συμπληρώματα συκωτιού.

Και πάλι, σας προτρέπουμε να είστε προσεκτικοί με τα σκευάσματα όταν βλέπετε στην συσκευασία τις λέξεις “συμπληρώματα αποτοξίνωσης ήπατος”, γιατί τίποτα δεν μπορεί να καθαρίσει το συκώτι μας εκτός από το ίδιο μας το συκώτι!

Ωστόσο, τα επιστημονικά μελετημένα συμπληρώματα υγείας του ήπατος, όπως το γαϊδουράγκαθο, το NAC, ο κουρκουμάς και ακόμη και τα προβιοτικά μπορούν να υποστηρίξουν τις αποτοξινωτικές ικανότητες του ήπατος. Επίσης εξαιρετικά ενισχυτικά είναι η υπερτροφή σισάνδρα που καθαρίζει και την επιδερμίδα απο τις πανάδες και τα μελανά σημεία!

Συμπληρώματα αποτοξίνωσης ήπατος: Λειτουργούν πραγματικά;

Τα συμπληρώματα ήπατος λειτουργούν σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, ενυδατικά ροφήματα και αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής—υποστηρίζουν τη βέλτιστη ηπατική λειτουργία. Αν και δεν υπάρχουν «συμπληρώματα αποτοξίνωσης ήπατος» που να μπορούν να καθαρίσουν το συκώτι σας, υπάρχουν ορισμένες φόρμουλες που διατηρούν την κανονική διαδικασία αποτοξίνωσης του ήπατός σας σε κορυφαία μορφή.

Γαϊδουράγκαθο: Χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια, το γαϊδουράγκαθο έχει διαφημιστεί για τα οφέλη του στην υποστήριξη του ήπατος . Αυτός ο θρύλος του ήπατος περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που όχι μόνο υποστηρίζουν τα υγιή ηπατικά κύτταρα, αλλά προάγουν επίσης μια υγιή φλεγμονώδη απόκριση.

Κουρκούμη: Τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα του κουρκουμά βοηθούν το συκώτι μας να κρατά μακριά τις τοξίνες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του ήπατος και την ικανότητά του να λειτουργεί με κορυφαία απόδοση.

Προβιοτικά: . Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ισορροπίας στο έντερό , ενώ συγκρατούν τα επιβλαβή βακτήρια. Θα πρέπει ήδη να ενσωματώνετε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά στην καθημερινή σας διατροφή (γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα, τουρσιά, miso και tempeh), αλλά για να απελευθερώσετε την πλήρη ισχύ των προβιοτικών, φροντίστε να τα συμπληρώσετε για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διατηρήσετε την υγεία του ήπατός σας

 Προκειμένου να αποτοξινώσετε το συκώτι σας και να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρχίσει να κάνετε τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο που εκφράζεστε στην ζωή και την καθημερινότητα σας.

Ασκηθείτε τακτικά: Η άσκηση δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, αλλά μια καλή συνεδρία εφίδρωσης. Αυτή η συνεδρία ιδρώτα θα ανεβάσει τον καρδιακό σας ρυθμό και θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε τις τοξίνες με φυσικό τρόπο. Εάν είστε νέος στην άσκηση, ξεκινήστε αργά. Ενσωματώστε το περπάτημα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε και πάλι εαν έχει περάσει καιρός από τότε που γυμναζό σασταν. Για πιο προχωρημένους γκουρού της φυσικής κατάστασης, δοκιμάστε ένα μάθημα hot yoga, τρέξτε έξω ή δοκιμάστε ένα μάθημα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT).

Σας προτείνουμε εαν θέλετε αυτό το πρόγραμμα το οποίο κάνει φοβερή αποτοξίνωση σώματος δίνει ενέργεια αισιοδοξία και αντοχή ενώ σμιλευει το σώμα.

Ιδρώστε : Το να ιδρώνετε μέσω της άσκησης είναι εξαιρετικό για το συκώτι . Είναι επίσης ευεργετικό να χαλαρώνετε απλά σε μια σάουνα ή ατμόλουτρο, το οποίο έχει αποτοξινωτικά οφέλη.

Αποκτήστε ποιοτικό ύπνο: Γνωρίζατε ότι η αποτοξίνωση του ήπατος είναι τόσο εύκολη που μπορείτε να την κάνετε στον ύπνο σας; Ο ποιοτικός ύπνος είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την προώθηση ενός υγιούς μεταβολισμού και την απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών από το συκώτι.

Καθώς κοιμάστε, το σώμα σας στρέφει την ενέργειά του προς τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την αποτοξίνωση του ήπατος και άλλων σωματικών λειτουργιών.

Κορυφαία σημάδια ότι το συκώτι σας αποτοξινώνεται

Η υποστήριξη της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης του συκωτιού σας βοηθά στην παροχή ενέργειας στα κύτταρά σας.

Όταν διατηρείτε υγιή ηπατική λειτουργία, θα παρατηρήσετε θετικές επιπτώσεις στη διάθεση, το δέρμα και την πέψη σας:

Υγιεινή πέψη: Το πεπτικό σας σύστημα και το συκώτι σας λειτουργούν παράλληλα. Το πεπτικό σας σύστημα έχει επίσης το δικό του σύστημα αποτοξίνωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και βοηθά στην απαλλαγή από τις τοξίνες. Καθώς υποστηρίζετε την υγεία του ήπατός σας, μπορεί να παρατηρήσετε υγιή κανονικότητα του εντέρου καθώς και ανακούφιση από περιστασιακό φούσκωμα.

Πανέμορφο δέρμα: Οι τοξίνες στο σώμα σε συνδυασμό με το στρες συχνά οδηγούν σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο δέρμα. Βοηθώντας το σώμα σας να απομακρύνει τις τοξίνες, όπως οι ελεύθερες ρίζες και τα βαρέα μέταλλα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας φαίνεται επίσης καλύτερο.

Βελτιωμένη διάθεση: Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι όταν αισθάνεστε καλύτερα σωματικά, θα αισθάνεστε καλύτερα και ψυχικά. Με βελτιώσεις στην όψη του δέρματός σας και στην πέψη και λιγότερες τοξίνες χάρη στην εστίαση στην υποστήριξη της υγείας του ήπατος, θα αισθάνεστε πιο ανάλαφροι και χαρούμενοι—τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να αποτοξινωθεί το συκώτι σας;

Η φροντίδα της υγείας του συκωτιού σας ώστε να μπορεί να αποτοξινώσει σωστά το σώμα σας απαιτεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής—βεβαιωθείτε ότι ασκείστε τακτικά και τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Για επιπλέον μέτρο, τα συμπληρώματα συκωτιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείξουν σε αυτό το ζωτικό όργανο κάποια επιπλέον υποστήριξη, καθώς εργάζεται σκληρά για να καθαρίσει και να αποτοξινώσει το σώμα σας, καθημερινά!

Είναι ασφαλές να κάνω αποτοξίνωση στο συκώτι μου;
Είναι ασφαλές να αποτοξινώσετε το συκώτι σας με μια υγιεινή διατροφή, ενυδάτωση, συμπληρώματα ήπατος και αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής.

Απλώς να έχετε κατά νου ότι ο δρόμος προς τη βέλτιστη υγεία του ήπατος είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ, γι’ αυτό προσέξτε τις γρήγορες επιδιορθώσεις, ειδικά οτιδήποτε φέρει την παραπλανητική σήμανση “συμπληρώματα αποτοξίνωσης ήπατος” ή καθαρισμός. (Ακόμα κι αν αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην βλάψουν το σώμα σας, το πορτοφόλι σας θα υποφέρει!)

Επιπλέον: μπορείτε να ενισχύσετε την αποτοξίνωση σας με βότανα: τσουκνίδα. Η τσουκνίδα παράλληλα μεγαλώνει και μακραίνει τα μαλλιά σας. Βγάλτε μια φωτογραφία για το πριν και το μετά. Αποτελέσματα σε δυόμιση εβδομάδες. Επιπλέον μας καθαρίζει και απο την κυτταρίτιδα.

Τσάι του βουνού. Ένα βότανο απο  τα λίγα μάλιστα,  τα οποία μπορούμε να πίνουμε απεριοριστα. Δεν έχει όριο κατανάλωσης.

Πάντα να επιλέγετε συμπληρώματα που έχουν διαμορφωθεί με βάση έγκυρη επιστημονική έρευνα και εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα προϊόν είναι ασφαλές για λήψη, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Επιμέλεια-Ζωή Κυροπούλου

Βιβλιογραφικές αναφορές
Cacciapuoti, Fulvio et al. “Η σιλυμαρίνη στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.” World J Hepatol , Μάρτιος 2013, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3612568/
Celli, Romulo et αϊ. «Παθολογία της Αλκοολικής Ηπατικής Νόσου». J Clin Transl Hepatol , Ιούνιος 2014, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4521259/
Eliaz, Isaac et al. “Πλειοτροπικά αποτελέσματα της τροποποιημένης πηκτίνης εσπεριδοειδών.” Nutrients, Νοέμβριος 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31683865/
Farzaei, Mohammad Hosein et al. “Κουρκουμίνη σε ασθένειες του ήπατος: Συστηματική ανασκόπηση των κυτταρικών μηχανισμών του οξειδωτικού στρες και κλινική προοπτική.” Nutrients , Ιούλιος 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6073929/
Hasida, Ryuki et al. “Αερόβια εναντίον ασκήσεων αντίστασης στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος: Μια συστηματική ανασκόπηση.” J Hepatol. , Ιανουάριος 2017, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27639843/
Jensen, Thomas et al. «Φρουκτόζη και ζάχαρη: Ένας σημαντικός μεσολαβητής της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος». J Hepatol , Μάιος 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29408694/
Kim, Donghee et al. “Η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με μη φυσιολογικές δραστηριότητες αμινοτρανσφερασών ορού και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.” Clin Gastroenterol Hepatol , Απρίλιος 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28882688/
Krajka-Kuźniak, Violetta et al. “Ρύθμιση των ενζύμων ηπατικής και νεφρικής φάσης ΙΙ αρουραίου από χυμούς λάχανου: σύγκριση με τις επιδράσεις της ινδόλης-3-καρβινόλης και του ισοθειοκυανικού φαιναιθυλίου.” Br J Nutr. , Μάρτιος 2011, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21092375/
Mehrandish, Reza at al. “Αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων: Ανασκόπηση φυτικών ενώσεων για θεραπεία χηλίωσης στην τοξικότητα βαρέων μετάλλων.” J Herbmed Pharmacol , 2019, http://herbmedpharmacol.com/Article/jhp-9359
Meir, Anat Yaskolka et al. “Επίδραση της πράσινης-μεσογειακής διατροφής στο ενδοηπατικό λίπος: η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή DIRECT PLUS.” Gut, Ιανουάριος 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33461965/
Morisco, Filomena et al. «Καφές και υγεία του ήπατος». J Clin Gastroenterol , Δεκέμβριος 2014, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25291138/
Priore, Paola et al. «Τροποποίηση του μεταβολισμού των ηπατικών λιπιδίων από το ελαιόλαδο και τις φαινόλες του στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος». IUBMB Life, Ιανουάριος 2015, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25631376/
Rodrigues, Camila et al. “Ανοσοποιητικές επιδράσεις της γλουταθειόνης, των παραγώγων σκόρδου και του υδρόθειου.” Nutrients, Ιανουάριος 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30704060/
Sakata, Ryuichiro et al. «Το πράσινο τσάι με κατεχίνες υψηλής πυκνότητας βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και τη διήθηση λίπους σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD): μια διπλά τυφλή μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο». Int J Mol Med., Σεπτέμβριος 2013, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24065295/
Sheng, Jianguo et al. “Παρακολούθηση των επιπέδων βαρέων μετάλλων στα μεγάλα ποτάμια και στο αίμα των κατοίκων στην πόλη Zhenjiang της Κίνας και αξιολόγηση της αποβολής βαρέων μετάλλων μέσω των ούρων και του ιδρώτα στους ανθρώπους.” Environ Sci Pollut Res Int. , Ιούνιος 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26903134/
www.lifeextension.com/

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr