Σαλικυλικό οξύ. Ο Μάγος Του Δέρματος.

Σαλικυλικό οξύ. Ο Μάγος Του Δέρματος.

Στη μάχη κατά των εξανθημάτων και της ακμής χωρίς ιατρική συνταγή, υπάρχουν μερικά βασικά συστατικά που πρέπει να γνωρίζετε και το σαλικυλικό οξύ βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας.

Με απλά λόγια, το σαλικυλικό οξύ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ακμής.

Το εφαρμόζετε την πρώτη νύχτα και άμεσα το επόμενο το πρωί η ακμή έχει ήδη συρικνωθεί και ξεραθεί και πολύ λιγότερο αισθητή. Όμως, τι κάνει το σαλικυλικό οξύ για το δέρμα και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποκομίσετε τα οφέλη του;

 

Ο Robinson συνοψίζει τις διαφορές τους συνοπτικά: «Τα AHAs λειτουργούν καλά στην επιφάνεια του δέρματος για να χαλαρώσουν το παλιό, νεκρό δέρμα και να αποκαλύψουν φρέσκο ​​νεότερο δέρμα», λέει. «Το σαλικυλικό οξύ δρα βαθύτερα [και είναι] ικανό να διεισδύσει στους πόρους για να τους αποφράξει».

Τι κάνει το σαλικυλικό οξύ για το δέρμα;
Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στο δέρμα σας για να κάνει τη δουλειά του. Αυτή η ποιότητα του είναι ακριβώς το πλεονέκτημα  που το καθιστά ένα τόσο ισχυρό συστατικό για τον αφανισμό της ακμής — ειδικά για τα μαύρα στίγματα και τα λευκά στίγματα.

Μόλις διεισδύσει στο δέρμα, το σαλικυλικό οξύ “διαλύει τα υπολείμματα του δέρματος που φράζουν τους πόρους, [δρα] ως αντιφλεγμονώδες και επίσης βοηθά τα κόκκινα, φλεγμονώδη σπυράκια και τις φλύκταινες να εξαφανιστούν πιο γρήγορα”, εξηγεί ο Naissan O. Wesley , MD, ειδικός. πιστοποιημένος δερματολόγος στο Λος Άντζελες.

Το συστατικό μπορεί να διεισδύσει τόσο βαθιά στο δέρμα που στην πραγματικότητα διασπά τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, σύμφωνα με τον Schueller και τον Dr. Wesley. «Αφού διεισδύσει στο δέρμα, το όξινο μέρος του μορίου μπορεί να διαλύσει μέρος της ενδοκυτταρικής «κόλλας» που συγκρατεί τα κύτταρα του δέρματος ενωμένα», λέει ο Schueller.

Το σαλικυλικό οξύ είναι επίσης απολεπιστικό.
Αυτή η διάσπαση των κυττάρων του δέρματος προάγει την απολέπιση. Το σαλικυλικό οξύ θεωρείται κερατολυτικό φάρμακο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι τέλειο για την υπέρτατη απολέπιση. «Τα κερατολυτικά φάρμακα μαλακώνουν και προκαλούν απολέπιση του ανώτερου στρώματος των κυττάρων του δέρματος», λέει η Rachel Nazarian , MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Το σαλικυλικό οξύ χαλαρώνει και διασπά τα δεσμοσώματα (προσκολλήσεις μεταξύ των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος). «Αυτή η «δεσμολυτική» δράση ενθαρρύνει την απολέπιση του δέρματος και την αποφράξεις των πόρων», λέει η Sue Ann Wee, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

«Μια αιτιολογία της ακμής είναι ότι τα κύτταρα του δέρματος δεν συμπεριφέρονται κανονικά, και αντί να αποχωρίζονται μέσω ενός υγιούς κυτταρικού κύκλου του δέρματος, κολλάνε μεταξύ τους και φράζουν τους πόρους, δημιουργώντας κύστεις και μαύρα στίγματα», λέει ο Δρ Nazarian. «Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην απομάκρυνση και χαλάρωση αυτών των κυττάρων του δέρματος και βοηθά στη διάλυση των μαύρων στιγμάτων ».

Το σαλικυλικό οξύ λειτουργεί καλύτερα σε μαύρα στίγματα και λευκά στίγματα.
Ο Schueller λέει ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που συμβάλλουν στην ακμή: μια μη φυσιολογική απομάκρυνση των κυττάρων του δέρματος, η υπερβολική λιπαρότητα και η δράση των βακτηρίων P. acnes . «Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στην πρώτη αιτία διαλύοντας τον τύπο των υπολειμμάτων του δέρματος που φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή», λέει.

Μπορεί το σαλικυλικό οξύ να βλάψει το δέρμα;

Μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ σαλικυλικό οξύ. «Η πρωταρχική αρνητική παρενέργεια του σαλικυλικού οξέος είναι η ικανότητά του να ερεθίζει και να ξηραίνει το δέρμα σε όσους είναι πολύ ευαίσθητοι ή σε όσους το χρησιμοποιούν σε υπερβολικό βαθμό , λέει ο Δρ Ναζαριάν.

«Ανάλογα με τη συγκέντρωση και τον αριθμό των εφαρμογών, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ξηρότητα, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα και κάποιο ερεθισμό του δέρματος», λέει ο Schueller. Για το λόγο αυτό, όσοι έχουν δέρμα που είναι ήδη πολύ ξηρό ή ευαίσθητο, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφύγουν εντελώς το SA. Δεν είναι επίσης η καλύτερη επιλογή εάν είστε έγκυος ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αραιωτικών του αίματος.

Ωστόσο, η συγκέντρωση των περισσότερων κρεμών και καθαριστικών σαλικυλικού οξέος χωρίς ιατρική συνταγή – συχνά δύο τοις εκατό – είναι χαμηλή. «Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει αρκετά καλά ανεκτή», λέει ο Seemal Desai , MD, πιστοποιημένος δερματολόγος στο Τέξας. Όταν ξεκινά ένα νέο προϊόν με βάση το σαλικυλικό οξύ, συμβουλεύει τους ασθενείς του να ξεκινούν αργά χρησιμοποιώντας το προϊόν κάθε δεύτερη μέρα (ή αλλιώς τη μισή συχνότητα από ό,τι υποδεικνύει το προϊόν), στη συνέχεια να συνεχίσουν καθημερινά μόλις μάθουν πώς αντιδρά το δέρμα τους στο συστατικό.

Τι μπορεί να είναι σοβαρό: «Η εφαρμογή σαλικυλικού οξέος ή οποιουδήποτε σαλικυλικού σε πολύ μεγάλα τμήματα του σώματός σας μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από σαλικυλικά», λέει ο Schueller. Μην απλώνετε λοιπόν μια στρώση παντού — κολλήστε μόνο σε περιοχές με τάση για ακμή.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ κάθε μέρα;

Τα προϊόντα με βάση το σαλικυλικό οξύ είναι ασφαλή για καθημερινή χρήση εάν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και ανεκτά από το δέρμα σας, λέει ο Δρ Desai. «Προσωπικά έχω αρκετά λιπαρό δέρμα και θεωρώ ότι το σαλικυλικό οξύ καθημερινά στον τύπο του δέρματός μου λειτουργεί πολύ καλά», λέει. Εάν ο τύπος του δέρματός σας είναι ξηρός ή ευαίσθητος, είναι πιο πιθανό το σαλικυλικό οξύ να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό, οπότε φροντίστε να ακολουθήσετε τη συμβουλή της Desai όπως αναφέρθηκε παραπάνω και να δοκιμάζετε το προϊόν στο δέρμα σας κάθε δεύτερη μέρα πριν το δεσμευτείτε σε καθημερινή βάση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαλικυλικό οξύ με βιταμίνη C;


Όταν προσθέτετε ένα νέο συστατικό στη σειρά περιποίησης της επιδερμίδας σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη πώς αλληλεπιδρά με αυτά που υπάρχουν ήδη στη ρουτίνα σας. Ευτυχώς, λέει ο Δρ Ντεσάι, το σαλικυλικό οξύ και η βιταμίνη C μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό «με τη σωστή σειρά».

«Δεν θα χρησιμοποιούσατε απαραίτητα και τα δύο την ίδια στιγμή, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και το τι προσπαθείτε να πετύχετε», λέει. «Αλλά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, ένα καθαριστικό σαλικυλικού οξέος για να καθαρίσετε το δέρμα σας —ειδικά εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή— και στη συνέχεια μια τοπική βιταμίνη C ως αντιοξειδωτικό σας, που χρησιμοποιείται σε δύο διαφορετικές ώρες της ημέρας. Έχω πολλούς ασθενείς που χρησιμοποιούν και τα δύο.”

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη φωτεινότητα του δέρματος και στη μείωση των μαύρων κηλίδων, συμπεριλαμβανομένης της υπερμελάγχρωσης που απομένει από τα ξεσπάσματα, έτσι ώστε τα δύο συστατικά να ταιριάζουν φυσικά σε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος για άτομα με τάση ακμής.

Μπόνους: Το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει με την πιτυρίδα
Το σαλικυλικό οξύ δεν είναι μόνο για τα μαύρα στίγματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Σε χαμηλότερα επίπεδα, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία απολέπισης και να βοηθήσει σε καταστάσεις όπως η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που προκαλούνται από την επιβράδυνση της απομάκρυνσης των κυττάρων του δέρματος», λέει ο Schueller. 

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr