Πέντε τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και την ψυχολογία σας

Πέντε τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και την ψυχολογία σας

Όταν η διάθεσή σας δεν είναι καλή, είναι πιθανόν να στρέφεστε στο φαγητό θεωρώντας το μια προσωρινή διέξοδο.

Και συνήθως, επιλέγετε σνακ όπως σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, που σας «ανεβάζουν» αλλά μόνο προσωρινά, καθώς τα σάκχαρα απορροφώνται πολύ γρήγορα κι όταν ο γλυκαιμικός δείκτης πέφτει – μετά την άνοδο – , το αίσθημα της πείνας είναι κυρίαρχο και θέλετε ξανά να φάτε.

Νίκη Παπανικολάου

Αν πραγματικά θέλετε να νιώσετε καλύτερα, η διατροφή σύμφωνα με το bbcgoodfood.com βοηθά αρκεί να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές. Η διατροφολόγος Kerry Torrens εστιάζει σε πέντε τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να παράγει σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές (δεν είναι οι μοναδικές):

Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολύτιμα συστατικά όπως πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό όπως την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, της εγκεφαλικής λειτουργίας και τη μείωση φλεγμονών.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία και τη διάθεση.Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 13.626, αυτοί που κατανάλωναν περισσότερη μαύρη σοκολάτα είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας την ημέρα καθημερινά μειώνει τα επίπεδα του άγχους στις γυναίκες σε διάστημα δύο εβδομάδων. Επιλέξτε σοκολάτα με κακάο (70%) , χωρίς προσθήκη ζάχαρης και προσοχή στην ποσότητα ( μόνο ένα ή δύο μικρά κομμάτια).

Μπανάνες
Η μπανάνα είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, το κύριο «καύσιμο» του σώματος για την παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Journal of Food Science and Technology οι μπανάνες περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β3, η Β6 και η Β12 οι οποίες βοηθούν το σώμα να συνθέσει ενέργεια.
Οι μπανάνες μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μία υγιεινής διατροφής και ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά ή πρωτεΐνη όπως είναι μία χούφτα αμύγδαλα ή ένα γιαούρτι. Με τον τρόπο αυτό, θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, άρα θα μειώσετε τις λιγούρες και τα τσιμπολογήματα.

Σπόροι κολοκύθας
Οι σπόροι κολοκύθας έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτοι με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά παρέχοντας μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες, και σημαντική ποιότητα υγιεινών λιπαρών. Ο σίδηρος και ο χαλκός αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, ενώ ο ψευδάργυρος στηρίζει το ανοσοποιητικό, την υγεία του δέρματος και την όραση. Αρκεί μια μερίδα σπόρων κολοκύθας για να καλύψετε το 14 έως 42% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα παραπάνω στοιχεία.

Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι πολλά. Έρευνες αναφέρουν ότι ενισχύουν τη μνήμη, βοηθούν στην απώλεια βάρους και βελτιώνουν τη διάθεση.Σύμφωνα με δημοσίευση του Harvard, μία χούφτα ξηροί καρποί τις περισσότερες εάν όχι όλες τις μέρες της εβδομάδας, μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.
Στην ίδια δημοσίευση, αναφέρεται ότι τα καρύδια ενεργοποιούν μία περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο της όρεξης και της παρόρμησης για κατανάλωση φαγητού.

Όσπρια
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που ενισχύουν τη γαστρεντερική υγεία, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και του σακχάρου. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια μας δίνει κατά μέσο όρο 10 γραμμάρια διαιτητικών ινών, που είναι μια πολύ καλή ποσότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι θα πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 20-25 γραμμάρια.

unsplash.com

www.mothersblog.gr

Ποιο λάχανο να επιλέξεις για χυμό αποτοξίνωσης και αδυνάτισμα;

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr