Σπιτικές θεραπείες για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης

Σπιτικές θεραπείες για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης

Η μείωση της «άσχημης χοληστερόλης» μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εγκεφαλικού: Σπιτικές θεραπείες για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης

 

Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η εξάρτησή μας από επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα έχουν κάνει την υψηλή χοληστερόλη κοινό πρόβλημα αυτές τις μέρες. Και δεν είναι μόνο η διατροφή μας, αλλά ακόμη και η παχυσαρκία και το άγχος μπορεί επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες για υψηλή χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atherosclerosis, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της υπολειπόμενης χοληστερόλης στο αίμα των ενηλίκων είναι εξίσου υψηλά με την ποσότητα της «κακής» χοληστερόλης LDL.

Υπάρχουν τρεις τύποι χοληστερόλης που βρίσκονται στο αίμα — υπολειμματική χοληστερόλη ή «άσχημη χοληστερόλη», LDL χοληστερόλη ή «κακή χοληστερόλη» και χοληστερόλη HDL ή «καλή χοληστερόλη».

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ποσότητα της υπολειπόμενης χοληστερόλης στο αίμα των ενηλίκων είναι εξίσου υψηλή με την ποσότητα της κακής χοληστερόλης LDL. Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι η υπολειπόμενη χοληστερόλη είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την LDL χοληστερόλη σε σχέση με αυξημένο κίνδυνο του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού, και, ως εκ τούτου, είναι μια ανησυχητική εξέλιξη», δήλωσε ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε δεδομένα από άτομα από τη Γενική Μελέτη Πληθυσμού της Κοπεγχάγης, μια έρευνα πληθυσμού της Δανίας με συνολικά 140.000 συμμετέχοντες. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η υπολειμματική χοληστερόλη μπορεί να είναι πιο υπεύθυνη από την LDL χοληστερόλη, τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη, για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από την ηλικία των 20 έως την ηλικία των 60 ετών, η ποσότητα της υπολειπόμενης χοληστερόλης στο αίμα αυξάνεται συνεχώς και για πολλούς ανθρώπους παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

“Προηγούμενες μελέτες από τη Μελέτη Γενικού Πληθυσμού της Κοπεγχάγης δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία της πολύ υψηλής ποσότητας υπολειπόμενης χοληστερόλης στο αίμα των ενηλίκων . Επιπλέον, ο διαβήτης, τα κληρονομικά γονίδια και η έλλειψη άσκησης παίζουν ρόλο”, είπε. MD Mie Balling,

Τα ευρήματα της μελέτης επισημαίνουν το γεγονός ότι η πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL, αλλά και στη μείωση της υπολειμματικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους.

Οικιακές θεραπείες για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης

1. Σκόρδο
Το σκόρδο, που χρησιμοποιείται συνήθως στην ινδική μαγειρική, είναι γνωστό για τις ιδιότητές του που ενισχύουν την υγεία. Το σκόρδο αποτελείται από αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα και οργανικές ενώσεις θείου όπως η αλλισίνη, η ατζόεν, η σ-αλλυλκυστεΐνη, η αιθυλκυστεΐνη και το διαλλυλοσουλφίδιο. Αυτές οι ενώσεις θείου λέγεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά που προσδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες στο σκόρδο. Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σκόρδο είναι αποτελεσματικό στη μείωση της υπολειμματικής και της LDL χοληστερόλης σημαντικά. Η κατανάλωση 1/2 έως 1 σκελίδας σκόρδου καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας έως και 9%.

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σκόρδο είναι αποτελεσματικό στη μείωση της υπολειμματικής και της LDL χοληστερόλης σημαντικά.​

2. Πράσινο τσάι
Το υγρό που καταναλώνεται περισσότερο μετά το νερό είναι το πράσινο τσάι, το οποίο είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολών. Αυτές οι ενώσεις παρέχουν τεράστια οφέλη για την υγεία στον ανθρώπινο οργανισμό. Το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών που σχετίζονται όχι μόνο με τη μείωση της υπολειμματικής και της LDL χοληστερόλης αλλά και με την αύξηση της HDL χοληστερόλης. Μια πληθυσμιακή μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έπιναν πράσινο τσάι είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν. Δύο με τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών που σχετίζονται με τη μείωση της υπολειμματικής και της LDL χοληστερόλης.

3. Σπόροι κόλιανδρου

Οι ταπεινοί σπόροι dhaniya έχουν χρησιμοποιηθεί στην Αγιουρβέδα για μια σειρά από παθήσεις. Μεταξύ της μεγάλης λίστας, η μείωση της κακής χοληστερόλης είναι ένα από αυτά. Οι σπόροι κόλιανδρου έχουν πολλές βασικές βιταμίνες όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, και το πιο σημαντικό, βιταμίνη C.
σπόροι κόλιανδρου για απώλεια βάρους
Οι σπόροι κόλιανδρου έχουν πολλές βασικές βιταμίνες όπως φολικό οξύ, βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, και το πιο σημαντικό, βιταμίνη C

4. Σπόροι τριγωνέλλας
Οι σπόροι Methi (τριγωνέλλας), όπως είναι γνωστοί, χρησιμοποιούνται ως δημοφιλές μαγειρικό μπαχαρικό, ως επίσης αρωματικός παράγοντας και φαρμακευτικό φυτό από αμνημονεύτων χρόνων. Οι σπόροι Methi (τριγωνέλλας) είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και διαθέτουν αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι σαπωνίνες που βρίσκονται στο τριγωνόφυλλο βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από το σώμα και οι ίνες του συμβάλλουν στη μείωση της σύνθεσης στο συκώτι.

Συνιστάται μισό με 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι τριγωνέλλας ημερησίως.

Αμλα (Ινδικό Φραγκοστάφυλλο) 

Έχει εξαιρετικές και πολύ δυναμικές ιδιότητες. Μάχεται την χοληστερόλη.
Θεωρείται  μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C και φαινολικών ενώσεων εκτός από τα μέταλλα και τα αμινοξέα που περιέχει. Ο καρπός του amla (Ινδικό Φραγκοστάφυλλο)  έχει χρησιμοποιηθεί στην Αγιουρβέδα ως rasayan για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ινδικό περιοδικό Pharmacology, συνέκρινε την επίδραση των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη έναντι του amla. Η καθημερινή πρόσληψη amla (Ινδικό Φραγκοστάφυλλο) όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα υπολειμματικής και κακής χοληστερόλης αλλά μειώνει και τις βλάβες που οφείλονται στην οξείδωση. Ένα έως δύο φρούτα amla μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότ υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής (απο Ινδικό Φραγκοστάφυλλο) που περιέχουν τις δικές τους συστάσεις και τις ακολουθούμε.

Η καθημερινή πρόσληψη amla μειώνει τα επίπεδα υπολειμμάτων και κακής χοληστερόλης. 

Ακριβείς ιδιότητες του Amla:
– Αντιμικροβιακό
– Ευεργετικό στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση
– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος
– Aντιοξειδωτικό
– Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλει στην καταπολέμηση της γήρανσης

/food.ndtv.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr