Μαύρο σκόρδο. Τέσσερα δυνατά οφέλη του για την υγεία απο την διαιτολόγο.

Μαύρο σκόρδο. Τέσσερα δυνατά οφέλη του για την υγεία απο την διαιτολόγο.

Το μαύρο σκόρδο είναι υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά από το ωμό σκόρδο και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Από μόνο του, το ωμό σκόρδο είναι ένα πικάντικο, ισχυρό λαχανικό που μπορεί να επηρεάσει το γευστικό προφίλ οποιουδήποτε πιάτου, παρέχοντας επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Πολλά από αυτά τα ίδια οφέλη για την υγεία ενισχύονται περαιτέρω όταν σκέφτεστε να ενσωματώσετε το μαύρο σκόρδο στη διατροφή σας, σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διαιτολόγο Beth Czerwony, RD .

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;
Το μαύρο σκόρδο δημιουργείται μέσω μιας εκτεταμένης διαδικασίας ζύμωσης και γήρανσης κατά την οποία οι ωμοί, βολβοί λευκού σκόρδου διατηρούνται μεταξύ 140 και 190 F (60 έως 87 C) σε υψηλή υγρασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα — μερικές φορές έως και ένα μήνα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί αλλαγή του χρώματος, της υφής και της γεύσης ολόκληρου του σκόρδου.

«Αυτό βοηθά τον καρπό να γίνει τρυφερός και να μετατραπεί σε αυτό το funky, μαύρο χρώμα», λέει η Czerwony.

Οι πρωτάρηδες στην γεύση του μπορεί να περιμένουν ότι το μαύρο σκόρδο θα έχει γεύση σαν ψητό σκόρδο, αλλά τα γευστικά του προφίλ είναι αρκετά διαφορετικά: Αντί να καραμελώνουν τα σάκχαρά του σε υψηλή θερμοκρασία όπως το ψητό σκόρδο, το μαύρο σκόρδο διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία για μεγάλες περιόδους, “χαμηλή και αργή διαδικασία που του δίνει ένα προφίλ γεύσης σαν μελάσα, διακριτικά γλυκιά και με μια κολλώδη υφή”.

Είναι το μαύρο σκόρδο υγιεινό;

Λόγω της διαδικασίας ζύμωσης και γήρανσης, η Czerwony λέει ότι τα εγγενή οφέλη του σκόρδου για την υγεία απλώς ενισχύονται και βελτιώνονται από την αρχική του κατάσταση. Ωστόσο, η Czerwony προειδοποιεί ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά μπορεί να θέλουν να είναι προσεκτικοί όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν το μαύρο σκόρδο στη διατροφή τους.

«Αν παίρνετε αραιωτικά αίματος, το σκόρδο τείνει να αραιώνει το αίμα λίγο περισσότερο. Αλλά αν δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό και δεν έχετε κανενός είδους διαταραχές πήξης του αίματος, αυτά είναι τα μόνα πράγματα που βρήκα ως πιθανά μειονεκτήματα», λέει η Czerwony.

Τα οφέλη για την υγεία του μαύρου σκόρδου είναι πολλά.

Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου
Το μαύρο σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να βλάψει τη μνήμη ή να επιδεινώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου, το μαύρο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

«Υπάρχει μια ένωση που ανακάλυψαν ορισμένοι επιστήμονες η οποία σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες πλέον σκέφτονται ότι αν μπορούσαμε να έχουμε λιγότερη φλεγμονή του εγκεφάλου , τότε αυτή η ένωση θα ήταν χρήσιμη ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ οι άνθρωποι», λέει η Czerwony κι έτσι οι ειδικοί έχουν βάλει πλέον το σκόρδο κάτω απο το μεγεθυτικό τους φακό.

Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα  από τις ελεύθερες ρίζες (μόρια που παίζουν ρόλο σε πολλές καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο καρκίνος). Το μαύρο σκόρδο περιέχει δύο έως τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ωμό σκόρδο ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ζύμωσης. «Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη», λέει η Czerwony. «Υπάρχουν ακόμη και κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ότι θα μπορούσε να προστατεύσει το συκώτι  από βλάβες».

Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Το υψηλό σάκχαρο (υπεργλυκαιμία) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια και νευρική βλάβη, ενώ το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, λιποθυμία και θάνατο. Τα ακανόνιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν ή να προκαλέσουν περαιτέρω επιπλοκές με τον διαβήτη , αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο σκόρδο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Το μαύρο σκόρδο επίσης έχει αυτό το προβιοτικό που βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη κύησης», λέει η Czerwony. «Ίσως αυτό σας βοηθήσει να μειώσετε λίγο την όρεξή σας και να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Όταν έχετε χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να έχετε επιπλοκές από διαβήτη».

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Το μαύρο σκόρδο μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL και να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη HDL του σώματός σας. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στην καρδιά και τις αρτηρίες σας ενώ αυξάνει τη ροή του αίματος. «Συνολικά, θα βοηθήσει το λιπιδαιμικό προφίλ σας να βελτιωθεί», λέει ο Czerwony.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μαύρο σκόρδο

Δεδομένου ότι το μαύρο σκόρδο είναι πολύ πιο πικάντικο από το ωμό, λευκό σκόρδο, η Czerwony προτείνει αρχικά, να χρησιμοποιήσετε το μαύρο σκόρδο ως μια μικρή δυνατή πινελιά ώστε να ξεκινήσετε.

«Μπορεί να κατακλύσει άλλα συστατικά», λέει. “Θα πρότεινα επίσης να το χρησιμοποιήσετε και ως κεντρική γεύση.”

Μερικές δημοφιλείς προσεγγίσεις για την ενσωμάτωση του μαύρου σκόρδου στη διατροφή σας μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

-Ανακατέψτε το με μια βινεγκρέτ από βαλσάμικο και συνδυάστε το με μια σαλάτα, ψητό ψάρι ή κόκκινο κρέας.
-Το σοτάρουμε με λίγο κρεμμύδι και το χρησιμοποιούμε για γαρνιτούρα.
-Κόβουμε σε κύβους και το ανακατεύουμε σε πάστα ελιάς.
-Ψιλοκόβουμε και το ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι για να βουτήξουμε το ψωμί.

Πολτοποιήστε το σε πατάτες, χούμους ή άλλα ντιπ.
Για κάθε σκελίδα σκόρδου που απαιτεί μια συνταγή, η Czerwony προτείνει να χρησιμοποιήσετε τη μισή ποσότητα όταν μαγειρεύετε με μαύρο σκόρδο και στη συνέχεια να προσθέσετε περισσότερο όσο χρειάζεται.

«Τα υγιεινά τρόφιμα πρέπει να έχουν όμορφη γεύση», λέει η Czerwony. «Το σκόρδο είναι πολύ εύκολο στην εφαρμογή και δίνει στα πιάτα άρωμα και νοστιμιά. Αυτό το γεγονός βοηθάει πάρα πολύ ώστε να κάνουμε καλό στην υγεία μας απολαμβάνοντας.».

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr