Αυθεντική άζυμη λαγάνα, μοναστηριακή. Αποτελεί αληθινή πρωτοτυπία

Αυθεντική άζυμη λαγάνα, μοναστηριακή. Αποτελεί αληθινή πρωτοτυπία

Η συνταγή άζυμη λαγάνα μοναστηριακή, αποτελεί αληθινή πρωτοτυπία για τις παραδοσιακές λαγάνες.

Μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, Τρίκορφου Φωκίδας

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

H συνταγή που παραθέτουμε εδώ, από τις μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, Τρίκορφου Φωκίδας, αποτελεί αληθινή πρωτοτυπία.

15′ προετοιμασία
40′ μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 55′

Υλικά
Τεμάχια: 1 λαγάνα
300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml χλιαρό νερό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ταχίνι
50 γρ. σουσάμι + επιπλέον, για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Σε βαθύ μπολ διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι, το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι.
Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μέτρια λαγάνα, πάχους 1/2 εκ., κάνοντας και τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. μέσα σε φούρνο που έχουμε θερμάνει και μετά σβήσει) χωρίς να τη σκεπάσουμε, για περίπου 8 ώρες.
Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα.
Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr