Μέντα για τέλεια σφιχτή επιδερμίδα, υπέροχα μαλλιά, γερά δόντια, κατάθλιψη, μνήμη, θηλασμό, επιτάχυνση στο αδυνάτισμα, θεραπεία μαύρων κύκλων, αναπνοής κ.α.

Μέντα για τέλεια σφιχτή επιδερμίδα, υπέροχα μαλλιά, γερά δόντια, κατάθλιψη, μνήμη, θηλασμό, επιτάχυνση στο αδυνάτισμα, θεραπεία μαύρων κύκλων, αναπνοής κ.α.

Η μέντα είναι ένα από τα παλαιότερα βότανα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις παγκόσμιες κουζίνες και εκτιμάται ιδιαίτερα για τις αναρίθμητες θεραπευτικές της ιδιότητες και χρήσεις. Δίνει μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα στα πιάτα και χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσάτνεϊ, ράιτας σαλάτας και δροσιστικού ποτού. Τα φύλλα μέντας εκτιμώνται επίσης ως αποσμητικό στόματος από αμνημονεύτων χρόνων αλλά και για τις εκπληκτικές θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Μέντα το αρωματικό βότανο γνωστό και ως Mentha, ανήκει στην οικογένεια των φυτών Lamiaceae, υπάρχουν περισσότερα από 13-24 είδη μέντας που υπάρχουν λόγω υβριδισμού και επικάλυψης πολλών ειδών.  Το είδος της μέντας διανέμεται εκτενώς και αναπτύσσεται σε υγρά εδάφη σε όλη την Ινδία, την Ευρώπη, την Αφρική, την Αυστραλία και άλλες ασιατικές χώρες.

Το πολυετές βότανο μεγαλώνει σε ύψος 1-2 πόδια, απλώνεται υπόγεια και υπέργεια με κάθετα κλαδιά. Τα φύλλα είναι διατεταγμένα σε αντίθετα ζευγάρια, επιμήκη με οδοντωτό περιθώριο.  Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο βότανο που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα στον κήπο της κουζίνας μας.

Χρήσεις φύλλων μέντας
Τα φύλλα της, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα σε ένα φάσμα γαστρονομικών πιάτων. Δίνουν μια ζεστή, φρέσκια, αρωματική, γλυκιά γεύση και μια δροσερή επίγευση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσαγιού, ροφημάτων, ζελέ, σιροπιών, παγωτών και καραμέλων. Το τσάι με γεύση μέντας είναι αρκετά δημοφιλές . Το julep μέντας ή το mojito είναι ένα ποτό κοκτέιλ με γεύση αλκοόλ.

Το αιθέριο έλαιο μέντας και η μενθόλη χρησιμοποιούνται ως αρωματικοί παράγοντες σε αποσμητικά στόματος , ποτά, αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμες, τσίχλες κ.λπ.

Η μενθόλη είναι το βασικό στοιχείο στο αιθέριο έλαιο μέντας , το οποίο είναι συστατικό σε πολλά καλλυντικά, αρώματα και χρησιμοποιείται επίσης ως έλαιο αρωματοθεραπείας για να ηρεμήσει το πεπτικό σύστημα.

Αγιουρβεδικές χρήσεις
Το αρωματικό αγιουρβεδικό βότανο είναι φυσικό ψυκτικό, με γλυκιά και πικάντικη επίγευση. Η μέντα έχει την ποιότητα να ηρεμεί και τα τρία dosha και διαχειρίζεται κυρίως το Pitta dosha. Τα φύλλα Pudina λόγω των ανθρακικών ιδιοτήτων του βοηθούν στην πέψη και την αφομοίωση των τροφών και αντιμετωπίζουν τους κολικούς. Το εκχύλισμα των φύλλων μέντας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των σκουληκιών του εντέρου.

Διατροφικό Προφίλ
Τα φύλλα μέντας είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους. Είναι γεμάτο με σύμπλεγμα βιταμινών Α , C και Β που ενισχύουν το υγιές δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Τα φύλλα μέντας είναι  πλούσια σε σίδηρο, κάλιο και μαγγάνιο που προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνουν το προφίλ της αιμοσφαιρίνης. Τα αρωματικά αιθέρια έλαια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που καθαρίζουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

Διατροφική αξία φύλλων μέντας

Μέγεθος μερίδας: 2 κουταλιές της σούπας

Θερμίδες 2,24

Πρωτεΐνη 0,12 γρ

Υδατάνθρακες 0,48 γρ

Λίπος 0,03 γρ

Φυτικές ίνες 0,26 γρ

Ελάχιστες ποσότητες άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών

Κάλιο

Μαγνήσιο

Ασβέστιο

Φώσφορος

Βιταμίνη C

Σίδερο

Βιταμίνη Α

Πώς να φτιάξετε χυμό μέντας
Ο χυμός μέντας είναι ένα τέλειο ρόφημα για να ξεδιψάσετε το καλοκαίρι. Αυτό το δροσιστικό φυσικό ρόφημα σας ωφελεί να διατηρείτε τον εαυτό σας καλά ενυδατωμένο, ανανεωμένο και δροσερό. Το μείγμα των υπολοίπων συστατικών το κάνει πιο απολαυστικό και σας βοηθά να νικήσετε την καταιγιστική ζέστη.

Συστατικά

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μέντας

2 φλιτζάνια νερό

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

½ κουταλάκι χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη jeera

Ροζ αλάτι όπως απαιτείται

Παγάκια

Μέθοδος
Προσθέστε όλα τα υλικά στο μίξερ και ανακατέψτε καλά σε δυνατή ταχύτητα.

Στραγγίζουμε το χυμό των φύλλων πουντίνας σε ένα ποτήρι σερβιρίσματος, προσθέτουμε παγάκια και γαρνίρουμε με μια φέτα λεμονιού. Απολαύστε το ψυκτικό ρόφημα.

Οφέλη για την υγεία των φύλλων Pudina/μέντας

Βελτιώνει την πέψη
Τα φύλλα μέντας εκτιμώνται ως ένα υπέροχο ορεκτικό, το αρωματικό βότανο βοηθά στην ενεργοποίηση των σιελογόνων αδένων στο στόμα που διεγείρουν την έκκριση πεπτικών ενζύμων και προάγει τη διαδικασία της πέψης. Το έλαιο μέντας έχει ισχυρή αντισηπτική, αντιβακτηριδιακή και καταπραϋντική φύση που βοηθά στην καταπραϋντική δυσφορία του στομάχου και στην ανακούφιση της δυσπεψίας, της φλεγμονής και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου . Επιπλέον, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το έλαιο μινθόλης στα φύλλα μέντας αντιμετωπίζει τη διάρροια και ανακουφίζει από τη ναυτία΄΄ .

Προάγει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος
Η τακτική λήψη φύλλων μέντας συνιστάται ιδιαίτερα για ασθματικούς ασθενείς, καθώς δρα ως καλό χαλαρωτικό και ανακουφίζει τη συμφόρηση στο στήθος. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φύλλων μέντας είναι γνωστές ότι ανακουφίζουν τη συμφόρηση του λαιμού, των βρόγχων και των πνευμόνων και παρέχουν ανακούφιση από αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και το κρύο. Οι δροσιστικές ιδιότητες των φύλλων μέντας βοηθούν στην ανακούφιση της ερεθισμένης μύτης, του λαιμού και ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο και τον βήχα.

Η ρινίτιδα και οι αλλεργίες είναι αρκετά κοινά στους περισσότερους ανθρώπους. Εκχυλίσματα φύλλων Pudina για την πρόληψη της απελευθέρωσης ερεθιστικών χημικών ουσιών που επιδεινώνουν τα ρινικά συμπτώματα που προκαλούνται από αλλεργικό πυρετό και άλλες εποχιακές αλλεργίες. Ωστόσο, δεν είναι καλό να το παρακάνετε καθώς μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και τη ρινική κοιλότητα.

Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο
Τα φύλλα Pudina λειτουργούν ως ένα ισχυρό προσαρμογόνο βότανο που μπορεί να ρυθμίσει και να διεγείρει την απόκριση στο στρες. Εκτιμάται ως θεραπευτικό βότανο στην Αγιουρβεδική ιατρική που ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο. Οι ισχυρές και αναζωογονητικές αρωματικές ιδιότητες των φύλλων μέντας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καταπραϋντικών βάλσαμων και αιθέριων ελαίων που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο και τη ναυτία.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Η καλοσύνη της χλωροφύλλης και η αντιβακτηριδιακή ιδιότητα των φύλλων μέντας βοηθά στην αποτροπή βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία . Το εκχύλισμα φύλλων Pudina είναι ευεργετικό για τον καθαρισμό της πλάκας που εναποτίθεται στα δόντια. Η μενθόλη, η δραστική ένωση που υπάρχει στα φύλλα μέντας είναι το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στις περισσότερες οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα και αποσμητικό στόματος και στις τσίχλες για την καταπολέμηση των οδοντικών προβλημάτων. Για να ανανεώσετε αμέσως την αναπνοή, μασήστε μερικά φύλλα μέντας.

Προωθεί την απώλεια βάρους
Το αρωματικό γλυκό βότανο παίζει ζωτικό ρόλο στην απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο. Τα φύλλα μέντας προάγουν την έκκριση ενός πεπτικού ενζύμου όπως τα χολικά οξέα και αυξάνουν τη ροή της χολής που στερεώνει και διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και διατηρεί υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, τα φύλλα μέντας προάγουν επίσης την πέψη και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, ενισχύουν το μεταβολισμό και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Το τσάι μέντας είναι ένα υπέροχο αναζωογονητικό ρόφημα χωρίς θερμίδες που μπορεί να προστεθεί στο κανονικό σας πρόγραμμα για να προωθήσει την απώλεια βάρους .

Ενισχύστε τη μνήμη
Τα φύλλα Pudina είναι πολύτιμα για την ενίσχυση της εγκεφαλικής δύναμης. Αρκετά στοιχεία υποστηρίζουν σθεναρά ότι η κατανάλωση φύλλων μέντας μπορεί να προάγει την προσοχή και τις γνωστικές λειτουργίες. Τα ενεργά συστατικά στα φύλλα μέντας μπορούν να βελτιώσουν τη δύναμη της μνήμης και την πνευματική εγρήγορση. Επιπλέον, οι διεγερτικές ιδιότητες των φύλλων μέντας χρησιμοποιούνται στις τσίχλες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την ενεργοποίηση της υγείας του εγκεφάλου.

Καταπολεμήστε το άγχος και την κατάθλιψη
Τα φύλλα Pudina είναι βασικό στοιχείο στην αρωματοθεραπεία . Η πλούσια και ξεχωριστή γεύση και οσμή αυτού του αιθέριου ελαίου μπορεί να μειώσει το άγχος και να ανανεώσει το σώμα και το μυαλό. Οι ισχυρές προσαρμογόνες ιδιότητες των φύλλων μέντας μπορούν να ελέγξουν τη δράση της κορτιζόλης και να ενεργοποιήσουν τη φυσική αντίδραση του οργανισμού για να νικήσει το στρες. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εκτενώς στην αρωματοθεραπεία και η εισπνοή αιθέριου ελαίου μέντας μπορεί να ηρεμήσει αμέσως το μυαλό καθώς εκκρίνει σεροτονίνη στον εγκέφαλο που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Προσθέστε μερικά φύλλα μέντας ενώ φτιάχνετε τσάι ή αιθέριο έλαιο μέντας στον ατμοποιητή σας ή στο υδατόλουτρο για άμεση ανακούφιση.

Βοηθά τον θηλασμό
Οι πληγές των θηλών και οι ραγισμένες θηλές είναι κοινά στις θηλάζουσες μητέρες που κάνουν τον θηλασμό πιο επώδυνο και σκληρό. Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η εφαρμογή αιθέριου ελαίου μέντας είναι πολύτιμη για την ανακούφιση του πόνου και θεραπεύει  τη ραγισμένη θηλή. Το αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για την πρόληψη και τη θεραπεία των ραγισμένων θηλών και του πόνου γενικότερα που σχετίζεται με το θηλασμό.

Φύλλα μέντας για την υγεία του δέρματος
Τα φύλλα μέντας είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται εκτενώς σε ένα φάσμα προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς λόγω των ισχυρών αντιβακτηριακών και ψυκτικών ιδιοτήτων του. Ο πλούτος σε μενθόλη, φυσικά αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που περιέχει χρησιμοποιούνται ως εκπληκτικό καθαριστικό, τονωτικό, στυπτικό και ενυδατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Θεραπεύει την ακμή
Η μέντα περιέχει σαλικυλικό οξύ και βιταμίνη Α  που ελέγχουν την έκκριση σμήγματος στο δέρμα και βοηθούν στη θεραπεία της ακμής . Οι ισχυρές αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φύλλων της είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της ακμής και μειώνουν τη φλεγμονή και την ερυθρότητα που σχετίζονται με το ξέσπασμα της. Εφαρμόστε εκχύλισμα φύλλων στις πληγείσες περιοχές, αφήστε το να παραμείνει για 5-10 λεπτά. Το εκχύλισμα στεγνώνει γρήγορα την ακμή, καθαρίζει τα σημάδια και καθαρίζει τους πόρους βαθιά.

Βελτιώνει τον δερματικό τόνο
Οι δροσιστικές και αναζωογονητικές ιδιότητες των φύλλων μέντας διατηρούν την υγρασία στο δέρμα και συσφίγγει τους πόρους. Η στυπτική ιδιότητα τους  τονώνει το δέρμα, μαλακώνοντας τα ξηρά και με  με φαγούρα σημεία. Η μέντα είναι ένα φυσικό καθαριστικό που βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, των ρύπων από τους πόρους, μειώνει τις κηλίδες, βελτιώνει την επιδερμίδα και κάνει το δέρμα να φαίνεται ελαστικό, λαμπερό και καλά τονωμένο.

Επιβραδύνετε τη Γήρανση
Ο πλούτος των αντιοξειδωτικών και άλλων ζωτικών βιταμινών στα φύλλα μέντας θωρακίζει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες, από ελεύθερες ρίζες και αναζωογονεί το δέρμα επιβραδύνοντας έτσι τη διαδικασία γήρανσης. Επιπλέον, η ουσία του ροσμαρινικού οξέος  είναι πολύτιμη για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, ενυδατώνει  και εξαφανίζει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές. Το εκχύλισμα φύλλων εξαιρετικό για να διατηρεί το δέρμα  λαμπερό από μέσα προς τα έξω.

Αντιμετωπίζει τους Μαύρους Κύκλους
Το εκχύλισμα φύλλων μέντας είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες C και A που προάγουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τους μαύρους κύκλους και κάνει το δέρμα να φαίνεται υγιές. Εφαρμόστε εκχύλισμα φύλλων μέντας με χυμό ντομάτας και αφήστε το να μείνει για 20-30 λεπτά και ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό, έτσι ώστε να απαλύνει τον τόνο του δέρματος και να μειώσει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Αφαιρεί τα σκοτεινά σημεία
Η παρουσία σαλικυλικού οξέος και οι καταπραϋντικές ιδιότητες των φύλλων μέντας είναι ευεργετική για την αποκατάσταση και την απαλότητα των κυττάρων του δέρματος. Το εκχύλισμα  βοηθά στη φωτεινότητα του τόνου του δέρματος, απομακρύνει τα σκοτεινά σημεία και η επιδερμίδα φαίνεται υγιής και λαμπερό.

Χρήσεις των φύλλων μέντας για την υγεία των μαλλιών
Το εκχύλισμα φύλλων μέντας  είναι μια εξαιρετική πηγή καροτίνης και αντιοξειδωτικών που προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και αποτρέπει την πτώση τους. Οι ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες των φύλλων της  βοηθούν στην απομάκρυνση της πιτυρίδας , των ψειρών και στη θεραπεία άλλων προβλημάτων του τριχωτού . Εφαρμόστε πάστα φύλλων μέντας αναμεμειγμένη με χυμό λεμονιού στο κρανίο και κατά μήκος  και αφήστε το να μείνει για 30-40 λεπτά . Μετά ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά. Επιπλέον, το λάδι μαλλιών με βάση τη μενθόλη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες της τρίχας και ανανεώνει τα νέα τριχοθυλάκια, αποτρέπει την τριχόπτωση και κάνει τη χαίτη να γίνεται πιο δυνατή και ογκώδης.

Συνταγή με φύλλα μέντας
Ρύζι Pudina
Το ρύζι Pudina είναι εύκολο στο μαγείρεμα και γευστικό πιάτο με ρύζι που μπορεί να καταπραΰνει την κοιλιά. Το πικάντικο ρύζι με λίγο λεμόνι και καρυκεύματα το κάνει μια νόστιμη και χορταστική μεσημεριανή απόλαυση.

Συστατικά
2 φλιτζάνια ρύζι καθαρισμένο και μουλιασμένο για 30 λεπτά

1/2 φλιτζάνι κρεμμύδια σε φέτες

½ κγ σπόρους μουστάρδας

2- ξηρά κόκκινα τσίλι

1 κουταλάκι σπόρους κύμινου

5-10  κάσιους

2 πράσινα τσίλι ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας πάστα από φύλλα μέντας

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας λάδι

Αλάτι όπως απαιτείται

Μέθοδος
Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τους σπόρους κύμινου, τα ξηρά κόκκινα τσίλι και τα κάσιους και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα πράσινα τσίλι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, μόλις γίνει προσθέστε το ρύζι, τον πολτό μέντας, ανακατέψτε καλά για μερικές φορές και προσθέστε 3 φλιτζάνια νερό.
Όταν βράσει το ρύζι, ραντίζουμε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, αλατίζουμε όσο χρειάζεται και κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.

Το ρύζι τάνγκι πουντίνα είναι έτοιμο για σερβίρισμα ζεστό .

Διατροφικά Στοιχεία
Τα φύλλα μέντας γεμάτα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, C και μέταλλα προάγουν την πέψη, αντιμετωπίζουν το άσθμα, βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και ενισχύουν τη μνήμη. Βοηθά στην άντληση των αποθεμάτων σιδήρου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στον έλεγχο του διαβήτη. Το ανακάρδιο προσθέτει την πρωτεϊνική αξία του ρυζιού και μια καλή πηγή ενέργειας. Ο χυμός λεμονιού ενισχύει το ανοσοποιητικό και κρατά μακριά τις ασθένειες.

Παρενέργειες
Το αρωματικό βότανο είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, ωστόσο τα άτομα με ΓΟΠΝ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση καθώς μπορεί να μην καταπραΰνει την κοιλιά και μπορεί να λειτουργήσει ως ερεθιστικό. Το λάδι μενθόλης δεν συνιστάται για εσωτερική κατανάλωση και αποφύγετε την εφαρμογή ελαίου μέντας απευθείας στο πρόσωπο του βρέφους ή του παιδιού καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες.

Τα φύλλα μέντας  εκτιμώνται ιδιαίτερα για τις απαραίτητες φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις τους. Αποτελούν μια υγιεινή προσθήκη στα φαγητά και τα ποτά  που προσδίδουν μοναδική γεύση και γεύση με ποικίλους τρόπους, όπως πράσινες σαλάτες, επιδόρπια, τσάτνεϊ, raitas, smoothies και τσάι μέντας. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα φύλλα μέντας πρέπει να καταναλώνονται με τη μορφή κάψουλων ή εκχυλίσματος φύλλων  που εφαρμόζονται στο δέρμα ως προιόν περιποίησης προσώπου ή χρησιμοποιούνται ως μέρος της αρωματοθεραπείας με αιθέρια έλαια για να αποκομίσουμε τα υγιεινά οφέλη της.

Τα πολλά οφέλη του μέντας κυμαίνονται από την ανακούφιση των πεπτικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου, τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, του άσθματος και ακόμη και τη φρεσκάδα της αναπνοής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα, αποξηραμένα, ως αιθέρια έλαια ή σε μορφή συμπληρωμάτων, για την άντληση και θεαματική -ιαματική εκμετάλευση των οφελειών τους.

Αιθέριο έλαιο μέντας. Σύσφιξη σε πρόσωπο και σώμα.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr