Τα πιο βασικά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D

Τα πιο βασικά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D

Τα πιο βασικά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D
Μήπως αισθάνεσαι συνεχώς πόνους, πεσμένη και έτοιμη για ύπνο;

Γνωρίζεις ήδη ότι το σώμα σου χρειάζεται βιταμίνη D για να χτίσει γερά και υγιή οστά — αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που σου δίνει η βιταμίνη του ήλιου. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει το ασβέστιο, παίζει ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και μειώνει τις φλεγμονές που προκαλούν ασθένειες.

Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς δεν παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολύ λίγα τρόφιμα την περιέχουν φυσικά. Εξάλλου, ονομάζεται βιταμίνη του ήλιου για έναν λόγο: η πλειονότητα της βιταμίνης D που παράγει το σώμα σας προέρχεται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα εάν φοράς συνεχώς αντηλιακό για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τον καρκίνο ή εάν ζεις σε μια περιοχή που δεν φωτίζεται πολύ.

Παρακάτω θα δεις τα κορυφαία σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D – και πώς να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετή ποσότητα βιταμίνης D.

Ιδρώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο
Αν ιδρώνεις αρκετά ενώ το επίπεδο δραστηριότητάς σου παραμένει σταθερό, η θερμοκρασία του σώματός σου είναι πιο υψηλή ενώ το περιβάλλον σου δεν είναι πολύ ζεστό, ίσως θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου για τον έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D.

Είσαι αισθητά (και απροσδόκητα) αδύναμη
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι εξαντλημένη, ακόμη και όταν μπορείς να κοιμηθείς αρκετά. Επιπλέον, η μυϊκή δύναμη δεν είναι μόνο θέμα άντλησης σιδήρου. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Tulsa διαπίστωσε ότι αθλητές που είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους δεν μπορούσαν να σηκώσουν τόσο πολύ βάρος, να τρέξουν τόσο γρήγορα ή να πηδήξουν τόσο μακριά ή ψηλά.

Νιώθεις θλιμμένη
Πολλά πράγματα μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις πεσμένη, αλλά όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν την πραγματική κατάθλιψη με την έλλειψη βιταμίνης D, ειδικά όταν πρόκειται για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, σύμφωνα με μια διεθνή ανασκόπηση μελετών.

Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συνδέονται και τα δύο, οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι η βιταμίνη D μπορεί να λειτουργεί στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου – και να επηρεάζει τις ίδιες ορμόνες καλής αίσθησης, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη – με αυτές που επηρεάζουν τη διάθεση.

Έσπασες ένα οστό
Καθώς σταματάς να χτίζεις οστική μάζα γύρω στα 30 και η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επιταχύνει ή να επιδεινώσει την οστεοπόρωση, μια κατάσταση κατά την οποία τα οστά σου γίνονται εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε κατάγματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Πώς να πάρεις αρκετή βιταμίνη D
Θα μπορούσες εύκολα να λάβεις όλη τη βιταμίνη D που χρειάζεσαι μέσω της έκθεσης στον ήλιο, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας επιβεβαιώνει σθεναρά ότι η χρήση SPF 30 ή υψηλότερη είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλεις να αποτρέψεις την ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων του δέρματος. Θυμήσου ότι το δέρμα σου πιθανότατα εξακολουθεί να λαμβάνει λίγη βιταμίνη D ακόμα και όταν φοράς αντηλιακό.

Το πρώτο σου βήμα, λοιπόν, είναι να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με όσο περισσότερη βιταμίνη D μπορείς. Ορισμένα ψάρια – όπως ο σολομός, ο ξιφίας, οι σαρδέλες και ο τόνος – θα είναι οι καλύτερες πηγές, αλλά μπορείς επίσης να βρεις βιταμίνη D στα αυγά, το τυρί, τα μανιτάρια ή τον εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, τα δημητριακά ή το γιαούρτι.

/www.womenonly.gr

Αιθέριο Έλαιο Μάραθος. Ενίσχυση αδυνατίσματος. Μείωση κατακράτησης.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr