Ορμονική ακμή: Αιτίες, πώς να την αντιμετωπίσετε και τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Ορμονική ακμή: Αιτίες, πώς να την αντιμετωπίσετε και τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Ορμονική ακμή: Αιτίες, πώς να την αντιμετωπίσετε και τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε την ορμονική ακμή με την εφηβεία. Ωστόσο, μπορεί να μας κυνηγήσει μέχρι την ενηλικίωση μας. Η ακμή των ενηλίκων ή η ορμονική ακμή δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία. Μοιράζεται μια βαθιά σχέση με τα επίπεδα ορμονών στο σώμα και μπορεί να είναι αρκετά πεισματάρα.

Δεν προκαλούνται όλα τα ξεσπάσματα από ορμονικές διακυμάνσεις. Επομένως, εάν παλεύετε με ανεξήγητα ξεσπάσματα, είναι σημαντικό να καταλάβετε αν είναι ορμονικά ή όχι. Αυτό βοηθά στον καθορισμό της σωστής θεραπείας.

Η ορμονική ακμή είναι πολύ πιο συχνή στους ενήλικες παρά στους εφήβους.

Σε σύγκριση με τους άνδρες, αυτό είναι πιο συχνό στις γυναίκες καθώς πολλοί παράγοντες, όπως ο εμμηνορροϊκός κύκλος και η εμμηνόπαυση, επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών στις γυναίκες. Ορμονικά ζητήματα που σχετίζονται με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις (όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) μπορεί επίσης να προκαλέσουν ορμονική ακμή.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της ακμής περιλαμβάνουν:

Κύστες
Οζίδια
Τόσο οι κύστεις όσο και οι όζοι εμφανίζονται συνήθως σε ενήλικες. Τα άλλα λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

βλατίδες
φλύκταινες
Whiteheads
Μαύρα στίγματα

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ορμονική ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης η οποία οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τους .

Εκτός από τις ορμόνες, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ορμονική ακμή.

Ποια είναι τα αίτια της ορμονικής ακμής;

1. Στρες
Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα  αυξάνει την παραγωγή ανδρογόνων (μια ομάδα ορμονών). Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και τους θύλακες των τριχών γεγονός που προκαλεί ακμή.

2. Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος που χρησιμοποιείτε
Οι χημικές ουσίες σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να φράξουν τους πόρους του δέρματός σας και να προκαλέσουν ακμή. Επομένως, προτού αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν περιποίησης μαλλιών ή επιδερμίδας, βεβαιωθείτε ότι είναι μη φαγεσωρογόνα και χωρίς λιπαρότητα.

3. Παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ακμή (όπως το λίθιο ή το αντισπασμωδικό). Εάν πιστεύετε ότι τα φάρμακα προκαλούν ακμή, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας. Εάν τα φάρμακα δεν μπορούν να αλλάξουν, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να ελέγξετε την ακμή σας.

4. Υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις
Υποκείμενες ιατρικές παθήσεις (όπως PCOS) μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν την ακμή. Συχνά, η διάγνωση και η θεραπεία της πάθησης καθαρίζει την ακμή.

Μπορείτε να πάρετε φάρμακα ή να ακολουθήσετε φυσικές θεραπείες για να βελτιώσετε την κατάστασή σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ορμονική ακμή

Φάρμακα για τη βελτίωση της ορμονικής ακμής

1. Αντισυλληπτικά χάπια
Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν είναι απλώς αντισυλληπτικά – μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των εξάρσεων ακμής.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα Cochrane εξέτασε 31 δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 12.579 γυναίκες. Ο συγγραφέας της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια ήταν αποτελεσματικά στη βελτίωση τόσο της φλεγμονώδους όσο και της μη φλεγμονώδους ακμής 

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντισυλληπτικά που περιέχουν δροσπιρενόνη ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στον έλεγχο της ακμής από τα χάπια που είχαν νοργεστιμάτη 

Ωστόσο, τα αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε χάπι.

2. Ρετινοειδή
Εάν έχετε ήπια ορμονική ακμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά ρετινοειδή για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α και πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία της ακμής. Διατίθενται κυρίως ως κρέμες, λοσιόν και τζελ. Ωστόσο, η ισχύς της φόρμουλας που απαιτείται για τη θεραπεία της ακμής σας πρέπει να καθοριστεί από γιατρό. Επομένως, αποφύγετε την αυτοθεραπεία.

Τα πιο συχνά διαθέσιμα τοπικά ρετινοειδή περιλαμβάνουν το αδαπαλένιο, την τρετινοΐνη, τη ρετινόλη και τη ρετιναλδεΰδη.

3. Αναστολείς υποδοχέων ανδρογόνων ή αντι-ανδρογόνα φάρμακα
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν ανδρογόνο (την ανδρική ορμόνη) στο σώμα τους, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ακμή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ανδρογόνα αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος.

Έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετοί αναστολείς υποδοχέων ανδρογόνων για τον έλεγχο της παραγωγής σμήγματος που προκαλείται από τα ανδρογόνα και της ακμής. Αυτά είναι η σπιρονολακτόνη, η οξική κυπροτερόνη και η φλουταμίδη . Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων. Ωστόσο, είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε αναστολείς υποδοχέων ανδρογόνων στους άνδρες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία και γυναικομαστία.

4. Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής εδώ και δεκαετίες. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τη θεραπεία της ακμής λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του (μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια P. acnes και S. aureus).

Αν θέλετε να δοκιμάσετε φυσικές θεραπείες, αυτές οι φυσικές θεραπείες μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο τα φάρμακα για την ακμή, αλλά δεν έχουν παρενέργειες. Ας τα ελέγξουμε.

Φυσικές επιλογές θεραπείας για την ορμονική ακμή

1. Λάδι δέντρου τσαγιού
Το έλαιο δέντρου τσαγιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία είναι ευεργετική για τη βελτίωση της ακμής, ιδιαίτερα της ήπιας έως μέτριας ακμής. Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη στην οποία συμμετείχαν 60 ασθενείς διαπίστωσε ότι το 5% τοπικό έλαιο τεϊόδεντρου ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της φλεγμονής της ακμής κατά 43,64% (μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας) 

2. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες, όταν λαμβάνονται από το στόμα ή εφαρμόζονται τοπικά, συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής σμήγματος και στη θεραπεία της ακμής. Σε μια απλή-τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λοσιόν τσαγιού 2% για τη θεραπεία της ακμής. Το 85% των ατόμων παρουσίασε σημαντική μείωση της ακμής (μειώθηκε κατά 50%), ενώ το 15% δεν ανταποκρίθηκε στη θεραπεία .

Η αυτοφροντίδα είναι εξίσου σημαντική για τη βελτίωση της ακμής. Εάν δεν φροντίζετε σωστά το δέρμα σας και το παραμελείτε, κανένα φάρμακο δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φροντίσετε το δέρμα σας:

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό για να καθαρίσετε το δέρμα σας δύο φορές την ημέρα. Μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα σας.
Χρησιμοποιείτε πάντα χλιαρό ή κρύο νερό για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας ή την πληγείσα περιοχή. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ζεστό νερό.
Αποφύγετε τη χρήση scrub στο πρόσωπό σας καθώς η τριβή μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή σας.
Χωρίς άγγιγμα, χωρίς μάζεμα – καθώς κάτι τέτοιο επιβραδύνει την επούλωση.
Αποφύγετε τη χρήση μακιγιάζ στο δέρμα σας. Ωστόσο, εάν κάνετε μακιγιάζ, αναζητήστε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα. Αποφύγετε τη χρήση υπερβολικής ποσότητας του προϊόντος.

Η διατροφή σας συνδέεται επίσης με την κατάσταση της ακμής σας. Αν και η διατροφή μπορεί να μην προκαλεί ορμονική ακμή, μπορεί σίγουρα να την επιδεινώσει. Τα διαιτητικά λίπη και υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν έπασχαν από ακμή . Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε την επιδείνωση της ακμής σας.

Ορμονική ακμή: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν αντιμετωπίζετε την ορμονική ακμή
1. Επεξεργασμένοι κόκκοι
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν επεξεργασμένους υδατάνθρακες υπέφεραν από ακμή σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν ( 8 ). Η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σας εκθέτει επίσης στον κίνδυνο εμφάνισης ακμής . Αποφύγετε αυτές τις τροφές:

Ζυμαρικά (φτιαγμένα με λευκό αλεύρι)
Σιτηρά
Ψωμί (φτιαγμένο με λευκό αλεύρι)
Αεριούχα ποτά, σόδα και οποιοδήποτε ζαχαρούχο ποτό
Γλυκαντικά όπως σιρόπι σφενδάμου, μέλι και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

2. Γαλακτοκομικά
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ γάλακτος και ακμής ( 10 ). Ενώ το γάλα μπορεί να μην προκαλεί ακμή, μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα ακμή σας. Το γάλα αυξάνει επίσης τα επίπεδα ινσουλίνης ( 11 ). Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή σας. Αποφύγει:

Γάλα
Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί και παγωτό

3. Φαστ φουντ
Η δυτική διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη τροφών υψηλών θερμίδων, λιπαρών και υψηλού GI ( 12 ). Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.300 άνδρες, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κέικ, γλυκών, μπέργκερ και λουκάνικων συχνά αύξανε τον κίνδυνο ακμής ( 13 ).

4. Σοκολάτες
Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση για το αν η σοκολάτα προκαλεί ακμή ή όχι. Ωστόσο, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 25 άνδρες με τάση για ακμή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κανονικών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας για τέσσερις εβδομάδες προκάλεσε εξάρσεις ακμής.

Η φροντίδα του δέρματος με τάση ακμής είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, ειδικά εάν έχετε ορμονική ακμή. Ακόμα κι αν παρατηρήσετε βελτίωση μετά τη χρήση της θεραπείας που συνταγογραφεί ο γιατρός, του τρόπου ζωής και των διατροφικών τροποποιήσεων, πρέπει να τηρείτε τη ρουτίνα σας. Το να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων .

Συνεργαστείτε με τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας για να θέσετε στόχους φροντίδας δέρματος και διατροφής και τηρήστε αυτή τη ρουτίνα. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοήθησε να κατανοήσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ορμονική ακμή και τη διαχείριση της πάθησης.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι η ακμή μου βακτηριακή ή ορμονική;

Η ορμονική ακμή συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών ή ακανόνιστη περίοδο. Η βακτηριακή ακμή μπορεί να προέρχεται από ορμονική ακμή καθώς τα βακτήρια ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα πλούσια σε σμήγμα. Η εξέταση από δερματολόγο είναι ο μόνος τρόπος για να πει κανείς με βεβαιότητα εάν η ακμή είναι ορμονική ή βακτηριακή.

Ποια βιταμίνη είναι καλύτερη για την ορμονική ακμή;

Η βιταμίνη D και οι βιταμίνες Β είναι χρήσιμες για την ορμονική ακμή.

 StyleCraze

Αιθέριο Έλαιο Τεϊόδεντρο (Tea tree).

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr