Το τελειότερο  φαρμακείο είναι της γιαγιάς ! Απλά Μπαχαρικά Που Θεραπεύουν.

Το τελειότερο φαρμακείο είναι της γιαγιάς ! Απλά Μπαχαρικά Που Θεραπεύουν.

Όταν ανοίγουμε  το ντουλάπι των μπαχαρικών μας στην ουσία, είναι σαν να ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ιατρική και ιαματική ιστορία μας. Τότε που οι γιαγιάδες μας κρατούσαν ένα μαγικό τεφτέρι με συνταγές  απο βότανα, γιατί εκτός όλων των άλλων υποχρεώσεων τους, κρατούσαν επίσης και την υγεία της οικογένειας στα χέρια τους. Οι γιαγιάδες μας και οι μητέρες τους, υπήρξαν οι φυσικοί θεραπευτές του παρελθόντος μας.

Κι αν κάτι έχει μείνει απο εκείνες τις σεβαστές γυναίκες, είναι σίγουρα μεταξύ άλλων και οι συνταγές τους, που σήμερα ερευνούνται στα πανεπιστήμια της οικουμένης!

Κόβετε με το μαχαίρι το σκόρδο για να το βάλετε στο μαγειρευτό σας ή  στις σούπες σας, αλλά ξέρατε ότι το σκόρδο είναι ένα από τα καλύτερα αντιβιοτικά της φύσης και έχει και άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες;

Και αλίμονο δεν είναι φυσικά μόνο το σκόρδο.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες τόσο για τα μαγειρικά όσο και για τα φαρμακευτικά τους οφέλη. Κατά τις αρχές του αιώνα, οι γυναίκες είχαν κήπους με βότανα κουζίνας που καλλιεργούσαν τόσο βότανα για μαγείρεμα, όσο και για θεραπεία. Αυτές οι γυναίκες ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν βότανα για να θεραπεύσουν, καθώς οι γνώσεις τους ήταν κληρονομιά η οποία περνούσε από γενιά σε γενιά. Μια δεξιότητα που δεν έπρεπε ποτέ να χαθεί στο χρόνο.

Εδώ είναι μερικά μόνο από τα μπαχαρικά στο ντουλάπι σας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φαρμακευτικό βότανο.

Οι τρόποι των γιαγιάδων μας
Δεν ήταν πολύ καιρό πριν, που οι παππούδες μας και οι προπάππους μας θα είχαν καλλιεργήσει αυτά τα βότανα στον κήπο ακριβώς έξω από την πόρτα της κουζίνας. Τα περισσότερα σπίτια είχαν έναν μικρό κήπο με βότανα που τον χρησιμοποιούσαν τόσο για μαγείρεμα όσο και για θεραπεία. Τα βότανα τα χρησιμοποιούσε σε καιρό αρρώστιας, κυρίως από τη γυναίκα του σπιτιού. Η γιαγιά ήξερε ακριβώς τι βότανα χρειάζονταν για να θεραπεύσουν τα πάντα.

Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν φρέσκα όταν χρειαζόταν, και ό,τι δεν χρησιμοποιήθηκε φρέσκο ​​θα είχε αποξηρανθεί για μεταγενέστερη χρήση. Θα τα είχαν κάνει σιρόπια για τον βήχα. Θα είχαν παρασκευαστεί βάμματα για τη διατήρηση του βοτάνου και στη συνέχεια θα τα χρησιμοποιούσαν για κάθε έκτακτη ανάγκη καθώς θα εμφανιζόταν ασθένεια.

Αν είχατε ποτέ γλυκάνισο , θα ξέρετε ότι έχει γεύση ακριβώς σαν γλυκόριζα. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πολλές καραμέλες γλυκόριζας. Εάν υποφέρετε από γαστρικά προβλήματα όπως φούσκωμα ή αέρια, μπορείτε να μασήσετε μερικούς σπόρους γλυκάνισου για να βοηθήσετε στην αποβολή των αερίων. Ένα τσάι από τους σπόρους μπορεί επίσης να παρασκευαστεί.

Χρησιμοποιήστε το σε κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι νερό. Αφήστε τους σπόρους να βράσουν για περίπου 5-10 λεπτά. Γλυκαίνουμε με μέλι. Πίνετε μετά τα γεύματα αν αισθάνεστε φουσκωμένοι. Οι σπόροι μπορούν επίσης να μασηθούν για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

Όταν κάποιος σκέφτεται τον Βασιλικό , πολλοί σκέφτονται τη σάλτσα ντομάτας. Χρησιμοποιείται ευρέως στη σάλτσα ντομάτας η οποία με την σειρά της χρησιμοποιείται για πίτσα ή θεσπέσιες μακαρονάδες. Ο βασιλικός βοηθά στην αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα φύλλα του φυτού βασιλικού για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο από τσίμπημα μέλισσας.

Απλώς πάρτε το φύλλο, μασήστε το λίγο και εφαρμόστε το στο τσίμπημα. Μόλις φτιάξατε κατάπλασμα!

 

Εάν υποφέρετε από αέρια, το Cardamon θα σας βοηθήσει να το ανακουφίσετε. Φτιάξτε ένα αδύναμο τσάι και πιείτε γουλιά μετά τα γεύματά σας. Το κάρδαμο είναι επίσης ένα φυσικό αποσμητικό της αναπνοής, οπότε ενώ βοηθά την κοιλιά σας, θα σας βοηθήσει να γλυκάνετε την αναπνοή σας.

Ο μαιντανός (Chervil) κάνει ένα φυσικό διουρητικό τσάι. Ένα διουρητικό βοηθά στην κατακράτηση νερού από το σώμα. Ο μαιντανός είναι επίσης αποχρεμπτικό. Όταν παρασκευάζεται σε τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή του φλέγματος για να τα βγάλει από το σώμα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που υποφέρουν από χαμηλή αρτηριακή πίεση, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση από μόνο του.

Πολλοί άνθρωποι καλλιεργούν σχοινόπρασο στον κήπο τους ως καλλωπιστικό φυτό. Το σχοινόπρασο προέρχεται από την οικογένεια των σαχλαμών, την ίδια οικογένεια φυτών από τα κρεμμύδια. Το σχοινόπρασο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο κόλιανδρος είναι επίσης ένα εξαιρετικό βοήθημα για τη βοήθεια της πέψης.

Όταν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει το σχηματισμό αερίων. Ο κόλιανδρος χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό σε σιρόπια για τον βήχα.

Το κύμινο είναι ένα παλιό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως από τον Μεσαίωνα. Χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολλές γωνιές του κόσμου, βοηθά στην ανακούφιση των αερίων και του φουσκώματος. Βοηθά στην τόνωση της όλης διαδικασίας της πέψης. Χρησιμοποιείται πολύ στη σημερινή αιγυπτιακή βοτανοθεραπεία.

Γνωρίζατε ότι ο άνηθος αυξάνει την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες; Όταν μια νέα μαμά έχει πρόβλημα με το γάλα της, ο άνηθος μπορεί να βοηθήσει. Ο άνηθος είναι επίσης πολύ καλός για τα αέρια και τους κολικούς. Είναι υπέροχο για τους εντερικούς σπασμούς που προκαλούνται από τα αέρια. Και πάλι, το μάσημα των σπόρων του άνηθου θα βοηθήσει στη βελτίωση της αναπνοής σας.

Κοιτάξτε εδώ είναι ο μάραθος . Το τσάι μάραθου είναι υπέροχο για τη θεραπεία των κρίσεων γαστρίτιδας. Βοηθά επίσης στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.

Το σκόρδο είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά που μπορείτε να βρείτε.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων κόλπων, πνευμονικών λοιμώξεων και πολλών άλλων παθήσεων που οφείλονται σε λοιμώξεις.

Μπορεί να γίνει ένα εγχυμένο λάδι αυτιού για πόνους στα αυτιά. Είναι υπέροχο για την υγεία της καρδιάς και χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερόλης. Το σκόρδο είναι ένα υπέροχο θεραπευτικό μπαχαρικό για να το έχετε στο ντουλάπι σας. Γίνεται ακόμη και τσάι θεραπείας για  κρυολόγημα ή γρίπη. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάψουλες σκόρδου στα περισσότερα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται σε κέικ, μπισκότα και ψωμιά, αλλά είναι επίσης γνωστό για τη θεραπεία της ναυτίας. Πάρτε ένα αδύναμο τσάι τζίντζερ και μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τα συμπτώματα σχεδόν αμέσως. Το τζίντζερ είναι επίσης ένα υπέροχο θερμαντικό βότανο για τις αρθρώσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας και άλλων πόνων. Μπορεί να ληφθεί ως τσάι ή μπορεί να εγχυθεί σε λάδι φορέα. Τρίψτε τους μύες και τις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί και νιώστε τη ζεστασιά να εισχωρεί καθώς επουλώνεται. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι μια θεραπεία για τον ίλιγγο και για τη μείωση της χοληστερόλης.

Χρένο: σε πολλούς δεν αρέσει η γεύση, καθώς είναι πολύ πικάντικη, αλλά είναι ένα υπέροχο βότανο για την τόνωση της ρινικής ροής. Αυτό είναι πολύ ωφέλιμο όταν υπάρχουν μολύνσεις κόλπων. Βοηθά να κινηθείτε κατά μήκος της ροής πιο γρήγορα, απομακρύνοντας τη μόλυνση από το σώμα σας.

Λειτουργεί εξαιρετικά για το κρυολόγημα του κεφαλιού, καθώς και κατά την περίοδο των αλλεργιών. Απλώς κολλήστε μια πρέζα από αυτό στη γλώσσα σας και πιείτε μια γουλιά νερό. Γυρίστε το. Θα νιώσετε τη ζέστη και τα ιγμόρειά σας θα αρχίσουν να στραγγίζουν.

Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στη σάλτσα πίτσας, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του άσθματος.

Λαμβάνεται ως τσάι, εγχύστε 1 κουταλιά της σούπας ανά φλιτζάνι νερό. Η μαντζουράνα βοηθά επίσης να ωφεληθούν όσοι πάσχουν από ρευματισμούς.

Κρεμμύδι. Κάθε καλό γεύμα ξεκινάει με σοταρισμένα ή αχνισμένα κρεμμύδια. Όταν ένα κρεμμύδι τρώγεται τακτικά, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για κάποιον με προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Χρησιμοποιήστε το πραγματικό πράγμα ή χρησιμοποιήστε σε μορφή σκόνης. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό κρεμμύδι σε σκόνη, χωρίς προσθήκη αλατιού. Το κρεμμύδι, όταν τρώγεται καθημερινά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Η ρίγανη . Η ρίγανη είναι άλλο ένα από τα μεγάλα δώρα της φύσης για εμάς. Είναι ιδιαίτερα αντιμυκητιακό, αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες, μεταξύ άλλων φυσικών θεραπευτικών ιδιοτήτων. Όταν εγχυθεί σε λάδι, η ρίγανη είναι ένα θαυμάσιο τρίψιμο για την αρθρίτιδα και τους πόνους στους μύες. Ένα δυνατό έγχυμα ρίγανης κάνει ένα εξαιρετικό απολυμαντικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γύρω από το σπίτι σας για να καθαρίσετε. Απλώς προσθέστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Το μείγμα θα διαρκέσει μόνο μερικές μέρες, εκτός αν προσθέσετε αιθέριο έλαιο ρίγανης σε αυτό.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα μπαχαρικά για να τα προσθέσουν στο αγαπημένο τους πιάτο με κρέας ή λαχανικά, έχουν επίσης μερικά εξαιρετικά θεραπευτικά οφέλη που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν απλώς τον μαϊντανό ως γαρνιτούρα, αλλά ο μαϊντανός είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο διουρητικό στη φυτική ιατρική. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται από βοτανολόγους για τη θεραπεία ορισμένων μορφών νεφρικών παθήσεων. Θα πιστεύατε ότι καθαρίζει και την πιτυρίδα; Ναι είναι αλήθεια. Φτιάξτε ένα δυνατό έγχυμα είτε με το φρέσκο ​​βότανο, είτε με το αποξηραμένο βότανο. Εάν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα, θα χρειαστείτε λιγότερα βότανα, καθώς το αποξηραμένο βότανο είναι συμπυκνωμένο. Φτιάξτε αρκετά για να περιχύσετε στα μαλλιά σας. Τρίψτε απαλά στο τριχωτό της κεφαλής και φροντίστε να καλύψετε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής σας. Αφήστε να δράσει για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε και λουστείτε όπως συνήθως. Παρεμπιπτόντως, ξέρατε γιατί τα εστιατόρια βάζουν το κλωνάρι μαϊντανού στο πιάτο σας; Φρεσκάρει την αναπνοή φυσικά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βγείτε για δείπνο, μασήστε ένα ή δύο φύλλα πριν φύγετε.

Το δεντρολίβανο είναι ένα υπέροχο διεγερτικό για τον εγκέφαλο.

Εάν αισθάνεστε λίγο νωθροί το απόγευμα, βάλτε  λίγο  δεντρολίβανο σε κατσαρόλα και μυρίστε το λίγο καθώς βράζει η καθώς ξεθυμαίνουν οι ατμοί . Είναι υπέροχο για να ξυπνήσεις το πνευμα σου και να γίνεις πιο εύστροφος άνθρωπος με ισχυρότερη αντίλιψη! Απο αυτή την άποψη είναι πολύ καλύτερο από τον καφέ.

Το δεντρολίβανο συμβάλει επίσης σε ένα υπέροχο τρίψιμο των μυών για την αρθρίτιδα. Ανακατέψτε το με ένα λάδι μεταφοράς, αφήστε το να εγχυθεί στο λάδι και μόλις ολοκληρωθεί η ανάμιξη , μπορείτε να κάνετε μασάζ στις αρθρώσεις σας και στους πονεμένους μύες. Εάν έχετε το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, μπορεί να προστεθεί αυτό στο λάδι, ειδικά αν δεν έχετε τον χρόνο να εμποτίσετε το βότανο.

Το θυμάρι είναι ένα εξαιρετικό στυπτικό και θα βοηθήσει στην ανακούφιση του λιπαρού δέρματος. Είναι μακράν το καλύτερο φυσικό αντισηπτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικιακά καθαριστικά για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών.

Μια αλοιφή θυμαριού μπορεί να ανακουφίσει  και είναι μια εξαιρετική αντιμυκητιακή και αντιική αλοιφή που πρέπει να έχετε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοψίματα, γρατζουνιές και πληγές. Όταν το θυμάρι χρησιμοποιείται για την παρασκευή σιροπιού για τον βήχα, μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή του φλέγματος. Μην υπερκαταναλώνετε. Η υπερβολική κατάποση μπορεί να τονώσει τον θυρεοειδή αδένα και να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

 

Ο κουρκουμάς είναι μια αρχαία θεραπεία της Αγιουρβέδα και της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι στην πραγματικότητα ισχυρότερη από την υδροκορτιζόνη και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ινομυαλγία και την αρθρίτιδα. Μπορεί να ληφθεί εσωτερικά ως χάπι ή κάψουλα. Μπορεί επίσης να εγχυθεί σε λάδι μεταφοράς για να φτιάξετε μια αλοιφή μασάζ. Η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση το καθιστά σημαντικό βότανο για αποτοξίνωση. Βελτιώνει τη δράση του ήπατος, και είναι ένα παραδοσιακό φάρμακο για τον ίκτερο είναι η ινδική αγιουρβεδική ιατρική. Ο κουρκουμάς έχει περισσότερη αντιοξειδωτική δύναμη από τη βιταμίνη Ε και όταν εκτίθεται στο φως, η κουρκουμίνη είναι ισχυρά αντιβακτηριδιακή.

Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν προορίζεται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας. Προορίζεται ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ώστε εσείς ο αναγνώστης να μάθετε τη σοφία των αιώνων για τη θεραπεία με βότανα.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία με βότανα, είναι καλύτερο να δείτε το γιατρό σας. Τα βότανα είναι φυσικά, αλλά είναι φάρμακα. Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που παίρνετε. Μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με τροφές που τρώτε ή άλλα βότανα. Είναι καλύτερο να βρείτε κάποιον καλά έμπειρο στη θεραπεία με βότανα για μια συμβουλή.

Ποτέ μην κάνετε αυτοδιάγνωση ή αυτοθεραπεία, εκτός αν γνωρίζετε τι κάνετε. Τα βότανα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr