Τρως πολλές ντομάτες; 6 παρενέργειες που αλλάζουν την ποιότητα ζωής σου άθελα σου και πρέπει να γνωρίζεις

Τρως πολλές ντομάτες; 6 παρενέργειες που αλλάζουν την ποιότητα ζωής σου άθελα σου και πρέπει να γνωρίζεις

 

Τρως πολλές ντομάτες; 6 παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζεις

Όπως συχνά επαναλαμβάνουν οι μεγαλύτεροί, «το πολύ από οτιδήποτε είναι κακό». Οι ντομάτες μπορεί να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία σας όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

Τα οφέλη της ντομάτας για την υγεία, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το κόκκινο ζουμερό λαχανικό, που είναι επίσης φρούτο, χρησιμοποιείται από κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Η χρήση της όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί καθώς χρησιμοποιείται επίσης ως μέρος θεραπειών ομορφιάς. Οι ντομάτες είναι επίσης γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και πιστεύεται επίσης ότι έχουν προστατευτικές δυνάμεις από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Επιπλέον, αυτή η βασική σούπερ τροφή μπορεί να κάνει το δέρμα απαλό και ελαστικό.

Αυτό, όμως, που δεν είναι τόσο γνωστό, είναι πως το αγαπημένο αυτό κόκκινο προϊόν μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται σε υπερβολή. Όπως συχνά επαναλαμβάνουν οι παλαιότεροί μας, “Το πολύ από οτιδήποτε είναι κακό”. Έτσι και οι ντομάτες μπορεί να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία όταν καταναλώνονται υπερβολικά. Από πεπτικά προβλήματα και ζητήματα στα νεφρά μέχρι πόνους στο σώμα, η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σώμα.

Ακολουθούν ορισμένες παρενέργειες της κατανάλωσης πολλών ντοματών:
1. Παλινδρόμηση οξέος: Οι ντομάτες έχουν μηλικό οξύ και κιτρικό οξύ, το οποίο κάνει το στομάχι υπερβολικά όξινο. Η κατανάλωση πολλών ντοματών μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην καρδιά ή παλινδρόμηση οξέος λόγω της παραγωγής περίσσειας γαστρικού οξέος στο στομάχι. Τα άτομα που υποφέρουν συχνά από πεπτικό στρες ή έχουν συμπτώματα ΓΟΠΝ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως.

2. Αλλεργίες: Οι ντομάτες περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται ισταμίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά εξανθήματα ή αλλεργίες. Για άτομα αλλεργικά στις ντομάτες, η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως πρήξιμο στο στόμα, τη γλώσσα και το πρόσωπο, φτέρνισμα, ερεθισμό του λαιμού κ.λπ.

3. Πέτρες στα νεφρά: Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η κατανάλωση πολλών ντοματών μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πέτρας στα νεφρά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ντομάτες είναι πλούσιες σε ασβέστιο και οξαλικά, τα οποία όταν υπάρχουν σε περίσσεια στον οργανισμό, δεν μεταβολίζονται ή απομακρύνονται εύκολα από τον οργανισμό. Αυτά τα στοιχεία αρχίζουν να εναποτίθενται στο σώμα, οδηγώντας στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

4. Πόνος στις αρθρώσεις: Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στην παρουσία ενός αλκαλοειδούς που ονομάζεται σολανίνη. Αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση ασβεστίου στους ιστούς, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή.

5. Λυκοποδερμία: Είναι μια κατάσταση όπου η υπερβολική ποσότητα λυκοπενίου στο αίμα ενός ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό του δέρματος. Το λυκοπένιο είναι γενικά καλό για το σώμα, αλλά όταν καταναλώνεται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 75 mg ημερησίως, μπορεί να οδηγήσει σε λυκοποδερμία.

6. Διάρροια: Οι ντομάτες μπορεί να φέρουν το βακτήριο σαλμονέλα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάρροια. Ωστόσο, σε άτομα που δεν έχουν δυσανεξία στην ντομάτα, η διάρροια είναι αρκετά σπάνια.

Note: Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα λυκοπενίου που είναι εύκολα διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία, όπως έχει αποδειχθεί από ορισμένες μελέτες. Όσον αφορά το ερώτημα του κατάλληλου αριθμού ντοματών που μπορεί κανείς να τρώει καθημερινά, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Είναι επίσης σημαντικό να ξέρει κανείς αν έχει ή όχι δυσανεξία στις ντομάτες ή στο λυκοπένιο γενικά.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr