Απόλυτη ομορφιά με την Αγιουρβέδα

Απόλυτη ομορφιά με την Αγιουρβέδα

Η ομορφιά, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, θεωρείται ευλογία από το Θεό. Είναι καθήκον μας να διατηρούμε το σώμα και το πνεύμα μας υγιή και όμορφα.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η Αγιουρβέδα, η αρχαία ινδική φιλοσοφική και θεραπευτική μέθοδος προάγει την καλή υγεία, την ευεξία, τη ζωτικότητα και την ενέργεια που εκφράζονται από το δέρμα μας. Ένα άτομο σε καλή υγεία έχει δέρμα λαμπερό, ελαστικό, σφριγηλό. Όταν είμαστε άρρωστοι, το δέρμα μας είναι θαμπό, άτονο, μπορεί να έχουμε προβλήματα με την ακμή, μαύρους πόρους, κλπ.

Πράγματι, η Αγιουρβέδα, αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ύπαρξη συνολικά, συνδέοντας την κατάσταση της επιδερμίδας με την εσωτερική υγεία του σώματος και του μυαλού. Σύμφωνα, λοιπόν με την Αγιουρβέδα, η ορατή ομορφιά είναι απλά ο καθρέφτης της εσωτερικής ομορφιάς.

Ανακαλύψτε το dosha σας
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα ολόκληρο το σύμπαν και κατά συνέπεια ο άνθρωπος, αποτελείται από τα πέντε θεμελιώδη στοιχεία: γη, νερό, φωτιά, αέρας, αιθέρας. Στον άνθρωπο τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται δίνοντας ζωή σε τρεις κύριες δυνάμεις ή ενέργειες, που ονομάζονται doshas, οι οποίες ρυθμίζουν όλες τις διαδικασίες του οργανισμού και καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του.

Η Αγιουρβέδα χωρίζει τα άτομα σε τρεις βασικούς τύπους (doshas), ανάλογα με την επικρατέστερη ιδιοσυγκρασία από τις τρεις που υπάρχει στη φύση τους. Τα doshas είναι: vata, pitta, kapha. Κάθε dosha, χαρακτηρίζει έναν ανθρώπινο τύπο με συγκεκριμένα φυσικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.

Από τους βασικούς τύπους προκύπτουν και οι συνδυασμοί τους (π.χ. ο καθαρά vata τύπος, αλλά και ο τύπος pitta – kapha), με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνολικά 10 τύποι, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας.

Τύπος δέρματος Vata
Εάν το δέρμα σας είναι λεπτό, ξηρό και δροσερό στην αφή, πιθανότατα έχετε δέρμα Vata. Όταν είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να γίνει υπερβολικά ξηρό, τραχύ ή λεπτό. Το δέρμα Vata τείνει να αποκτά περισσότερες ρυτίδες καθώς μεγαλώνει, λόγω της ξηρότητας του Vata dosha και μπορεί να πάρει μια γκριζωπή ή θαμπή όψη, αν η πέψη σας δεν είναι ισορροπημένη. Εάν έχετε Vata δέρμα, είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο ψυχικό στρες, το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί σε μια κουρασμένη εμφάνιση.

Τύπος δέρματος Pitta
Το δέρμα Pitta είναι πιο ζεστό ή ροδαλό σε χρώμα, απαλό στην αφή και μεσαίου πάχους. Αυτές οι ιδιότητες, μαζί με τα ξανθά ή τα κόκκινα μαλλιά, αντιστοιχούν στη ζεστή Pitta dosha. Όταν βρίσκονται εκτός ισορροπίας, αυτός ο τύπος δέρματος μπορεί να υποφέρουν από δερματικά εξανθήματα, ευρυαγγείες ακμή, ή ροδόχρου ακμή. Το δέρμα Pitta είναι συνήθως πιο ευαίσθητο και το συναισθηματικό άγχος μπορεί να σας προκαλέσει εξανθήματα όταν είστε σε στρες.

Τύπος δέρματος Kapha

Το δέρμα Kapha είναι δροσερό στην αφή, παχύτερο και πιο απαλό από τους άλλους δύο τύπους. Εάν το δέρμα σας είναι σκουρόχρωμο και τα μαλλιά σας πυκνά, κυματιστά, πιθανότατα έχετε δέρμα Kapha. Οι άνθρωποι με το δέρμα Kapha δεν έχουν την τάση να σχηματίζουν ρυτίδες μέχρι πολύ αργά στη ζωή. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, το δέρμα Kapha μπορεί να υποφέρει από υπερβολική λιπαρότητα, διευρυμένους πόρους, έκζεμα, σπυράκια, κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

Αγιουρβεδικό αυτο-μασάζ με έλαια (Abhyanga)
Αν δεν έχετε ποτέ δοκιμάσει ένα ολιστικό μασάζ σώματος, ετοιμαστείτε να το απολαύσετε. Αυτή η θεραπεία θα δώσει στο δέρμα σας μια μεταξένια υφή, ενώ θα το νιώσετε βαθιά ενυδατωμένο και δυναμικά αναζωογονημένο. Τα οφέλη του, όμως θα φτάσουν πολύ κάτω από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος…

Η αρχαία πρακτική του αυτο-μασάζ με έλαια αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του αγιουβερδικού τρόπου ζωής, που προσφέρει ένα υπέροχα απαλό, ελαστικό και ενυδατωμένο δέρμα. Πράγματι, σύμφωνα με την Ayurveda, τα έλαια είναι το βασικό φάρμακο για την υπερβολική ξηρότητα.

Το αυτο-μασάζ με λάδι υποστηρίζει τις οδούς αποτοξίνωσης στο σώμα για να βοηθήσει να κρατήσει το δέρμα υγιές και καθαρό. Προάγει επίσης την εσωτερική ακτινοβολία, καταπραΰνοντας το νευρικό σύστημα, αναζωογονώντας τους βαθύτερους ιστούς του σώματος και ενθαρρύνοντας την υγιή κυκλοφορία του αίματος. Κι όλα αυτά επειδή υπάρχει το «sneha», η σανσκριτική λέξη για το λάδι, που σημαίνει επίσης και “αγάπη”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιποίηση του σώματος με έλαια είναι μια βαθιά πράξη αγάπης και φροντίδας, που ωφελεί τόσο το φυσικό σώμα όσο και τα πιο λεπτά πεδία της συνείδησης. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην προστασία του νευρικού συστήματος από το στρες.

Το Ayurvedic self-massage μπορεί να γίνεται είτε περιστασιακά είτε καθημερινά, απλά βρείτε μια συχνότητα που να λειτουργεί για σας και το πρόγραμμά σας.
Το πρωί, πριν από το καθημερινό ντους, κάντε μασάζ σε όλο σας το σώμα χρησιμοποιώντας περίπου ¼-½ φλιτζάνι ζεστό οργανικό έλαιο στο δέρμα. Τα οφέλη που θα απολαύσετε είναι εξαιρετικά.

Τρέφει το σώμα, παρέχοντας απαλότητα, αντοχή και υγιές χρώμα.
Μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης του δέρματος
Παρέχει σταθερότητα στα άκρα
Προσδίδει τόνο και σφριγηλότητα στους (ιστούς) του σώματος
Διεγείρει τα εσωτερικά όργανα του σώματος, αυξάνοντας την κυκλοφορία
*Επιπλέον, φροντίστε να καθαρίζετε με ατμό το πρόσωπό σας και στη συνέχεια να εφαρμόζετε μία αγιουρβεδική μάσκα προσώπου που να περιέχει σανταλόξυλο και τριαντάφυλλο. Και τα δύο ανανεώνουν το δέρμα.

Προτεινόμενα έλαια για τον τύπο δέρματος Vata
Το καθαρό, βιολογικό σησαμέλαιο ψυχρής έκθλιψης θεωρείται ο «βασιλιάς των ελαίων», και είναι η προτιμώμενη επιλογή για τον τύπο Vata. Το αμυγδαλέλαιο είναι επίσης μια καλή επιλογή.

Προτεινόμενα έλαια για τον τύπο δέρματος Pitta
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας για το abhyanga σας. Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο στον ήλιο, ίσως θελήσετε να προσθέσετε κάποιο Neem Oil σε ό, τι χρησιμοποιείτε για το βασικό σας λάδι. Λέγεται ότι μειώνει την ιδιοσυγκρασία Pitta στο δέρμα.

Προτεινόμενα έλαια για τον τύπο δέρματος Kapha
Το Abhyanga με ζεστό λάδι είναι ότι καλύτερο για το kapha. Ενδείκνυνται το σησαμέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, το ελαιόλαδο και το αραβοσιτέλαιο, μόνο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ποσότητα από όση χρειάζεται στους άλλους τύπους δέρματος.

Μασάζ ξηρής σκόνης
Το μασάζ στο σώμα με μαλακές σκόνες (όπως αλεύρι από ρεβίθια ή αλεύρι ρυζιού), διεγείρει την κυκλοφορία της λέμφου, ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος, υγροποιεί το λίπος, ενισχύει την υγεία του δέρματος και προσδίδει δύναμη και τόνο στους ιστούς του σώματος. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μια ιδανική απολέπιση. Eπίσης, μετά το αυτομασάζ με έλαια, βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας από το δέρμα.

Για κάποιους ένα μασάζ ξηρής σκόνης μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και τη χρήση σαπουνιού. Δεδομένου ότι αυτό το μασάζ αποτελεί μια δυναμική πρακτική, δεν συνιστάται για άτομα ηλικίας άνω των εξήντα πέντε ετών. Επίσης, δεν συνιστάται για όσους είναι ιδιαίτερα εξαντλημένοι, εξασθενημένοι ή διακατέχονται από οξύ άγχος. Αυτά τα άτομα έχουν αυξημένη ιδιοσυγκρασία vata και το εν λόγω μασάζ θα επιδεινώσει το ήδη ξηρό και τραχύ δέρμα τους.

Η ξηρή σκόνη μπορεί να αποτελείται από ένα συστατικό ή μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μείγμα διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Σκεφτείτε να συνδυάσετε θρεπτικά συστατικά από διαφορετικά δημητριακά ή όσπρια, όπως το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, το ρύζι και το αλεύρι αμυγδάλου σε συνδυασμό με βότανα και κονιοποιημένα άνθη. Για την απομάκρυνση της πλεονάζουσας λιπαρότητας μπορείτε επίσης να προσθέσετε περισσότερα στυπτικά όσπρια ή αργίλους.


Σημειώστε, ότι η κανέλα έχει τη δυνατότητα να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα και πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μικρές ποσότητες. Ομοίως, να κάνετε με τον κουρκουμά, γιατί μπορεί να λεκιάσει προσωρινά το δέρμα. Συμπεριλάβετε τα άλευρα από όσπρια μόνο εάν ζείτε σε ένα πολύ υγρό κλίμα ή έχετε υπερβολικά λιπαρό δέρμα. Επίσης, μπορείτε να συμπεριλάβετε τα άλευρα μόνο αν τα χρησιμοποιήσετε μετά από ένα μασάζ με λάδι. Διαφορετικά, ένας συνδυασμός αλεύρων από ξηρούς καρπούς με δημητριακά και κονιοποιημένα βότανα είναι γενικά πολύ πιο θρεπτικός. Αν έχετε ιστορικό αλλεργιών σε ξηρούς καρπούς, τότε είναι καλύτερο να τα αποφύγετε εντελώς.

Σήμερα είναι δυνατόν να απολαύσετε σχεδόν όλες τις θεραπείες ομορφιάς της Αγιουρβέδα, ακόμη και στα δυτικά κέντρα ομορφιάς. Μια ολοκληρωμένη θεραπεία περιλαμβάνει χαλαρωτικό μασάζ με αρωματισμένα έλαια, λουτρά καθαρισμού ατμού εμπλουτισμένα με αιθέρια έλαια. Επίσης περιλαμβάνει, απαλό καθαρισμό του δέρματος και θεραπείες μαλλιών με τη βοήθεια σπάνιων ελαίων, που αποκαθιστούν τη λάμψη και τη ζωντάνια στα μαλλιά.

Πηγή: naturanrg #90

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr