Ο σπόρος που αυξάνει τα καλά βακτήρια του εντέρου και προφυλάσσει από την παχυσαρκία

Ο σπόρος που αυξάνει τα καλά βακτήρια του εντέρου και προφυλάσσει από την παχυσαρκία

Ο σπόρος αυτός είναι μια φυτική τροφή που παρέχει καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και αυξάνει τα καλά βακτήρια του εντέρου, που με τη σειρά τους προστατεύουν από την παχυσαρκία.
Η καλλιέργεια του ξεκίνησε από την αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα. Στην Ασία, ο σπόρος αυτός έχει σημαντικό ρόλο στην ιατρική της Αγιουρβέδα για χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα, ο σπόρος είναι διαθέσιμος με τη μορφή σπόρων, ελαίου, σκόνης, δισκίων, καψουλών και αλευριού. Οι περισσότεροι τον χρησιμοποιούν ως συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και πολλών άλλων καταστάσεων.

Τα θρεπτικά συστατικά του περιλαμβάνουν λιγνάνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) ή τα ωμέγα-3. Η κατανάλωση αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων καταστάσεων.

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Δείτε τί πρέπει να γνωρίζετε για τον λιναρόσπορο.

Λιναροσπορος: αυξάνει τα καλά βακτήρια του εντέρου
Ο λιναρόσπορος είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες είναι ανθεκτικές στην πέψη και φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου αποικοδομούνται από τα βακτήρια.

Αυτή η διαδικασία παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία έχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της προστασίας από τον καρκίνο του εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των καλών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία είναι γνωστά ως προβιοτικά. Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πέψης, της μείωσης της φλεγμονής και της ενίσχυσης της ανοσίας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων λιναρόσπορου την ημέρα για οκτώ εβδομάδες οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων των προβιοτικών στο παχύ έντερο. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 25 γραμμαρίων λιναρόσπορου την ημέρα για 12 εβδομάδες μείωσε τη φλεγμονή στο παχύ έντερο.

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη (ανοχή στη γλυκόζη). Η διάσπαση των φυτικών ινών στο έντερο, μια διαδικασία που ονομάζεται ζύμωση, μπορεί να προκαλέσει ευνοϊκές αλλαγές στο πεπτικό σύστημα, όπως αύξηση των ωφέλιμων λιπαρών οξέων, τα οποία μπορεί να μειώσουν την παραγωγή λιπώδους ιστού στο σώμα και να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ο λιναρόσπορος είναι ένα φυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τις φλεγμονές στο παχύ έντερο. Οι ίνες του λιναρόσπορου επηρεάζουν θετικά τη μικρολωρίδα του εντέρου.

Λιναρόσπορος και παχυσαρκία
Ο λιναρόσπορος περιέχει μια ουσία που ονομάζεται λιγνάνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι λιγνάνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απορρόφησης του λίπους και να αυξήσουν τον μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι η ζύμωση των ινών λιναρόσπορου στο έντερο αλλάζει τη μικροχλωρίδα για να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία και να προστατεύσει από την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism.

Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του εντέρου και να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Πώς να ενσωματώσετε τον λιναρόσπορο στη διατροφή σας
Προσθέστε τον σε δημητριακά, γιαούρτι ή smoothies.
Χρησιμοποιήστε τον για να φτιάξετε σπιτικό ψωμί ή μπισκότα.
Προσθέστε τον σε σαλάτες ή σούπες.
Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα και αυξήστε την ποσότητα σταδιακά για να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες, όπως φούσκωμα ή διάρροια.

www.oloygeia.gr

 

Δερμοαπόξεση προσώπου: Η θεραπεία που θα ανανεώσει το δέρμα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr