Έντερο: Τα βακτήριά του μπορεί να βλάψουν τα μάτια μας

Έντερο: Τα βακτήριά του μπορεί να βλάψουν τα μάτια μας

Νέα έρευνα συνδέει τα βακτήρια στο έντερο με ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις.

ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

Μέχρι πρότινος οι οφθαλμίατροι πίστευαν πως τα μάτια προστατεύονται από ένα στρώμα ιστού στον οποίο δεν μπορούν να διεισδύσουν τα βακτήρια.

Αλλά τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell ανατρέπει τα δεδομένα, αποδεικνύοντας ότι οι οφθαλμικές παθήσεις μπορεί να προκαλούνται, εν μέρει, από βακτήρια που διαφεύγουν από το έντερο και ταξιδεύουν στον αμφιβληστροειδή.

Αμφιβληστροειδής ονομάζεται η πολύ λεπτή ημιδιαφανής στιβάδα, που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού.

Ο υγιής αμφιβληστροειδής αποτελείται από φωτοευαίσθητα κύτταρα που ονομάζονται ραβδία και κωνία τα οποία αντιδρούν στην ενέργεια του προσπίπτοντος φωτός.

Οι κληρονομικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα, επηρεάζουν περίπου 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η πάθηση αυτή προκαλεί εκφύλιση και σε τελική φάση καταστροφή των φωτοϋποδοχέων του ματιού (δηλαδή, των ραβδίων και των κωνίων).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια της όρασης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα βακτήρια που μεταφέρονται από το έντερο μπορούν, εκτός από τα μάτια, να μολύνουν και άλλα μέρη του σώματος, για λόγους που οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν.

Πώς επηρεάζουν τα βακτήρια στο έντερο την υγεία μας
Το έντερό μας φιλοξενεί εκατομμύρια μικροοργανισμούς από χιλιάδες διαφορετικά είδη, όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και μικρόβια.

Έχουμε πολλά βακτήρια στο σώμα μας, πιο πολλά ακόμη και από τα κύτταρά μας.

Τα πιο πολλά από αυτά, είναι «καλά». Βοηθάνε στην πέψη των τροφών, διασφαλίζουν την καλή φυσική και πνευματική μας λειτουργία και κρατούν υπό έλεγχο τα «κακά» βακτήρια.

Τι γίνεται, όμως, όταν διαταράσσεται αυτή η ισορροπία και τα «κακά» βακτήρια υπερτερούν των «καλών»;

Η ανισσοροπία στο μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το άσθμα, το έκζεμα, η χρόνια νεφρική νόσος και η ηπατική νόσος, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση στο European Journal of Clinical Nutrition.

Ακόμα δεν είναι σαφές, εάν οι ασθένειες προκαλούν τις αλλαγές στο μικροβίωμα ή εάν συμβαίνει το αντίθετο.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εντέρου. «Μερικά μικροβιώματα του εντέρου παράγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται N-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), η οποία μπλοκάρει τις αρτηρίες», λέει ο δρ Πάτερσον.

Τα υψηλά επίπεδα TMAO συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry αναφέρει επίσης πιθανές συνδέσεις μεταξύ ανισορροπιών στο μικροβίωμα του εντέρου και ζητημάτων ψυχικής υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή το έντερο συνδέεται με τα νεύρα και εμπλέκεται με την ανταλλαγή μηνυμάτων με τον εγκέφαλο.

www.vita.gr

unsplash.com

Πως θα εφαρμόσεις την Διαλείπουσα νηστεία για να Πυροδοτηθεί ο Μεταβολισμός σου.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr