5 αποδεδειγμένα οφέλη της νηστείας με νερό – Είναι καλή για εσάς;

5 αποδεδειγμένα οφέλη της νηστείας με νερό – Είναι καλή για εσάς;

Μια αρχαία τεχνική .

Η νηστεία με νερό για μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας σας με πολλούς τρόπους. Τα οφέλη της νηστείας με νερό περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, μειωμένες τοξίνες και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Η πρακτική της νηστείας υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και βοηθά στην αναζωογόνηση του σώματος και του νου. Πώς όμως μπορείτε να ξεκινήσετε νηστεία με νερό;

Μπορείτε να ξεκινήσετε με νηστεία νερού για 24 ώρες. Μπορείτε να τη συνεχίσετε για 24 ώρες δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, μην προχωρήσετε πέρα ​​από αυτό. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για τα οφέλη της νηστείας  με νερό, τους κινδύνους της και αν πρέπει να την αποφύγετε.

Είναι καλή για εσάς η νηστεία με νερό;
Η νηστεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την αναζωογόνηση του σώματος. Αλλά η πλήρης νηστεία  με νερό για περισσότερες από 72 ώρες δεν είναι επιστημονική ή υγιεινή.

Μια βραχυπρόθεσμη νηστεία (νηστεία νερού) συνδέεται με την αυτοφαγία (μια διαδικασία με την οποία το σώμα καθαρίζει τα κατεστραμμένα κύτταρα και τα αντικαθιστά με νεοσχηματισμένα).

Ωστόσο, η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία και να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Για να ενισχύσετε το μεταβολισμό, μπορείτε να δοκιμάσετε μια μέρα νηστείας με νερό υπό την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Αλλά αν σκοπεύετε να χάσετε βάρος, μην δοκιμάσετε αυτή την ανθυγιεινή πρακτική για πολύ. Η νηστεία στο νερό είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση που μπορεί να ακολουθηθεί μία φορά στις 15 ημέρες για το πολύ 1-3 ημέρες.

Οι περισσότεροι καθαρισμοί αποτοξίνωσης, όπως η δίαιτα Master Cleanse, βασίζονται στη νηστεία με νερό.

Μπορείτε να κάνετε νηστεία στο νερό εάν:

σας το ζήτησε ο γιατρός σας.
θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας.
είστε υπέρβαροι.
βρίσκεστε σε πρόγραμμα νηστείας υπό επίβλεψη.

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να ακολουθήσουν την δίαιτα νερού
Αποφύγετε τη νηστεία με νερό εάν ο γιατρός σας δεν τη συστήσει

Δεν πρέπει να κάνετε νηστεία (ή να νηστεύετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας) εάν:

ο γιατρός σας ΔΕΝ σας συνιστά νηστεία.
έχετε υπογλυκαιμία 
έχετε διαβήτη.
παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο.
είχατε πρόσφατα χειρουργική επέμβαση.
εισαι εγκυος.
μόλις γέννησες.
Η νηστεία με νερό για σύντομο χρονικό διάστημα συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. 

Οφέλη από τη νηστεία στο νερό
1. Προωθεί την Αυτοφαγία
Η αυτοφαγία είναι η διαδικασία του σώματος για την εξάλειψη των αποβλήτων που παράγονται μέσω της υποβάθμισης των κυττάρων ή των συστατικών που είτε είναι δυσλειτουργικά είτε δεν απαιτούνται από το σώμα. Είναι βασικά μια διαδικασία καθαρισμού για το σώμα σας.

Οι περισσότερες νευροεκφυλιστικές ασθένειες προκαλούνται από μη φυσιολογική συσσώρευση πρωτεϊνών, η οποία μπορεί να μειωθεί με αυτοφαγία . Η νηστεία με νερό μία ή δύο φορές την εβδομάδα βοηθά στον καθαρισμό των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που να αποδεικνύουν ότι η νηστεία με νερό για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των κυτταρικών υπολειμμάτων . Απαιτούνται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες για να αποδειχθεί αυτή η πτυχή.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση περισσότερου νερού και η μείωση της κατανάλωσης αλατιού είναι ένας τρόπος για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση. Εάν υπόκειται ιατρική επίβλεψη, η νηστεία στο νερό για μεγάλες περιόδους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Μια έρευνα που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι από τα 68 άτομα με οριακή υπέρταση, το 82% είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση αφού υποβλήθηκαν σε κλινική νηστεία στο νερό υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της βραχυπρόθεσμης νηστείας στο νερό στην αρτηριακή πίεση.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η περιοδική ή διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων . Ωστόσο, υπάρχουν πολύ περιορισμένες μελέτες για να το υποστηρίξουν αυτό.

Μια πιλοτική μελέτη έδειξε ότι μια μέρα νηστείας με νερό θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να βελτιώσει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και HDL .

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των βραχυπρόθεσμων αλλαγών είναι άγνωστες. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί πώς η νηστεία  με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου μεταβολικής νόσου.

4. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη και η λεπτίνη είναι ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της πείνας, αντίστοιχα. Η νηστεία γενικά βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα αποκάλυψε ότι η διαλείπουσα νηστεία (περίοδος 8 ωρών) βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωσε την όρεξη .

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν τις πιθανές επιπτώσεις της νηστείας με νερό στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Καθώς είναι ολοκληρωτική νηστεία , τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν το δοκιμάσουν.

5. Μειώνει το οξειδωτικό στρες
Ένα άλλο όφελος της νηστείας με νερό είναι η μείωση του οξειδωτικού στρες. Η συσσώρευση αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) λόγω ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής και κακών διατροφικών συνηθειών αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στο σώμα. Έντεκα ημέρες νηστείας με νερό σε 10 εθελοντές μείωσαν το οξειδωτικό στρες.

Αν και η νηστεία  με νερό έχει ορισμένα οφέλη, ενέχει επίσης μερικούς κινδύνους για την υγεία.

Κίνδυνοι της νηστείας με νερό
Ανθυγιεινή απώλεια βάρους: Η νηστεία με νερό για 24-48 ώρες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν σχεδόν 2 κιλά. Αυτή η απώλεια βάρους δεν μπορεί να θεωρηθεί απώλεια λίπους αλλά απώλεια βάρους νερού, μυών και υδατανθράκων. Είναι μια ανθυγιεινή απώλεια βάρους και όχι μια βιώσιμη προσέγγιση καθώς δεν επιτρέπεται φαγητό, εκτός από το νερό.
Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών: Η νηστεία με νερό για ακόμη και 3 ημέρες προκαλεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά καθώς θα πίνετε μόνο νερό.
Αφυδάτωση: Αν και μπορείτε να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της νηστείας στο νερό, δεν αρκεί για την επανυδάτωση των κυττάρων. Λαμβάνουμε το 20% του νερού από τις τροφές που τρώμε, το οποίο είναι αρκετό για να συγκρατήσει νερό στα κύτταρα και τους ιστούς. Η νηστεία με νερό αυξάνει την παραγωγή ούρων, η οποία αφήνει τα κύτταρα μας αφυδατωμένα.

Ορθοστατική υπόταση: Είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ατόμων που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Περιλαμβάνει μια ξαφνική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 20 mmHg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 10 mmHg όταν ξαφνικά σηκώνεστε όρθιοι.
Αδυναμία: Κατά τη διάρκεια της νηστείας με νερό, το σώμα σας στερείται θρεπτικών συστατικών και μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, αδυναμία και ομίχλη του εγκεφάλου. Καθώς ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει αρκετό καύσιμο, μπορεί να χάσετε την εστίαση και τη συγκέντρωση.
Μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία: Καθώς η πρόσληψη θερμίδων είναι εντελώς περιορισμένη, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε υπερφαγικά μόλις διακόψετε τη νηστεία σας.
Επιδείνωση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων: Τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μακροχρόνια νηστεία μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνική πτώση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία βλάπτει τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Αυξάνει επίσης την παραγωγή ουρικού οξέος (ιατρικά γνωστή ως ουρική αρθρίτιδα) . Μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα καθώς αυξάνει την παραγωγή οξέος του στομάχου.

Εάν δεν κάνετε νηστεία  με νερό και με τον σωστό τρόπο, μπορεί να βλάψετε το σώμα σας. 

Πώς να νηστέψετε
Υπάρχουν δύο υποστάδια: Αποκλειστική νηστεία στο νερό (24-72 ώρες) και φάση μετά τη γρήγορη διατροφή (1-3 ημέρες).

Exclusive Water Fast (24-72 ώρες)
Σε αυτή τη φάση, επιτρέπεται να πίνετε μόνο νερό. Δεν επιτρέπονται χυμοί, αφεψήματα από βότανα, μη αλκοολούχα ποτά. Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εδώ είναι μερικές υποδείξεις:

Εάν είστε νέοι στη νηστεία, δοκιμάστε να μείνετε χωρίς φαγητό για 4 ώρες. Φάτε ένα βαρύ πρωινό στις 8 το πρωί και μετά σπάστε τη «νηστεία» σας στις 12 το μεσημέρι.
Αυξήστε τη διάρκεια της νηστείας σταδιακά σε 8 ώρες.
Δοκιμάστε τη νηστεία του Ραμαζανιού. Φορτώστε πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες και υγιή λίπη πριν την ανατολή του ηλίου. Φάτε ξανά μετά τη δύση του ηλίου.
Αν μπορείτε, αυξήστε τη διάρκεια της νηστείας σε 24 ώρες. Κάνετε αυτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Αποφύγετε να γεμίζετε με νερό. Αντ ‘αυτού, βρείτε μια καθιστή θέση και πιείτε  αργά – κατά προτίμηση με καλαμάκι – για να αποφύγετε να καταπιείτε αέρα με το νερό.

Αυτή η φάση είναι κρίσιμη καθώς μπορεί να έχετε την τάση να τρώτε υπερβολικά μόλις διακόψετε τη νηστεία σας. Ως εκ τούτου, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί μετά το στάδιο της νηστείας σας.  Διακόψτε τη νηστεία σας με μερικά ξηρά φρούτα και στη συνέχεια υγιεινούς χυμούς ή smoothies . 

Συμπεριλάβετε δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη στη διατροφή σας για να αναπληρώσετε την απώλεια μυών και να βελτιώσετε τη δύναμη.
Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και μείγμα ξηρών καρπών και σπόρων για την αποκατάσταση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων .
Μην τρώτε τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η νηστεία με νερό μπορεί να μην είναι άνετη όταν αρχίσετε να την κάνετε για πρώτη φορά. Εάν δεν έχετε νηστέψει ποτέ πριν, θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσετε για μια μέρα για να δείτε πόσο καλά μπορείτε να το διαχειριστείτε. Θα μπορούσε να γίνει κουραστικό σωματικά και ψυχικά και η προετοιμασία μπορεί να σας βοηθήσει . 

Τα οφέλη της νηστείας με νερό είναι τεράστια. Μπορείτε να κάνετε νηστεία με νερό μία ή δύο φορές την εβδομάδα για αποτελεσματικά οφέλη. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη και υπογλυκαιμία, οι νέες μητέρες και οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να ακολουθούν αυτή τη νηστεία. Επιπλέον, η απώλεια βάρους μέσω αυτής της μεθόδου θεωρείται ανθυγιεινή και οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν διατροφικές ελλείψεις ακόμη και μετά από 72 ώρες νηστεία  με νερό. Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά τρώνε υπερβολικά όταν τελειώσουν τη νηστεία, κάτι που δεν ωφελεί τις προσπάθειές τους για απώλεια βάρους. Επομένως, ακολουθήστε αυτήν την πρακτική νηστείας υπό την επίβλεψη γιατρού/διαιτολόγου.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορείτε να ακολουθείτε αυτή την δίαιτα για 24-72 ώρες το πολύ υπό την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση. Η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς τα τρόφιμα είναι εντελώς περιορισμένα.

 

Καθώς η νηστεία με νερό είναι χωρίς θερμίδες, υποστηρίζει το μεταβολισμό και προάγει την απώλεια βάρους. Εάν νηστεύετε για 2-3 ημέρες, θα ξεκινήσει η μεταβολική σας διαδικασία. Ωστόσο, η μακροχρόνια νηστεία επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

Μπορώ να πίνω νερό με λεμόνι νηστεύοντας;

Ναι, καθώς το λεμόνι δεν αυξάνει τις θερμίδες ή το επίπεδο ινσουλίνης σας, μπορεί να συμπεριληφθεί ενώ νηστεύετε.

Η νηστεία στο νερό σας βάζει σε κέτωση;

Ναι, η νηστεία στο νερό προκαλεί κέτωση. Εφόσον διατηρείται η πλήρης πρόσληψη τροφής, η νηστεία με νερό κάνει το σώμα να πέφτει σε κέτωση και να καίει λίπος πιο γρήγορα .

Το νερό με το αγγούρι θα σπάσει τη νηστεία;

εξαρτάται από τη συγκεκριμένη νηστεία που ακολουθείτε. Για όσους ακολουθούν αυστηρή δίαιτα, καταναλώνουν μόνο ορισμένα τρόφιμα και ποτά, η απάντηση είναι ναι. Αλλά για μια γενικά υγρή δίαιτα ή νηστεία μόνο από τροφές, είναι καλό να πίνετε νερό με αγγούρι καθώς περιέχει ηλεκτρολύτες που μπορούν να σας συντηρήσουν.

Χρειάζεστε ηλεκτρολύτες όταν νηστεύετε με νερό;

Εάν η νηστεία ξεπερνά τις 12 ώρες ή αποτελείται μόνο από υγρά, τότε η συμπλήρωση ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη. Η νηστεία με νερό μπορεί να προκαλέσει κόπωση και απώλεια ενέργειας λόγω περιορισμένης πρόσληψης τροφής. Οι ηλεκτρολύτες μπορούν να το αντισταθμίσουν και να λειτουργήσουν ως καύσιμο για το σώμα σας.

Για μια προκαθορισμένη χρονική περίοδο, συνήθως επτά ημέρες, κάποιος καταναλώνει νερό μόνο ως μέρος της νηστείας του νερού.
Η νηστεία με νερό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη γρήγορη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του βάρους.
Η νηστεία με νερό πυροδοτεί την αυτοφαγία, η οποία είναι ο μηχανισμός του σώματος για τη διάσπαση και την ανακύκλωση των παλαιών κυττάρων. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην ενίσχυση της κυτταρικής επισκευής και στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής.
Μειώνοντας τη φλεγμονή και ενθαρρύνοντας την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, η νηστεία με νερό μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος. Ενημερωθείτε απο τον γιατρό σας.

www.stylecraze.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr