Πιλάφι περσικό με ροδόνερο, σταφίδες και φυστίκια Αιγίνης

Πιλάφι περσικό με ροδόνερο, σταφίδες και φυστίκια Αιγίνης

Εάν δεν προσθέσουμε βούτυρο, είναι ένα υπέροχο χορτοφαγικό πιάτο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανικό για μέρα που δεν θέλουμε να φάμε κρέας.

Κωνσταντίνος Μπουραντάς

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

10′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 40′

Υλικά
Μερίδες: 6-8
300 γρ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 φωλιές φιδές, χοντροθρυμματισμένος
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
6 χουρμάδες ξεροί, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
1/2 φλιτζ. τσαγιού φυστίκια Αιγίνης (ψίχα)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
750 ml ζωμός κόκορα
2 κουτ. σούπας ροδόνερο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία
Για το περσικό πιλάφι με ροδόνερο, σταφίδες και φυστίκια Αιγίνης, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τον ζωμό με το ροδόνερο μέχρι να κοχλάσει.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον φιδέ και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, να ροδίσει.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι, τη δάφνη και το ξύσμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για 15-18 λεπτά. Αποσύρουμε, αλλά αφήνουμε το σκεύος σκεπασμένο για άλλα 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, σε τηγάνι βάζουμε τα φυστίκια και τα καβουρδίζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Τα ρίχνουμε μαζί με τους χουρμάδες και τις σταφίδες στο ρύζι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Μια Μανδηλαριά ή ένα ροζέ Φωκιανό

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

www.gastronomos.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr