ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΔΕΡΜΑ

 

Το δέρμα βασίζεται σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να παραμείνει υγιές, όπως βιταμίνη A, C, E, σελήνιο, ψευδάργυρο, απαραίτητα λίπη και φυτοχημικά από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Η υγεία του δέρματος συνδέεται με την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά διατηρούν την καλή λειτουργία της πέψης και βοηθούν στην υγεία του δέρματος. Ισχυρές ουσίες που ωφελούν το δέρμα μπορούν να βρεθούν στα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον κουρκουμά, τη σοκολάτα, την κανέλα και το πράσινο τσάι. Η ελαχιστοποίηση των τοξινών βοηθά το δέρμα, καθώς είναι ένα όργανο αποτοξίνωσης.

Εάν τα μάτια σας είναι τα παράθυρα στην ψυχή σας, το δέρμα σας είναι ένα παράθυρο στην εσωτερική σας υγεία. Οι δερματικές παθήσεις μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο στο σώμα σας χρειάζεται υποστήριξη. Το έκζεμα μπορεί να είναι ένδειξη ότι το σώμα χρειάζεται απαραίτητα λίπη και οι κηλίδες γύρω από το πηγούνι μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας. Το δέρμα σας βασίζεται σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να το διατηρήσει υγιές. Μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα, φυσικά τρόφιμα θα θρέψει το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω.

Το δέρμα είναι ένα όργανο αποτοξίνωσης
Όντας το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα, το δέρμα λειτουργεί παράλληλα με άλλα συστήματα οργάνων για να βοηθήσει στην απέκκριση τοξινών. Η διασφάλιση της καλής λειτουργίας του ήπατος και της πέψης σας είναι ζωτικής σημασίας για υγιές δέρμα. Εάν το συκώτι και τα έντερα είναι υπερβολικά επιβαρυμένα, οι τοξίνες θα διοχετευθούν στο δέρμα για απέκκριση, οδηγώντας σε «σπάσματα» και δερματικά προβλήματα.

Η επιφάνεια του δέρματος που μπορείτε να δείτε αποτελείται από νεκρά επιδερμικά κύτταρα που ξεφλουδίζουν και αντικαθίστανται συνεχώς. Αυτά τα κύτταρα έχουν μετακινηθεί προς τα πάνω μέσα από τα στρώματα του δέρματος χάνοντας την υγρασία καθώς πηγαίνουν, γίνονται πιο σκληρά, πιο επίπεδα και πιο συγκεντρωμένα με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη.

Το υγιές δέρμα βασίζεται σε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών
Το δέρμα σας βασίζεται σε θρεπτικά συστατικά που μεταφέρονται σε αυτό μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό που τρώτε θα αντικατοπτρίζεται στην κατάσταση του δέρματός σας. Η φυσική, φρέσκια λάμψη του υγιούς δέρματος προέρχεται από την ακεραιότητα της ίδιας της δομής του δέρματος και αυτή με τη σειρά της δημιουργείται από αυτό που το ταΐζετε.

Τρώτε τροφές με βιταμίνη Α για λεία επιδερμίδα
Η βιταμίνη Α είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία του δέρματος. Αποτρέπει το ξηρό, τραχύ δέρμα ελέγχοντας τα επίπεδα κερατίνης. Όλοι οι επιθηλιακοί ιστοί, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, χρειάζονται βιταμίνη Α για υγιή λειτουργία και ανανέωση. 

Η βήτα-καροτίνη είναι ο πρόδρομος της βιταμίνης Α και βρίσκεται στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τις κολοκύθες, τις κολοκύθες, τις μπανάνες, τα μάνγκο και όλα τα κίτρινα λαχανικά.

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για υγιές δέρμα
Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την υγεία του δέρματος. Είναι το πιο συχνά λαμβανόμενο συμπλήρωμα και εμπλέκεται σε μια μεγάλη ποικιλία μεταβολικών λειτουργιών σε όλο το σώμα. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου και του συνδετικού ιστού και πρέπει να είναι διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες για την κανονική επούλωση του δέρματος. 2 Είναι υδατοδιαλυτό και το σώμα δεν το αποθηκεύει, επομένως πρέπει να συμπληρώνετε τα επίπεδα καθημερινά.

Η βιταμίνη C βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ειδικά στις φράουλες, τις πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, την παπάγια και τα εσπεριδοειδή, οπότε βάλτε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε στη διατροφή σας, για να διατηρήσετε τα επίπεδα για λαμπερή υγεία του δέρματος.

Η σχέση μεταξύ του στρες, της βιταμίνης C και της υγείας του δέρματος
Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την υγεία του καρδιαγγειακού, του ανοσοποιητικού και των επινεφριδίων. 3 4 και απαιτείται για την παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Το άγχος ή η μόλυνση στο σώμα θα εξαντλήσουν τα αποθέματα βιταμίνης C, επομένως δεν είναι περίεργο ότι όταν βρίσκεστε υπό στρες, το δέρμα σας χάνει την υγιή λάμψη του και είναι πιο επιρρεπές σε εξάρσεις και ερεθισμούς. Επίσης κατά τη διάρκεια του στρες, όταν η κορτιζόλη κυκλοφορεί σε περίσσεια, έχει φλεγμονώδη δράση σε όλο το σώμα προκαλώντας δερματικές αντιδράσεις.

Δεν είναι μόνο το άγχος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του δέρματος. Το κάπνισμα, η χρήση ασπιρίνης, από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια, αλκοόλ και πολλά άλλα φάρμακα αυξάνουν επίσης τις ανάγκες σε βιταμίνη C. 

Μια πολύχρωμη διατροφή είναι καλή για το δέρμα σας
Τα βιοφλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για την πλειονότητα της κίτρινης, κόκκινης και μπλε μελάγχρωσης στα φυτά. Παράγονται στα κύτταρα φωτοσύνθεσης των φυτών. Είναι ισχυροί δεσμευτές ελεύθερων ριζών και μπορεί να μειώσουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών δεσμεύοντας ορισμένα βαρέα μέταλλα που εμπλέκονται στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών. 6 Αυτή η αναστολή των ελεύθερων ριζών μπορεί να είναι ένας μηχανισμός για τη μείωση της φλεγμονής στο δέρμα και σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα μοβ και μπλε μούρα, όπως τα βατόμουρα, τα βατόμουρα και τα κεράσια είναι ισχυρές πηγές αυτών των ευεργετικών βιοφλαβονοειδών.

Μια πολύχρωμη διατροφή παρέχει μια καλή επιλογή αντιοξειδωτικών, καθώς διαφορετικές χρωστικές στη φύση αποτελούνται από διαφορετικές αντιοξειδωτικές φυτικές χημικές ουσίες. Κάντε το πιάτο σας ουράνιο τόξο για ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα.

Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν ομαδικά για να προστατεύσουν το δέρμα σας
Οι βιταμίνες A, C, E, το σελήνιο και τα βιοφλαβονοειδή έχουν όλα αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επειδή τα αντιοξειδωτικά είναι ομαδικοί παίκτες, όσο περισσότερο τα ανακατεύετε, τόσο πιο ισχυρά είναι.

Για παράδειγμα, οι βιταμίνες Α, C και Ε συνδέονται στενά με τη δραστηριότητά τους. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τη βιταμίνη Α και αυξάνει την αποθήκευσή της, ενώ η βιταμίνη C αναγεννά τη βιταμίνη Ε στην αντιοξειδωτική της κατάσταση. Αυτή η αλληλεξάρτηση μεταξύ των αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών αντανακλά τη σημασία της κατανάλωσης μιας ποικιλίας αυτών των θρεπτικών συστατικών μαζί. 7

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι πλούσια πηγή σεληνίου και τα αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Ο κουρκουμάς, η σοκολάτα και η κανέλα ενισχύουν την υγεία του δέρματος
Τρόφιμα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και την προώθηση της υγιούς γήρανσης. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό φυτοχημικό που βρίσκεται στον κουρκουμά και έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 8

Άλλα βότανα, μπαχαρικά και φυτικά εκχυλίσματα με αυτές τις ιδιότητες είναι το πράσινο τσάι, τα φλαβονοειδή κακάο από ποιοτική μαύρη σοκολάτα, η κανέλα, η ρεσβερατρόλη στα σταφύλια και τα φαρμακευτικά μανιτάρια.

Το Z inc κάνει το δέρμα σας υγιές
Εάν θέλετε υγιές, καθαρό δέρμα, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε ελέγχοντας την κατάσταση του ψευδαργύρου σας. Οι παθήσεις του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας ψευδαργύρου, συμπεριλαμβανομένης της απολέπισης ή της απολέπισης, της αλωπεκίας (τριχόπτωσης), της ακμής και διαφόρων άλλων εξανθημάτων ή αποχρωματισμού.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος και παίζει ρόλο σε διάφορους τομείς στη θεραπεία και την πρόληψη δερματικών παθήσεων. Υπάρχει στην επιδερμίδα με διάφορες μορφές, καθεμία από τις οποίες παίζει κρίσιμο ρόλο στην κυτταρική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της ανάπτυξης και της επισκευής, της έκφρασης γονιδίων και της αντιοξειδωτικής άμυνας. 

Ο ψευδάργυρος συνδέεται με ορμονικές δερματικές παθήσεις
Ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της ακμής λόγω της ικανότητάς του να μειώνει αποτελεσματικά έναν αριθμό ανδρογόνων που κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η περίσσεια κυκλοφορούντων ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά ξεσπάσματα ακμής.

Το πιο ισχυρό ανδρογόνο είναι η διυδροτεστοστερόνη, ένα παράγωγο της τεστοστερόνης που καταλύεται από το ένζυμο 5-άλφα-ρεδουκτάση. Σε δοκιμές, ο θειικός ψευδάργυρος αποδείχθηκε ότι είναι ένας ισχυρός αναστολέας αυτού του ενζύμου, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός παράγοντας στη θεραπεία δερματικών παθήσεων που σχετίζονται με ορμόνες. 10

Στις γυναίκες, οι ανισορροπίες στην ινσουλίνη και την κορτιζόλη είναι ένας σημαντικός παράγοντας διαταραχής του γυναικείου ορμονικού συστήματος. Η περίσσεια ανδρογόνων υπάρχει σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) και οι συνοδευτικές ορμονικές δερματικές εξάρσεις. Η αποφυγή της ζάχαρης και του στρες είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ορμονική ισορροπία.

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, θαλασσινά και ψάρια, ιδιαίτερα τα στρείδια.

Τρώτε υγιεινά λιπαρά για όμορφο δέρμα
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs) είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας όλων των κυτταρικών μεμβρανών και την πρόληψη της ξήρανσης του δέρματος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν χαιρετιστεί για την ικανότητά τους να διατηρούν το δέρμα όμορφο και ελαστικό. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο άγριος σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, οι σαρδέλες, οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, το αβοκάντο και τα σπορέλαια ψυχρής έκθλιψης είναι εξαιρετικές πηγές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λόγω των υπερβολικά μολυσμένων ωκεανών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εγγυηθεί κανείς την καθαρότητα των ιχθυαποθεμάτων. Οι τοξίνες από το περιβάλλον συσσωρεύονται στο σώμα των λιπαρών ψαριών, ειδικά των μεγαλύτερων ψαριών, όπως ο τόνος, που έχουν φάει μικρότερα ψάρια. Αυτή η βιοσυσσώρευση τοξινών κάνει πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν ότι η συμπλήρωση με καθαρό ιχθυέλαιο υψηλής ποιότητας είναι ασφαλέστερη από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών. Γενικά, όσο μικρότερα είναι τα ψάρια, τόσο λιγότερο τοξικά είναι, επομένως οι σαρδέλες και το μικρό σκουμπρί που αλιεύονται σε φρέσκα, κρύα νερά είναι μια καλή επιλογή.σολομός-518032_1920

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν τα ιχθυέλαια με την υγιή λειτουργία του δέρματος. Τα EPA και DHA είναι συστατικά του ιχθυελαίου που έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν τη βλάβη που προκαλείται από το υπεριώδες φως (UV) και τη φλεγμονή στα κύτταρα του δέρματος. 11 12

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια αναφορά διαπίστωσε ότι το ιχθυέλαιο που παρέχει μια ημερήσια δόση 2,8 g EPA και 1,2 g DHA βελτίωσε την προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (4 εβδομάδες). 13

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την επίδραση του ιχθυελαίου στη γήρανση του δέρματος. Ένα συμπλήρωμα που περιέχει σταθερό ιχθυέλαιο αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τις προκαλούμενες από την ηλικία μειώσεις στην ελαστικότητα του δέρματος στις γυναίκες. Είκοσι τέσσερις υγιείς γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών παρουσίασαν μια στατιστικά σημαντική αύξηση στην ελαστικότητα του δέρματος κατά 10% μετά από 3 μήνες θεραπείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να αναστρέψει τη γήρανση του δέρματος. 14

Η χρόνια φλεγμονή βρίσκεται στη βάση των δερματικών παθήσεων της ψωρίασης και του εκζέματος, τα οποία έχουν επηρεαστεί ευεργετικά από τα συμπληρώματα ωμέγα-3.  Υπάρχουν επίσης κλινικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα ωμέγα-3 έλαια μπορεί να ωφελήσουν την ακμή. 

Η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών ωμέγα-3 δεν είναι αρκετή εκτός κι αν αποφεύγετε τα κακά λίπη από επεξεργασμένα τρόφιμα, μαργαρίνες και υδρογονωμένα φυτικά έλαια, τα οποία εμποδίζουν τη δραστηριότητα των ευεργετικών λιπών στο σώμα. Το να κόψετε τα κακά λίπη αυξάνει τη δράση των καλών λιπών.

ΠΟΤΕ μην μαγειρεύετε με οτιδήποτε άλλο εκτός από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή παρθένο λάδι καρύδας, καθώς όλα τα άλλα έλαια γίνονται γρήγορα ταγγισμένα με τη θέρμανση, ειδικά τα εξευγενισμένα ηλιέλαια και τα φυτικά έλαια. Όλα τα φυτικά έλαια και τα σπορέλαια πρέπει να καταναλώνονται μόνο στην ακατέργαστη, ψυχρής έκθλιψης μορφή τους.

Προβιοτικά, λειτουργία του εντέρου και υγιές δέρμα
Αυτό που συμβαίνει στο έντερο σας αντανακλάται στο δέρμα σας. Ένας τοξικός, ανθυγιεινός πεπτικός σωλήνας θα δημιουργήσει ανθυγιεινό δέρμα, καθώς το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από τοξικούς μεταβολίτες, όχι μόνο από τις μεταβολικές διεργασίες του ίδιου του σώματος, αλλά και από εκείνες των παθογόνων βακτηρίων που μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα έντερα όταν τα πράγματα βγουν εκτός ισορροπίας .

Τα προβιοτικά βοηθούν στη δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος για υγιή πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καθώς και στην προστασία της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου. Ο όρος «προβιοτικό» προέρχεται από τα λατινικά και τα ελληνικά και σημαίνει «για τη ζωή». Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1965 για να περιγράψει παράγοντες που προάγουν την ανάπτυξη που παράγονται από μικροοργανισμούς. Ένας πρόσφατος ορισμός του προβιοτικού είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, επιδρούν στην υγεία του ξενιστή». 

Ο εντερικός φραγμός, εάν διαταραχθεί, μπορεί να μειωθεί στην προστασία του σώματος από υπερβολικές ανοσολογικές αποκρίσεις στα κοινά αντιγόνα. Η περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των φιλικών βακτηρίων και του ανοσοποιητικού συστήματος μόλις ανακαλύπτεται πλήρως.

Η φλεγμονή του εντέρου, λόγω της ανισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου, έχει συσχετιστεί με ορισμένες δερματικές παθήσεις που συνδέονται με τροφικές αλλεργίες, όπως η ατοπική δερματίτιδα. 

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλούσια σε προβιοτικά, όπως το kimchi, το miso, το ξινολάχανο, το βιολογικό ζωντανό γιαούρτι, το κεφίρ και η κομπούχα.

Υποστηρίξτε το συκώτι σας υποστηρίξτε το δέρμα σας
MSM. (μεθυλ-σουλφονυλ-μεθάνιο) είναι μια ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα αυγά, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και τα πράσα. Παρέχει θείο, την κύρια ένωση που απαιτείται για όλο τον συνδετικό ιστό του σώματος (δέρμα, μαλλιά και νύχια). Είναι επίσης απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του ήπατος, επομένως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θείο θα βοηθήσει το σώμα σας με τις οδούς αποτοξίνωσης και θα προάγει το υγιές δέρμα.

Άλλες τροφές που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος είναι οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, το μπρόκολο, οι πικρές τροφές όπως το αντίδι, το κιχώριο, η ρόκα, το κάρδαμο και το λεμόνι, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η τσουκνίδα και η πικραλίδα.

Η αποφυγή της έκθεσης σε τοξίνες ωφελεί επίσης το δέρμα. Πολλά συνθετικά χημικά μπορούν να αποφευχθούν αν επιλέξετε φυσική περιποίηση δέρματος, όπως griffin+row και μη τοξικά προϊόντα οικιακής χρήσης. Επιλέξτε αιθέρια έλαια αντί για χημικά αποσμητικά χώρου, τρώτε βιολογικά τρόφιμα όπου είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη φυτοφαρμάκων και επιλέξτε κρέας υψηλής ευημερίας και βιολογικά αυγά για να αποφύγετε τα φάρμακα και τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται στην εντατική καλλιέργεια.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr