Πως θα σώσετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Πως θα σώσετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Η προστασία από τον ήλιο δεν είναι ποτέ εκτός εποχής. Η άφιξη του καλοκαιριού σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για πικνίκ, εκδρομές στην πισίνα και την παραλία — και αύξηση των ηλιακών εγκαυμάτων. Αλλά οι χειμερινοί σκιέρ και οι πεζοπόροι του φθινοπώρου πρέπει να είναι τόσο προσεκτικοί με τις ακτίνες του ήλιου όσο και οι κολυμβητές. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει επίσης να λαμβάνουν προφυλάξεις.

Η ανάγκη για προστασία από τον ήλιο έχει γίνει σαφής τα τελευταία 30 χρόνια, με μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση του δέρματος . Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση στον ήλιο βλάπτει τις ίνες του δέρματος που ονομάζονται ελαστίνη. Όταν αυτές οι ίνες διασπώνται, το δέρμα αρχίζει να κρεμάει και να τεντώνεται. Επίσης μελανιάζει και σκίζεται πιο εύκολα και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί.

Το να περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο μπορεί επίσης να δημιουργήσει στο δέρμα σας φακίδες, τραχιά υφή, λευκές κηλίδες, κιτρίνισμα του δέρματος και αποχρωματισμένα μπαλώματα (τα οποία οι γιατροί ονομάζουν «στιγμώδες μελάγχρωση»). Μπορεί επίσης να διευρύνει μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας.

Οι επιβλαβείς ακτίνες από τον ήλιο — και από λάμπες ηλίου και σολάριουμ — μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια , να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας προκαλέσουν αντιαισθητικές κηλίδες και ρυτίδες στο δέρμα ή “δερματώδες” δέρμα.

Η ηλιακή βλάβη στο σώμα προκαλείται από την αόρατη υπεριώδη ακτινοβολία (UV) , η οποία μας φτάνει ως μεγάλα μήκη κύματος γνωστά ως UVA και μικρότερα μήκη κύματος γνωστά ως UVB. Η ακτινοβολία UVB μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα . Αλλά το μεγαλύτερο μήκος κύματος UVA είναι επίσης επικίνδυνο, καθώς μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα και να βλάψει τον ιστό σε βαθύτερα επίπεδα.

Το μαύρισμα είναι ένα σημάδι ότι το δέρμα αντιδρά στην δυνητικά βλαβερή ακτινοβολία UV παράγοντας πρόσθετη μελάγχρωση που του παρέχει κάποια — αλλά όχι σχεδόν αρκετή — προστασία από το ηλιακό έγκαυμα. Στην πραγματικότητα, το μαυρισμένο δέρμα είναι κατεστραμμένο δέρμα.

Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός μας, είμαστε όλοι πιθανά θύματα του ηλιακού εγκαύματος και των άλλων επιβλαβών συνεπειών της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αν και όλοι πρέπει να λαμβάνουμε προφυλάξεις για να προστατεύσουμε το δέρμα μας, οι άνθρωποι που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται έξω είναι εκείνοι που έχουν:

Χλωμό δέρμα
Ξανθά, κόκκινα ή καστανά μαλλιά
Ιστορικό καρκίνου του δέρματος
Ένα μέλος της οικογένειας που είχε καρκίνο του δέρματος
Εάν πάσχετε από κάποια ασθένεια και παίρνετε φάρμακα , ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις πρόσθετες προφυλάξεις για την περιποίηση του ήλιου, επειδή ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο.

Τα καλλυντικά που περιέχουν άλφα υδροξυοξέα (AHAs) μπορεί επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο και την ευαισθησία στο ηλιακό έγκαυμα. Αναζητήστε τη συνιστώμενη δήλωση προειδοποίησης ηλιακού εγκαύματος του FDA σε προϊόντα που περιέχουν AHA. Επιλέξτε καλλυντικά που προσφέρουν προστασία UV. Πρέπει ακόμα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος.

Μειώστε το χρόνο στον ήλιο
Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές. Ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα, έως και το 80% των ακτίνων UV του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα. Μείνετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο όλη την ημέρα.

Ντυθείτε με προσοχή
Φορέστε ρούχα που προστατεύουν το σώμα σας. Καλύψτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας εάν σκοπεύετε να είστε έξω. Φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο, μακριά μανίκια, γάντια και μακριά παντελόνια. Τα αντηλιακά ρούχα είναι πλέον διαθέσιμα στα καταστήματα. Ωστόσο, ο FDA δεν ρυθμίζει τέτοια προϊόντα εκτός εάν ο κατασκευαστής σκοπεύει να υποβάλει ιατρικό ισχυρισμό. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ομπρέλα για σκιά.

Να είστε σοβαροί σχετικά με το αντηλιακό
Φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, κάθε καιρό και κάθε εποχή. Ελέγξτε τις ετικέτες αντηλιακού για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε:

Υψηλός παράγοντας αντηλιακής προστασίας (SPF). Το SPF αντιπροσωπεύει τον βαθμό στον οποίο ένα αντηλιακό μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο καλύτερη είναι η προστασία. Σκεφτείτε ένα αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 και εφαρμόστε ξανά κάθε ώρα. Πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε .

Προστασία ευρέος φάσματος. Αντηλιακό που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ο καλύτερος αναστολέας UVA . Ψάξτε για συγκέντρωση τουλάχιστον 7%.

Αδιάβροχο. Αντηλιακό που παραμένει στο δέρμα σας περισσότερο, ακόμα κι αν βραχεί. «αδιάβροχο» δεν σημαίνει «αδιάβροχο». Τα αδιάβροχα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα.

Συμβουλές για την εφαρμογή αντηλιακού
Εφαρμόστε τη συνιστώμενη ποσότητα αντηλιακού ομοιόμορφα σε όλο το ακάλυπτο δέρμα, ειδικά στα χείλη, τη μύτη, τα αυτιά, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια σας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν εφαρμόζουμε ένα αρκετά βαρύ στρώμα αντηλιακού για να έχουμε την ποσότητα SPF που ισχυρίζεται η συσκευασία.

Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε πότε πρέπει να εφαρμόσετε αντηλιακό πριν βγείτε έξω. Εάν η ετικέτα δεν δίνει αυτές τις πληροφορίες, εφαρμόστε 15-30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο.
Εάν δεν έχετε πολλά μαλλιά , εφαρμόστε αντηλιακό στην κορυφή του κεφαλιού σας ή φορέστε καπέλο.

Εφαρμόστε ξανά σε δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο τουλάχιστον κάθε 1 ώρα έως 80 λεπτά. Διαβάστε την ετικέτα για να δείτε πόσο συχνά.

Δώστε στα μωρά και τα παιδιά επιπλέον φροντίδα στον ήλιο. Ρωτήστε έναν γιατρό πριν εφαρμόσετε αντηλιακό σε παιδιά κάτω των 6 μηνών.
Εφαρμόστε αντηλιακό σε παιδιά άνω των 6 μηνών κάθε φορά που βγαίνουν έξω. Αναπτύξτε καλές συνήθειες προστασίας από τον ήλιο και εξασκήστε τις μαζί.

Μην ξεχνάτε τα μάτια
Το ηλιακό φως που αντανακλάται από το χιόνι, την άμμο, το σκυρόδεμα ή το νερό αυξάνει περαιτέρω την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών προβλημάτων όπως καταρράκτη και καρκίνο των ματιών. Τα σωστά γυαλιά ηλίου όπως τα polarized ή τα μπλε blockers μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας .

Οι πολλές ώρες στην παραλία ή στο χιόνι χωρίς επαρκή προστασία των ματιών μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση γνωστή ως φωτοκερατίτιδα ή αναστρέψιμο ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς . Αυτή η επώδυνη πάθηση – γνωστή και ως “τύφλωση στο χιόνι” – μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια της όρασης.

Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, αναζητήστε μια ετικέτα που προσφέρει συγκεκριμένα 99% έως 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό διασφαλίζει ότι τα γυαλιά μπλοκάρουν και τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τα γυαλιά θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη “γυαλιά ηλίου”. Να είστε προσεκτικοί με τα σκούρα ή φιμέ γυαλιά που πωλούνται ως αξεσουάρ μόδας που μπορεί να παρέχουν ελάχιστη ή καθόλου προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία ή το ορατό φως.

Μην υποθέτετε ότι έχετε περισσότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία με πιο ακριβά γυαλιά ηλίου ή γυαλιά με πιο σκούρα απόχρωση.
Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου σας δεν παραμορφώνουν τα χρώματα και δεν επηρεάζουν την αναγνώριση των σημάτων κυκλοφορίας.

Ζητήστε από έναν επαγγελματία οφθαλμικής φροντίδας να δοκιμάσει τα γυαλιά ηλίου σας εάν δεν είστε σίγουροι για το επίπεδο προστασίας τους από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής που προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία θα πρέπει να φορούν ακόμα γυαλιά ηλίου.
Σκεφτείτε ότι το φως μπορεί ακόμα να εισέλθει από τα πλαϊνά των γυαλιών ηλίου. Αυτά που τυλίγονται γύρω από τους κροτάφους μπορούν να βοηθήσουν.

Τα παιδιά πρέπει να φορούν αληθινά γυαλιά ηλίου — όχι παιχνίδια ηλίου — που δείχνουν το επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι πολυανθρακικοί φακοί είναι οι πιο ανθεκτικοί στη θραύση.

Προϊόντα αντηλιακών
Τα προϊόντα αντηλιακής λάμπας δεν συνιστώνται από δερματολόγους και σε πολλές πολιτείες απαγορεύεται η χρήση τους σε ανηλίκους χωρίς τη γονική άδεια.

Οι ηλιακές λάμπες εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία παρόμοια ή πιο ισχυρή από αυτή που εκπέμπεται από τον ήλιο. Επομένως, η έκθεση σε προϊόντα αντηλιακής λάμπας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος . Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το τεχνητό μαύρισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο, επειδή ελέγχεται η ένταση του φωτός και ο χρόνος που αφιερώνεται στο μαύρισμα. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Από την άλλη πλευρά, οι ηλιακές λάμπες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από τον ήλιο επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια ένταση κάθε μέρα του χρόνου — κάτι που είναι απίθανο για τον ήλιο λόγω του χειμερινού καιρού και της νεφοκάλυψης. Μπορεί επίσης να είναι πιο επικίνδυνα επειδή οι άνθρωποι μπορούν να εκθέσουν ολόκληρο το σώμα τους σε κάθε συνεδρία, κάτι που θα ήταν δύσκολο να γίνει σε εξωτερικούς χώρους.

Ο FDA απαιτεί από τους κατασκευαστές ηλιακών λαμπτήρων να αναπτύξουν ένα χρονοδιάγραμμα έκθεσης και να καθορίσουν έναν μέγιστο συνιστώμενο χρόνο έκθεσης με βάση τα χαρακτηριστικά εκπομπής UV των προϊόντων τους.

Η υπεριώδης ακτινοβολία και το έντονο ορατό φως που εκπέμπεται από τα προϊόντα ηλιακής λάμπας μπορούν επίσης να βλάψουν τα μάτια, επομένως είναι σημαντικό να φοράτε κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά όταν μαυρίζετε σε εσωτερικούς χώρους.

Συμβουλές για μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους
Εάν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό μαυρίσματος σε εσωτερικούς χώρους, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να μειώσετε τους κινδύνους από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία:

Φορέστε γυαλιά. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζουν σφιχτά και δεν είναι ραγισμένα.
Ξεκινήστε αργά και χρησιμοποιήστε σύντομους χρόνους έκθεσης για να αποκτήσετε ένα μαύρισμα με την πάροδο του χρόνου.

Μην χρησιμοποιείτε τον μέγιστο χρόνο έκθεσης την πρώτη φορά που μαυρίζετε, γιατί μπορεί να καείτε και τα ηλιακά εγκαύματα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
Επειδή το ηλιακό έγκαυμα χρειάζεται τουλάχιστον 6 ώρες για να αναπτυχθεί, μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι το δέρμα σας έχει καεί μέχρι να είναι πολύ αργά.

Ακολουθήστε τους συνιστώμενους από τον κατασκευαστή χρόνους έκθεσης στην ετικέτα για τον τύπο του δέρματός σας.
Μείνετε στο όριο του χρόνου σας.
Αφού αναπτυχθεί ένα μαύρισμα, μαυρίστε όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Να ξέρετε ότι ακόμη και μια συνεδρία σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 ετών διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ενός καρκίνου του δέρματος που μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Τα λεγόμενα «χάπια μαυρίσματος»
Κανένα χάπι μαυρίσματος κανενός είδους δεν έχει εγκριθεί από τον FDA.

Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα που αποκαλούν «χάπια μαυρίσματος». Μερικά από αυτά τα χάπια περιέχουν ένα πρόσθετο χρώματος γνωστό ως κανθαξανθίνη, το οποίο, όταν καταποθεί, μπορεί να μετατρέψει το δέρμα σε μια σειρά χρωμάτων από πορτοκαλί σε καφέ. Η κανθαξανθίνη έχει εγκριθεί για χρήση μόνο ως πρόσθετο χρώματος σε τρόφιμα και φάρμακα από το στόμα και μόνο σε μικρές ποσότητες.

Διυδροξυακετόνη (DHA)
Ορισμένα σπρέι μαυρίσματος περιέχουν DHA, ένα χρωματικό πρόσθετο που αλληλεπιδρά με τα νεκρά επιφανειακά κύτταρα στο πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, για να σκουρύνει το χρώμα του δέρματος. Χρησιμοποιείται συνήθως σε λοσιόν, κρέμες και προϊόντα με σπρέι ” μαυρίσματος χωρίς ήλιο “.

Το DHA έχει εγκριθεί από τον FDA για χρήση στο χρωματισμό του δέρματος, αλλά περιορίζεται στην εξωτερική εφαρμογή. Ο κλάδος δεν έχει παράσχει δεδομένα ασφάλειας στον FDA για να εξετάσει το ενδεχόμενο έγκρισής του για άλλες χρήσεις, όπως η εφαρμογή του στα χείλη ή στην περιοχή των ματιών σας ή η εισπνοή του. Επομένως, οι κίνδυνοι, εάν υπάρχουν, είναι άγνωστοι. Ο FDA συνιστά εάν επισκεφτείτε ένα σαλόνι μαυρίσματος με σπρέι, να λάβετε προφυλάξεις για να προστατέψετε τα μάτια και τα χείλη σας και να αποφύγετε την εισπνοή του σπρέι.

Ορισμένα προϊόντα μαυρίσματος που κυκλοφορούν στην αγορά δεν περιέχουν αντηλιακό. Ο FDA απαιτεί από αυτά τα προϊόντα να φέρουν προειδοποιητική δήλωση.

Ελέγξτε για καρκίνο του δέρματος
Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για σημάδια καρκίνου του δέρματος . Αναζητήστε αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την αίσθηση εκ γενετής σημάδια, κρεατοελιές και κηλίδες. Εάν βρείτε οποιεσδήποτε αλλαγές ή βρείτε πληγές που δεν επουλώνονται, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

www.webmd.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr