Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Και Οι Εναλλακτικές Του Θεραπείες!

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών Και Οι Εναλλακτικές Του Θεραπείες!

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει πολλές γυναίκες παγκοσμίως. Ενώ οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες όπως οι ορμονικές θεραπείες και οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής συνταγογραφούνται συνήθως, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές θεραπείες για το PCOS. Αυτό το άρθρο στοχεύει να διερευνήσει ορισμένες φυσικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις που μπορεί να συμπληρώσουν τις συμβατικές θεραπείες, παρέχοντας πιθανά οφέλη για τις γυναίκες με PCOS.

1. Φυτικά συμπληρώματα:
Τα φυτικά συμπληρώματα έχουν κερδίσει δημοτικότητα ως εναλλακτικές θεραπείες για το PCOS. Ορισμένα βότανα, όπως η κανέλα, το πριόνι palmetto και το chasteberry, έχουν δείξει δυνατότητες βελτίωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της ορμονικής ισορροπίας και των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως που σχετίζονται με το PCOS. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και τη σωστή δοσολογία.

2. Βελονισμός:
Ο βελονισμός, μια τεχνική παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Πιστεύεται ότι αποκαθιστά την ισορροπία της ροής ενέργειας. Ο βελονισμός έχει αναφερθεί ότι ρυθμίζει τους εμμηνορροϊκούς κύκλους, μειώνει τα συμπτώματα του PCOS και βελτιώνει τη γονιμότητα. Ενώ η έρευνα για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για PCOS είναι σε εξέλιξη, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της  Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών

www.ncbi.nlm.nih.gov:

“Τα προβλήματα της κλασικής ιατρικής στην θεραπεία του PCOS και η εναλλακτικές λύσεις ως καλύτερες.

  Η PCOS συνήθως διαγιγνώσκεται με τα διαγνωστικά κριτήρια του Ρότερνταμ. Σύμφωνα με την παθοφυσιολογία και τα κλινικά χαρακτηριστικά του PCOS, η θεραπεία του PCOS περιλαμβάνει άσκηση για απώλεια βάρους, μείωση ανδρογόνων και βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη (IR), από του στόματος αντισυλληπτικά για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και πρόκληση ωορρηξίας. Αυτές οι συμβατικές θεραπείες, ωστόσο, έχουν προβλήματα όπως ανεπιθύμητες ενέργειες, χαμηλή συμμόρφωση, κακή αποτελεσματικότητα, ακόμη και αντενδείξεις [ 5 ]. Ως εκ τούτου, είναι επείγον να βρεθεί μια πιο αποτελεσματική θεραπεία για το PCOS.

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο βελονισμός είναι ευεργετικός στη θεραπεία του PCOS. Μια ανασκόπηση που συνοψίστηκε από περιορισμένες μελέτες βασισμένες σε στοιχεία έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το PCOS, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης ωορρηξίας και της αποκατάστασης της εμμήνου ρύσεως [11 ] . Ένα πείραμα σε ζώα που διεξήχθη από τον Zhang έδειξε ότι ο βελονισμός θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κυστικών διογκωμένων ωοθυλακίων και τον ρυθμό των κυστικών διογκωμένων ωοθυλακίων, να αυξήσει το ωχρό σωμάτιο και να βελτιώσει σημαντικά τη μορφολογία των ωοθηκών [ 12]. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης PCOS αλλάζοντας την κατανομή της συγκεκριμένης εντερικής χλωρίδας, αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε ωφέλιμα βακτήρια και διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος των ασθενών”

Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM), μια εναλλακτική θεραπεία ανεξάρτητη από τη δυτική ιατρική, έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση CAM συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού, της κινεζικής βοτανοθεραπείας, του Tai Chi, της γιόγκα και του Qigong μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το PCOS με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Με βάση αυτό, ο σκοπός αυτής της ανασκόπησης είναι να παράσχει πιο ακριβή στοιχεία για τη θεραπεία του PCOS με CAM και να αναλύσει τους υποκείμενους μηχανισμούς του.

3. Τεχνικές μυαλού-σώματος:
Η διαχείριση του στρες είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες με PCOS καθώς το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Τεχνικές νου-σώματος όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Αυτές οι πρακτικές έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην ορμονική ισορροπία και μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του PCOS.

4. Διατροφή:
Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του PCOS. Ορισμένες διατροφικές τροποποιήσεις έχουν προταθεί ως εναλλακτικές θεραπείες. Οι δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI) και χαμηλών υδατανθράκων έχουν δείξει δυνατότητες βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, μείωση των επιπέδων ανδρογόνων και προώθηση της απώλειας βάρους. Η συμπερίληψη περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, άπαχων πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών, ενώ η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και ζάχαρης μπορεί να είναι ευεργετική. Η διαβούλευση με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή διατροφολόγο μπορεί να παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση για την ανάπτυξη ενός κατάλληλου σχεδίου διατροφής.

5. Άσκηση:
Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική για τις γυναίκες με PCOS. Η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών που σχετίζονται με το PCOS. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης με προπόνηση δύναμης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη ρύθμιση των ορμονών. Η εύρεση μιας ευχάριστης ρουτίνας άσκησης και η διατήρηση της συνέπειας είναι το κλειδί για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών.

6. Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM):
Το TCM περιλαμβάνει διάφορες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της βοτανοθεραπείας, του βελονισμού και της διαιτητικής θεραπείας. Οι επαγγελματίες του TCM μπορούν να συνταγογραφήσουν συγκεκριμένα βότανα και να δημιουργήσουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας με βάση τα συγκεκριμένα πρότυπα και συμπτώματα ενός ατόμου. Το TCM έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη βελτίωση της κανονικότητας της εμμήνου ρύσεως, της ισορροπίας των ορμονών και της γονιμότητας σε γυναίκες με PCOS.

Ενώ οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης του PCOS, οι εναλλακτικές θεραπείες προσφέρουν πιθανά οφέλη και συμπληρώνουν τις υπάρχουσες προσεγγίσεις. Τα φυτικά συμπληρώματα, ο βελονισμός, οι τεχνικές νου-σώματος, οι διατροφικές τροποποιήσεις, η άσκηση και η TCM είναι μεταξύ των εναλλακτικών θεραπειών που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας για τις γυναίκες με PCOS. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας που γνωρίζουν αυτές τις εναλλακτικές προσεγγίσεις για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Η ενσωμάτωση μιας ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση του PCOS μπορεί να προσφέρει στις γυναίκες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Έρευνα Ζωή Κυροπούλου

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr