10 Σπιτικές θεραπείες για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου

10 Σπιτικές θεραπείες για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου

Η φροντίδα της υγείας του πεπτικού σας συστήματος είναι απαραίτητη για την υγιή ζωή και το παχύ έντερο είναι πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού σας συστήματος.

Το παχύ έντερο είναι ένας μακρύς σωλήνας που αφαιρεί νερό, αλάτι και θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας και απαλλάσσει τα απόβλητα. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων στο σώμα σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία σας. Επομένως, το να το διατηρείτε καθαρό είναι πάντα ωφέλιμο.

Ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές διαδικασίες και θεραπείες για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου, οι ειδικοί λένε ότι ο επαγγελματικός καθαρισμός του παχέος εντέρου δεν είναι πραγματικά απαραίτητος εκτός εάν προετοιμάζεστε για κολονοσκόπηση. Τότε είναι που ο καθαρισμός του παχέος εντέρου σας μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει τυχόν πιθανά προβλήματα. Διαφορετικά, το παχύ έντερο κάνει φανταστική δουλειά φροντίζοντας τον εαυτό του και σας κρατά υγιείς. 

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να διατηρήσετε την υγεία του παχέος εντέρου.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει σπιτικές θεραπείες για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου που είναι εύκολες, απαλές και χρήσιμες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να ανανεώνετε το κόλον σας φυσικά.

Φυσικές πρακτικές καθαρισμού του παχέος εντέρου
Παρακάτω δίνονται μερικές φυσικές πρακτικές καθαρισμού και αποτοξίνωσης του παχέος εντέρου για καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος.

1. Πίνετε πολύ νερό για να μείνετε σωστά ενυδατωμένοι
Το νερό έχει μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του παχέος εντέρου. Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση νερού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της ομαλής ροής των πραγμάτων στο παχύ έντερο και αποτρέπει αυτή τη φοβερή δυσκοιλιότητα.

Έτσι, ενώ είναι γνωστό ότι το νερό είναι απαραίτητο για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το παχύ έντερο υγιές. Θυμηθείτε να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού κάθε μέρα.

2. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
Σε πολιτισμένα έθνη όπου τα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνονται ευρέως, η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση των γαστρικών παθήσεων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη πίτουρου σιταριού, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, στη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη λειτουργία του εντέρου σε άτομα με γαστρικό πρόβλημα που ονομάζεται νόσος του Crohn.

Οι συμμετέχοντες που έκαναν δίαιτα που περιελάμβανε πίτουρο σιταριού ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου. Το καλύτερο κομμάτι? Δεν προκάλεσε αρνητικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές, λοιπόν, πρότειναν ότι η τροποποίηση της διατροφής σας θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση γαστρεντερικών προβλημάτων. (4)

3. Πάρτε προβιοτικά
Τα προβιοτικά μπορούν να παίξουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διάρροιας και να κάνουν τις καθημερινές σας μετακινήσεις στο μπάνιο πιο τακτικές.

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένα προβιοτικά, όταν λαμβάνονται στις σωστές ποσότητες, μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο έντερο και να έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη φλεγμονή του εντέρου. 

Στην πραγματικότητα, η χρήση συγκεκριμένων καλά ισορροπημένων προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου . 

πίνετε άφθονο νερό, τρώτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, λαμβάνετε προβιοτικά κ.λπ. για σωστό καθαρισμό του παχέος εντέρου

4. Ξεκινήστε τα πρωινά σας με λεμονόνερο
Η λιμονίνη, μια ένωση που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι μια δίαιτα που περιείχε λιμονίνη οδήγησε σε αύξηση του πλούτου των μικροβίων του παχέος εντέρου. Η λιμονίνη επίσης ρύθμισε προς τα πάνω τον μεταβολισμό των αμινοξέων και των λιπιδίων, ενώ καταστέλλει τους δείκτες μολυσματικών ασθενειών. 

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της κατανάλωσης λιμονίνης στην ανθρώπινη υγεία, η ενσωμάτωση εσπεριδοειδών στη διατροφή σας θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στον καθαρισμό του παχέος εντέρου βελτιώνοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας .

Απλά προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού σε ζεστό νερό και πίνετε το μείγμα κάθε πρωί.

Προσοχή: Αραιώστε το χυμό λεμονιού με νερό πριν το πιείτε καθώς ο χυμός λεμονιού μόνος διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών και ερεθίζει το ευαίσθητο στομάχι.

5. Πιείτε τσάι πικραλίδας
Το τσάι πικραλίδας έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα σε σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας περιέχει ενώσεις που μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Όταν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου εκτέθηκαν σε εκχύλισμα ρίζας πικραλίδας, ενεργοποιήθηκε μια διαδικασία που ονομάζεται προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος. Αυτό σημαίνει ότι το εκχύλισμα προκάλεσε επιλεκτικά τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων αφήνοντας τα υγιή κύτταρα άθικτα. 

Για να πιείτε τσάι πικραλίδας για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου, βράστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίζα πικραλίδας σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά, στραγγίστε και καταναλώστε.

Σημείωση: Μιλήστε με έναν επαγγελματία και χρησιμοποιήστε την πικραλίδα με προσοχή εάν είστε αλλεργικοί σε αυτήν.

6. Απολαύστε τσάι τζίντζερ το πρωί και το βράδυ
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τζίντζερ έχει κάποιες μαγικές δυνάμεις. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται εικοσανοειδή, οι οποίες συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων εικοσανοειδών, συμπεριλαμβανομένων των PGE2 και 5-HETE, στο παχύ έντερο χωρίς να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. 

Σε μια μελέτη, οι εθελοντές έλαβαν 2 γραμμάρια τζίντζερ κάθε μέρα για 28 ημέρες. Όταν ελέγχθηκε ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου (βλεννογόνος του παχέος εντέρου), λήφθηκαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. 

Έτσι, πιείτε απότομα και πιείτε τσάι τζίντζερ για να διατηρήσετε το παχύ έντερο σας υγιές.

πιείτε τσάι πικραλίδας, τσάι τζίντζερ, δοκιμάστε το τσάι Senna, χρησιμοποιήστε λιναρόσπορους κ.λπ. για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου

7. Εντάξτε το τσάι senna στη διατροφή σας
Μια φυσική και δοκιμασμένη μέθοδος για να ετοιμάσετε το παχύ έντερο σας για εξέταση είναι η χρήση σέννα, ενός καθαρτικού.

Σε μια μελέτη, η χορήγηση 300 mg σέννα δύο φορές μία ημέρα πριν από την κολονοσκόπηση είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό καθαρισμό του παχέος εντέρου. Οι παρενέργειες της σέννα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και ναυτία, αλλά είναι συνήθως ελάχιστες και ανεκτές για τους περισσότερους ανθρώπους.

Το Senna θεωρείται ασφαλές και καλά ανεκτό σε σύγκριση με άλλα σκευάσματα. Δεν μπλέκει με τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας, όπως μπορεί κάποιες άλλες επιλογές. Έτσι, το τσάι σέννα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το παχύ έντερο σας με φυσικό τρόπο. 

8. Προσθέστε λιναρόσπορους στο νερό και πιείτε
Οι λιναρόσποροι θεωρούνται υπερτροφές και είναι γεμάτοι με διγλυκοσίδη σεκοϊσολαρικιρεσινόλης (SD) που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι λιναρόσποροι αυξάνουν την παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται λιγνάνη, η οποία συνδέεται με την υγεία του παχέος εντέρου και την αυξημένη δραστηριότητα της βήτα-γλυκουρονιδάσης, ενός ενζύμου που παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου. 

Με απλούστερους όρους, οι λιναρόσποροι μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσετε το παχύ έντερο σε κορυφαίο σχήμα και να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων του παχέος εντέρου.

9. Πίνετε μερικές γουλιές χυμό αλόης βέρα καθημερινά
Μια άλλη ενδιαφέρουσα θεραπεία είναι η αλόη βέρα. Σε μια μελέτη, η χορήγηση τζελ αλόης βέρα σε αρουραίους με κολίτιδα (ένας τύπος φλεγμονής στο παχύ έντερο) λειτούργησε για τη βελτίωση της κατάστασής τους. Το τζελ βοήθησε στην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών του παχέος εντέρου και μείωσε την απόπτωση (κυτταρικό θάνατο). 

Έτσι, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων του τζελ αλόης βέρα στην ανθρώπινη κολίτιδα, είναι μια καλή φυσική θεραπεία που αξίζει να δοκιμάσετε για την υγεία του παχέος εντέρου.

πίνετε χυμό αλόης βέρα καθημερινά και καταναλώστε Triphala για να καθαρίσετε το παχύ έντερο σας με φυσικό τρόπο

10. Καταναλώστε triphala με άδειο στομάχι το πρωί
Η κολίτιδα είναι η φλεγμονή του παχέος εντέρου και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Το Triphala μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσετε τα πράγματα και να κάνετε καλό καθαρισμό στο παχύ έντερο.

Το Triphala έχει δείξει πολλά υποσχόμενη μείωση της κολίτιδας σε αρουραίους. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χάρη στα φλαβονοειδή του. Επιπλέον, έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες.

Το Triphala καταστέλλει τη φλεγμονή και προστατεύει τους ιστούς. Είναι μια φυσική θεραπεία που δείχνει δυνατότητες, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα οφέλη της. 

Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη triphala με ζεστό νερό ή τσάι από βότανα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα και καταναλώστε το με άδειο στομάχι, κατά προτίμηση το πρωί ή πριν τον ύπνο.

Σημείωση: Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και χρησιμοποιήστε το Triphala με προσοχή εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Είναι ο επαγγελματικός καθαρισμός του παχέος εντέρου μια καλή επιλογή;
Σε μια μελέτη, οι συγγραφείς τονίζουν την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία του επαγγελματικού καθαρισμού του παχέος εντέρου και τονίζουν τις πολυάριθμες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων ατυχημάτων. Αναφέρουν επίσης την ιστορική χρήση διαφόρων ουσιών όπως βότανα και καφές σε διαδικασίες καθαρισμού του παχέος εντέρου.

Παρά την πιθανή μεροληψία δημοσίευσης, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι λόγω της συντριπτικής απουσίας αποδεικτικών στοιχείων για τα οφέλη για την υγεία και των σημαντικών ενδείξεων βλάβης, δεν μπορούν να συστήσουν τον καθαρισμό του παχέος εντέρου. (14)

Πού βρίσκεται το παχύ έντερο μου;
Το παχύ έντερο ξεκινά από την ειλεοτυφλική βαλβίδα και καταλήγει στον πρωκτό. Χωρίζεται σε διαφορετικά τμήματα συμπεριλαμβανομένου του τυφλού, του ανιόντος κόλον, του εγκάρσιου παχέος εντέρου, του κατιόντος κόλον, του σιγμοειδούς και του ορθού.

Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου;
Ναι, η καλή ενυδάτωση συμβάλλει στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου και υποστηρίζει την υγεία του παχέος εντέρου.

Είναι τα φρούτα και τα λαχανικά ωφέλιμα για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου;
Ναι, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές παχύ έντερο.

Είναι η σωματική δραστηριότητα χρήσιμη για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου;
Ναι, η τακτική άσκηση διεγείρει τους μυς του εντέρου, προάγοντας την κανονικότητα και την υγεία του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου;
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την υπερβολική καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορούν να συμβάλουν σε πεπτικά προβλήματα και να εμποδίσουν την υγεία του παχέος εντέρου.

Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου βοηθά στην απώλεια βάρους;
Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου από μόνος του δεν είναι μια μέθοδος απώλειας βάρους, αλλά μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες που σχετίζονται με τον καθαρισμό του παχέος εντέρου;
Η υπερβολική ή κακή χρήση ορισμένων μεθόδων, όπως οι υπερβολικοί υποκλυσμοί ή τα σκληρά καθαρτικά, μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ή εξάρτηση ηλεκτρολυτών, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε υπεύθυνα μεθόδους καθαρισμού του παχέος εντέρου.

Πρέπει να συμβουλευτώ έναν επαγγελματία υγείας πριν επιχειρήσω τον καθαρισμό του παχέος εντέρου;
Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις ή ανησυχίες.

Μπορώ να πίνω τσάι με κουρκουμά για καθαρισμό του παχέος εντέρου;
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες και τα καταπραϋντικά του αποτελέσματα αν τον πίνετε καθημερινά. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την κουρκουμίνη στην παραδοσιακή ιατρική ως θεραπεία για πολλές πεπτικές παθήσεις.

Μπορείτε να το πιείτε ως τσάι το πρωί. Απλώς προσθέστε μια πρέζα ή 1 κουταλιά κουρκουμά, 1 κουταλιά μέλι και 4-5 σταγόνες λεμόνι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

Οι οικιακές θεραπείες για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου, όπως η ενσωμάτωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή, η παραμονή ενυδατωμένη και η τακτική άσκηση, μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς παχέος εντέρου. Αυτές οι πρακτικές προάγουν τη σωστή πέψη, τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και τη συνολική ευεξία.

Ωστόσο, οι ατομικές απαντήσεις μπορεί να διαφέρουν και είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας ή δοκιμάσετε νέες μεθόδους καθαρισμού του παχέος εντέρου.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr